Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies
  • -275 Kč
NA CESTĚ DO APULIE

Kolekce vín NA CESTĚ DO APULIE

Apulie, malebný italský region, není jenom o Primitivu. Poznejte i tamní vzácné odrůdy Verdeca, Susumaniello, Negroamaro nebo Nero di Troia. Krásně se vám budou snoubit s pokrmy nejen italské kuchyně.
1 674 Kč
1 399 Kč
Zisk korků: 50
Množství:

Kód: BOX-7357
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
DOPRAVA ZDARMA
PŘI NÁKUPU NAD 2500 Kč
Doručení kurýrem po celém území ČR
DORUČENÍ KURÝREM
PO CELÉM ÚZEMÍ ČR
Množstevní sleva při nákupu nad 5000 Kč
MNOŽSTEVNÍ SLEVA
PŘI NÁKUPU NAD 5000 Kč

Na cestě do Apulie

Pojeďte s námi na gastronomický tah do italském regionu, který se nachází v podpatku asi té nejslavnější boty na světě - do Apulie.

 

Apulie, víno a jídlo

Apulijská vína se dobře hodí k řadě jídel. Pravá trattoria na jihu Itálie by byla neúplná bez místních vín. K salátům z čerstvé zeleniny a zejména rajčat s olivovým olejem s nádechem pepře se hodí ke světlá, snadno pitelná červená apulijská vína. Důležitou součástí apulijských pokrmů jsou fava fazole, lilky a papriky. Tato zelenina se většinou podává s pastou, dává se do zapékaných nebo dušených jídel – plněné lilky, jehněčí guláš a těstoviny orecchiete s tuřínem. Pokud v létě rádi grilujete zeleninu, určitě si k ní otevřete víno z Apulie. Apulijská kuchyně sází na jednoduchost a sepjetí s mořem.

 

Rčení, že víno je slunce v lahvi, se k apulijskému vínu velmi hodí. Když hledáte lahodné víno, které vás zahřeje na duši a prozáří vám den, tak si kupte to z Apulie!

 

V režimu dne vidíme úlohu vín z této kolekce takto:

Na dopoledne se hodí ostřejší ALICE - svěží pití s citrusovou hořčinkou. Její svěžest a mineralitu zvýrazňuje sladko-slaná linka. Ke svačince si můžete dát pražené ančovičky a bílý chléb. K obědu s grilovanou chobotnicí s bagetou potřenou pastou z česneku a olivového oleja a na odpoledne si otevřete růžové Primitivo a na večer máte spoustu červeného vína :-)

 

Produttori di Manduria | ALICE - Verdeca

ALICE z Produttori di Manduria je královna moří ze vzácné apulijské odrůdy Verdeca. Ve sklence ale nejprve zavoní bílé květy pomerančovníku. Chuť má svěží citrusovou s krásnou mineralitou a jemnou sladko-slanou dochutí a citrusovou hořčinkou v úplném závěru. Typově nám připomíná náš loňský úžasný izraelský objev Galil Mountain White (mj. má také 13 % zbytkového alkoholu;)), přihoďte si ho pro porovnání do košíku. Ročník 2019 získal 91 bodů v žebříčku Falstaff a 88 bodů od Wine Enthusiast!

Párování: Jak etiketa napovídá, Alici si otevřete k rybám - třeba k mořskému vlku pečenému s tymiánem a pomeranči v solné krustěA nebojte se ho zasnoubit k pokrmům s omáčkami i k dušenému masu!

 

Boccantino | Primitivo Rosato

Růžové Primitivo není úplně běžné víno. Hrozny Primitiva nejsou snadno použitelné pro růžovou vinifikaci kvůli intenzivním pigmentům v bobulových slupkách. Avšak šikovný vinař dokáže tyto hrozny oblíbené modré odrůdy proměnit ve speciální růžové víno! Růžové Primitivo z vinařství Boccantino je víno barvy růže s vůní jahod, mučenky, pomeranče a melounu. Chuť je plná a díky příjemné kyselince krásně svěží. A Luca Maroni mu udělil 97 bodů z jeho 99bodové škály.

Párování: Toto růžové Primitivo bude perfektní jako aperitiv, ideální k hlavním chodům z ryb, k těstovinám, salátům, korýšům a mořským plodům. Je to skvělý partner k bílému masu a smaženým jídlům a je výborným společníkem při venkovním stolování obecně.

 

Masseria Capoforte | Primitivo

Primitivo Masseria Capoforte je ze všech našich Primitiv to nejvíc "mužské" (proto jsme s ním slavili Mezinárodní den mužů). Užijí si jej ale i ženy, kterým lahodí příjemné kávové tóny červených vín. V porovnání s ostatními našimi Primitivy také Primitivo Masseria Capoforte v chuti působí nejméně sladce. O tóny švestkové marmelády ale nepřijdete, ty jsou krásně zakomponované do celkového charakteru vína.

Párování: Primitivo se dobře snoubí s marockým a tureckým kořením jako je např. skořice. Nebo si ho dejte k klasickou apulijskou pizzou - Pizza Rustica – calzone plněná pečenou cibulí, rajčaty, ančovičkami a olivami. Vydatné a výrazné chutě z Primitiva dělají přirozeného společníka pro bohatý svět BBQ. Vyzkoušejte žebra, grilované kuře, jehněčí pečené, trhané vepřové maso, vepřové kotlety, černěného lososa, panenku obalenou ve slanině, zvěřinu nebo hamburgery. Co se týče sýrů, hodí se ostrý čedar, uzená gouda a grilované halloumi. Ze zeleniny se hodí karamelizovaná cibule, pečené papriky nebo rajčata, grilovaný lilek, houby, olivy, cukety nebo dokonce pečené fazole. Z koření se k Primitivu hodí kari, cokoliv uzeného nebo spáleného, cajunské koření, kmín, černý pepř, šalvěj, rozmarýn, kardamom, skořice, fenykl.

 

Carlo Sani | Nero di Troia

Krásné sametově hladké víno jako samotná Helena Trójská! Černé z Tróji nebo také Hrozen z Tróji (Uva di Troia) je 3. nejpěstovanější odrůdou italské Apúlie. (Negroamaro 12.000 ha, Primitivo 11.000 ha a Nero di Troia 1.800 ha). Z těchto tří odrůd se sbírá nejpozději, až v druhé polovině října. Má velmi elegantní buket s tóny fialek. Vyznačuje se také vysokými tříslovinami, kvůli kterým ji v minulosti používali jen do kupáží (nejčastěji s Montepulcianem). Při dobré vyzrálosti je víno ovocné, plné, sametové a vyvážené.
Carlo Sani s ním pracovat umí a vy si tak (konečně zas) můžete vychutnat Nero z Tróji v ročníku 2017, které vám klidně zašleme i do Tróji ;-)

Párování: V Apulii je Nero di Troia bráno jako víno, které je dokonalé se sofistikovanými i tradičními pokrmy. Hodí se k masu vařenému ve všech jeho variacích, skvěle se hodí i k těm výrazně ochuceným, jako je jehněčí maso, zvěřina, perlička. Toto víno se prostě nejlépe hodí k šťavnatým masům s pikantní chutí.

 

Carlo Sani | Susumaniello

Jedna z nejroztomileji znějících odrůd na světě, dokud si nezajistíte překlad její etymologie. Název se pravděpodobně vyvinul ze slova somarello (somár/osel). Tato odrůda hodně plodí a dokáže unést "těžký náklad", stejně jako oslové. Patří mezi jednu z nejraritnějších odrůd na světě. Nejčastěji se vyrábí v kupáži s další apulijskou odrůdou Negroamaro, proto o ní nebylo slyšet dříve. Sluší ji redukce na vinici a pečlivá práce ve sklepě. Pak se odmění tóny červených bobulí a švestek doplněných o špetku koření, černého pepře a hořké čokolády.

TIP: Italský kritik Luca Maroni odměnil tohoto našeho "Oslíka97 body! Máme i lahodnou kupáž Primitivo-Susumaniello s 98 body od Lucy Maroniho. 

Párování: Struktura a třísloviny tohoto vína zvou ke snoubení s grilovaným masem, paellou, s Vitello tonatto (telecím masem s tuňákovou omáčkou), kuřecím kari, žebry s barbecue omáčkou, pečenými lasagnemi, rostbífem, trhaným vepřovým masem, empanádami, hamburgery a s klasickým Wellingtonem.

 

Carlo Sani | Appassimento - Negroamaro

Toto víno je vyrobenou metodou appassimento, díky které vzniká především Amarone a Valpolicella Ripasso. Tímto způsobem byly hrozny zpracovávány už v antickém Římě. Jak takové víno vzniká, se dočtete v našich Vínovinách → Negroamaro je nejpěstovanější modrá odrůda v Apulii a jedna z nejstarších italských odrůd vůbec. Pokud se na její název podíváte z římského pohledu, dal by se přeložit jako černý-hořký, pokud se přikloníte k řeckému významu, šlo by o černo-černé víno. Obé odpovídá. Je to plné, husté, tmavé, mohutné, vysokoalkolické červené víno s vysokým podílem tříslovin a dalších látek, jakou je např. zdraví prospěšný antioxidant resveratrol. My máme zas v nabídce škálu apulijských vín od Carla Saniho a jeho Negroamaro je 2x ve slupkách máčené, což zajišťuje ještě více resveratrolu v jedné skleničce. A kdo v ní najde tóny jalovce, bude ho zásadně podávat ke zvěřině. Vzhledem k ročníku 2015 jsou jeho třísloviny ve víně již krásně zaoblené.

Párování: Vína vyrobená z odrůdy Negroamaro jsou solidní volbou pro párování bez ohledu na to, co dáte na stůl. Zejména ovocná vína Negroamaro s plným tělem jsou skvělým protipólem pro velké, odvážné chutě: grilované maso, pikantní uzeniny a bohaté, karamelizované tóny v dušených a pečených pokrmech, to vše přináší nejúplnější výraz jeho ovoce. Naopak mohou fungovat také jako doplňková dvojice k čerstvému sezónnímu ovoci a zelenině, zejména během vrcholného léta. Vzpomeňte si na zavařená rajčata se smetanovou, chladnou mozzarellou a pepřovou bazalkou, saláty s peckovým ovocem s vyzrálým sýrem nebo syrové cuketové plátky s česnekem, citronem a olivovým olejem. Vyzkoušejte Negroamaro s kuřecí pizzou, vepřovými sendviči nebo teriyaki. 

 

Podívejte se i naše další zajímavé kolekce!

To nejlepší z vinařství Carlo Sani najdete v kolekci Besf of... Carlo Sani. Tajemná červená vína objevíte v kolekci NEZNÁMÉ ČERVENÉ ODRŮDY, v průřezové kolekci najdete ITALSKÁ ČERVENÁ a nejlahodnější vína z celé Itálie jsou schovaná v kolekci GIRO ROSSO.

 

Více báječných kolekcí k pití, studiu, k dílu a jídlu najdete v sekci KOLEKCE VÍN → 

Hodnocení

Produkt zatím nemá žádné hodnocení.

O vínech v kolekci

Produkt byl přidán do porovnávače.

Produkt byl přidán do košíku.