Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Rulandské bílé

Rulandské bílé (Pinot Blanc nebo Burgunda bílá) je bílá varianta odrůdy Pinot Noir s menší koncentrací antokyanů. Je to všestranná odrůda používaná při výrobě tichých, šumivých a sladkých dezertních vín. Přestože se nejedná o nejpůvabnějšího člena rodiny Pinotů, tato odrůda se osvědčila v různých oblastech. Vyskytuje se většinou v Německu (33 %) a v Itálii (28 %).

 

 

Aktivní filtry

Rulandské bílé

Rulandské bílé (Pinot Blanc nebo Burgunda bílá) je bílá varianta odrůdy Pinot Noir s menší koncentrací antokyanů. Je to všestranná odrůda používaná při výrobě tichých, šumivých a sladkých dezertních vín. Přestože se nejedná o nejpůvabnějšího člena rodiny Pinotů, tato odrůda se osvědčila v různých oblastech. Vyskytuje se většinou v Německu (33 %) a v Itálii (28 %).

Osvěžující, broskvová a suchá vína se vyrábějí v severní Itálii, delikátní v Alsasku na severovýchodě Francie, luxusní Trockenbeerenauslese v Rakousku a ledová v Kanadě.

 

Další názvy pro Rulandské bílé: Pinot Bianco, Weissburgunder, Weisser Burgunder, Beli Pinot, Klevner (Alsasko), Blanc Vrai (šampaňské).

 

hrozny Pinot Blanc

 Hrozny odrůdy Rulandské bílé

 

 

Jak chutná Rulandské bílé?

V Rulandském bílém nejčastěji najdete tóny hrušky, broskve, syrových mandlí, citronové kůry a drceného štěrku.

 

Odrůda je často považována za základ Chardonnay, protože má podobný střední až plný styl vína s dobrou kyselinkou a dobře reaguje na zrání v dubu. Odrůdové znaky Pinot Blanc zahrnují jablko a mandle a někdy i nádech kouře, i když – jako Chardonnay – je to paleta pro vinařské zásahy a chutě často závisí na stylu.

 

Na vinici je to poměrně plodná odrůda poskytující spolehlivé výnosy v každém vegetačním období. Trsy Rulandského bílého jsou těsně nahromaděné shluky vytvářející zranitelnost vůči různým chorobám padlí.

 

 

Kde se pěstuje Pinot Blanc?

Duchovním domovem Rulandského bílého je pravděpodobně Alsasko, kde je poněkud zastíněno nepochybnými hvězdami regionu, Ryzlinkem rýnským a Tramínem červeným. Vína Rulandského bílého z regionu se vyznačují mandlovým aromatem s nádechem koření. Na patře vykazují řadu jablečných chutí, obvykle na moučném a krémovém konci spektra. Mohou vykazovat některé lehké minerální vlastnosti, ale ty jsou obecně utlumeny úpravou dubu preferovanou v této oblasti.

 

Šumivá vína Crémant d'Alsace na druhou stranu bývají křupavější a často vykazují různé ořechové chutě.

 

Burgundsku, odkud tato vinná réva s největší pravděpodobností pochází, je stále povolena pěstovat na mnoha vinicích Grand Cru. Odrůda je také jednou z mála odrůd povolených ve směsi Champagne, hraje druhé housle po Pinot NoirChardonnay a Pinot Meunier.

 

 Vinice v Alsasku

Vinice v Alsasku

 

 

Pinot Bianco v Itálii

Mimo Francii se Pinot Blanc hojně pěstuje v severozápadní Itálii, kde je známý jako Pinot Bianco. Zde se vyrábí v lehčím, křupavějším stylu, který jen zřídka vidí dubový sud a často se blenduje s jinými odrůdami. Pinot Bianco se také používá při výrobě italských šumivých vín: především Franciacorta, což je italská odpověď na šampaňské.

 

Weissburgunder v Německu a Rakousku

V Německu a Rakousku je odrůda známá jako Weissburgunder nebo Weisser Burgunder (doslova "Bílé Burgundsko"). V Německu jsou tato vína obvykle lehká a osvěžující, ale v Rakousku z nich lze připravit luxusně sladké a texturované Trockenbeerenauslese. Hojně se pěstuje od 19. století ve východní části země, zejména v Niederosterreich a Burgenlandu.

 

Rulandské bílé ve světě

Rulandské bílé se také vyrábí ve Spojených státech, Kanadě, Argentině a Uruguayi. Hladiny alkoholu v těchto vínech bývají střední až vysoké, s dobrou kyselinkou. Díky vysoké přirozené kyselosti je Pinot Blanc oblíbenou volbou při výrobě šumivého vína v Kalifornii, zatímco v Kanadě může být vyrobeno jako ledové víno. Kanadské údolí Okanagan si vybudovalo reputaci jako kvalitní region pro produkci Rulandského bílého.

 

 

Pinot Blanc a párování s pokrmy

Víno jako Rulandské bílé se nejlépe hodí k pokrmům s jemnější chutí. Skvěle se bude hodit k měkkým sýrům, salátům se smetanovými dresinky, pastě se smetanovými omáčkami a k rybám. Výraznější Pinoty můžete párovat s Quiche Lorraine, Nudlemi Pad Thai nebo s grilovaným kuřetem s česnekem a tahini omáčkou.

 

Jakou použít skleničku na Rulandské bílé?

Klasickou sklenici na bílé víno typu tulipán. Tyto sklenice mají baňaté tělo a užší protáhlý tvar, který se uzavírá směrem k hrdlu pro správnou kumulaci aromatických látek. Bílé víno podáváme zásadně studené i proto mají tyto sklenice menší objem. Sklenice na bílé víno jsou vhodné i pro víno růžové.


Nejznámější odrůdy bílého vína mají svou vlastní speciálně navrženou sklenici, ze které chutná dané víno nejlépe. Pokud tedy chcete, použijte sklenici na Sauvignon. Ta má štíhlý vysoký zužující se kalich, který zachycuje jemné květinové a ovocné vůně vína přímo do nosu. Užší kalich minimalizuje množství kyslíku, aby víno zůstalo čerstvé. Tvar skla způsobí, že jazyk vytvoří U-tvar, který nasměruje víno ke středu patra pro hladší doušek.
Tuto sklenici použijte také na jiná lehká až střední, ovocná nebo květinová vína, jako je bílé Bordeaux, Chenin Blanc, Muscat Blanc, Muškát moravský a Rulandské šedé.

 

Víno Pinot Blanc podávejte se vychlazené na 7-12 °C.

 

Rulandské bílé můžete archivovat zhruba 1-3 roky.

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.