Beaujolais Nouveau a odrůda Gamay

Milovníci vína vědí, že Beaujolais je vinařský region, ve němž se mimo jiné pěstuje modrá odrůda Gamay, která se mimořádně hodí pro výrobu mladých červených vín. Vinařům z této oblasti se povedl mistrovský kousek, když mladá vína z Beujolais proslavili nejdříve v Paříži, a poté i za hranicemi Francie jako Beaujolais Nouveau. Fanouškové červených vín na celém světě každoročně čekají na třetí čtvrtek v listopadu, kdy se Beaujolais Nouveau oficiálně smí otevřít, aby si připili mladým vínem a oslavili tak příchod nového ročníku.

 

 

Aktivní filtry

Beaujolais Nouveau a odrůda Gamay

Milovníci vína vědí, že Beaujolais je vinařský region, ve němž se mimo jiné pěstuje modrá odrůda Gamay, která se mimořádně hodí pro výrobu mladých červených vín. Vinařům z této oblasti se povedl mistrovský kousek, když mladá vína z Beujolais proslavili nejdříve v Paříži, a poté i za hranicemi Francie jako Beaujolais Nouveau. Fanouškové červených vín na celém světě každoročně čekají na třetí čtvrtek v listopadu, kdy se Beaujolais Nouveau oficiálně smí otevřít, aby si připili mladým vínem a oslavili tak příchod nového ročníku.

 

Mladá vína z odrůdy Gamay jsou živá s příjemnými ovocnými tóny. Pro členy Víno-klubu každoročně zajišťujeme předprodej tak, aby si svá Beaujolais Noveau ochutnali včas a v dostatečném množství.

 

 

 

Jaká je odrůda Gamay?

Gamay je ovocná, květinová a modrá odrůda (víno bývá zemitě světle červené), která je hlavním pěstovaným vínem v Beaujolais. Mimo Francii Gamay moc nenajdete.

Pokud patříte k lidem, kteří se zastaví, aby přivoněli k sousedovým květinám, nebo když vkročíte do lesa, tak se zhluboka nadechnete, tak je vysoká pravděpodobnost, že vám odrůda Gamay bude chutnat.

Gamay je jedno z mála červených vín, které se hodí ke všem druhům pokrmů od sladkokyselých steaků z lososa přes hovězí Stroganoff až po sezamový tempeh.

Gamay je lehké červené víno, které je chuťově podobné Pinotu Noir. Ve skutečnosti je tato odrůda jeho sestřenicí a primárně roste vedle Burgundska ve Francii (vlasti Pinotů) v oblasti zvané Beaujolais. Vína Gamay jsou oblíbená pro své jemné květinové aroma, jemné zemité tóny a překvapivou schopnost párovat se s jídlem (dokonce i s rybami!).

Primární chutě jsou granátové jablko, ostružina, fialka a pivoňka.

 

Pokud chcete Gamay vyzkoušet, existuje několik věcí, které byste měli o tomto víně vědět a očekávat. Gamay neustále roste na popularitě v oblastech s chladným podnebím, jako je Francie, Kanada, Švýcarsko, Oregon a Nový Zéland.

Gamay je jedno z těch vín, kde je velká část ovocného charakteru ve víně odvozena od vůní (a ne tolik v chuti). Je to víno, které se nejlépe podává ve velké burgundské sklenici ve tvaru koule, aby se shromáždily všechny ohromující ovocné a květinové vůně. Očekávejte vůni čerstvých řezaných fialek, kosatce a květů pivoňky zabalené do třešní, malin a švestek s jemnými tóny na pozadí zalévané zeminy. Na patře jsou vína lehká s vysokou kyselinkou a kyselou chutí červeného ovoce spolu s jemným hořkým tónem v závěru. Zjistíte, že francouzský Gamay označený jako Beaujolais má o stupeň nebo dva zemitější chuť než Gamay z Kanady nebo Nového Zélandu.

 

Jak párovat Gamay/Beaujolais?

Úžasná věc na odrůdě Gamay je, že díky vysoké přirozené kyselosti spojené s nízkým obsahem taninu se víno překvapivě dobře páruje s velmi širokou škálou jídel. V zásadě je poměrně těžké udělat chybu.

 

Pojďme si ukázat několik příkladů jídel, která můžete bez obav podávat s vínem z odrůdy Gamay.

 

Gamay/Beaujolais a maso

Pečené kuře s provensálským kořením, kuřecí tajine s meruňkami a olivami, paštika z kuřecích jater, kachna se švestkovou omáčkou, krůtí maso s kaštanovou nádivkou, hovězí Stroganoff, vepřové párky, hangar steak s omáčkou Chimichuri, pikantní tuňáková roláda, grilovaný losos s dijonskou omáčkou, pečená černá treska s čočkou, smažené kalamáry, krevety.

 

Gamay/Beaujolais a sýr

Neuchatel, Chèvre, Comté, Brie, Mimolette, Saint-Nectare, švýcarské sýry – Appenzeller, Emmental, Gruyére, Raclette, Sbrinz , Schabziger, smetanové sýry.

 

Gamay/Beaujolais, bylinky a koření

Fenykl, anýz, zelený kardamom, hořčice, křen, kmín, česnek, šalotka, pažitka, pórek, majoránka, bobkový list, kopr, levandule, šalvěj, máta, kerblík, růžový pepř, hřebíček, muškátový oříšek, nové koření, skořice.

 

Gamay/Beaujolais, zelenina, ovoce a ořechy

Tapenáda z černých oliv, pečené brambory s koprem, cibulové kroužky, pečený lilek, žampiony portabello, špenátový salát s červenou řepou, quinoa, kapary, meruňky, sušené brusinky, brusinková omáčka, vlašské ořechy, pekanové ořechy, dýně.

 

Víno Beaujolais

Nelze hovořit o Gamay, aniž bychom zmínili Beaujolais. Francie vyrábí 75 % celosvětové produkce vína z odrůdy Gamay. Velká část produkce je označena jako „Beaujolais“ nebo „Beaujolais Nouveau“.

Kde je Beaujolais a více informací se dozvíte tady →

 

 

V jaké sklenici servírovat víno Gamay?

V široké nižší sklenici na červené víno, která je vhodná na vína jemnější a elegantnější s výrazným aroma typickým pro červená vína. Kromě odrůdy Gamay můžete v této sklenici servírovat Svatovavřinecké, Pinot Noir nebo Zweigeltrebe.

Víno nechte 30 minut dekantovat a pak servírujte při teplotě 12-15 °C.

Gamay lze archivovat 3–5 let.

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.