Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Cena

  • 289 Kč - 469 Kč

Dostupnost

Barva vína

Ročník

Odrůda

BIO faktor

Biodynamické víno

Biodynamické víno

Aktivní filtry

Biodynamické víno

Co je to biodynamické víno? Zjistěte více o biodynamických vínech včetně toho, jak se vyrábí a jak chutnají.

 

Průvodce biodynamickým vínem

Zastánci tvrdí, že jedině biodynamické víno umožňuje skutečné vyjádření terroiru, kde se víno urodilo. Jsou biodynamická vína skutečně o nebeské energii, kravských rozích a vytí na Měsíc?

"V jádru je biodynamika systém řízení energie." řekl Mike Benzinger, jehož vinice byly první certifikované biodynamické vinice v Sonoma County v Kalifornii.

 

Co znamená biodynamický?

Koncept biodynamiky spočívá v tom, že vše ve vesmíru je propojeno a rezonuje či vibruje. Vzájemná propojenost všeho zahrnuje dokonce i nebeská tělesa jako Měsíc, planety a hvězdy. Biodynamické vinařství je vyvažování této rezonance mezi révou, člověkem, zemí a hvězdami. Biodynamika je v podstatě holistický pohled na zemědělství.

 

Biodynamické zemědělství je staré téměř století

Koncept biodynamiky začal ve dvacátých letech minulého století s rakouským filozofem Rudolphem Steinerem. Jde o holistický, homeopatický způsob hospodaření, který samozřejmě zahrnuje i vinohradnictví. Je to nejstarší protichemické zemědělské hnutí, které předcházelo ekologickému zemědělství.

Pokud se nad tím zamyslíte, za teorií biodynamiky ve skutečnosti není nic nového. Už staří Řekové nebo Egypťané hledali vedení k nebeské obloze. Biblí tradičního amerického zemědělství je ‚Farmářský almanach‘.

 

Co dělá víno biodynamickým?

Biodynamika probíhá primárně ve vinici ještě před výrobou vína. Všechny různé úkoly, od sázení, prořezávání až po sklizeň, jsou regulovány speciálním biodynamickým kalendářem. Kalendář původně navrhla "velekněžka" biodynamiky Maria Thun, která rozdělila dny do čtyř kategorií: kořenové, ovocné, květinové a listové dny.

 

Každý biodynamický kalendářní den se shoduje s jedním ze čtyř klasických prvků země, oheň, vzduch a voda, které se používaly již před érou Platóna.

 

Ovocné dny: Nejlepší dny pro sklizeň hroznů

Kořenové dny: Ideální dny pro prořezávání

Květinové dny: V těchto dnech nechte vinici na pokoji

Listové dny: Ideální dny pro zalévání rostlin

 

Nikdy byste například neměli sklízet v listový den, protože tyto dny korelují s elementem vody a nakonec byste sbírali shnilé hrozny.

 

Kromě biodynamického kalendáře nejsou v biodynamickém víně povoleny žádné chemikálie nebo „vyrobené“ přísady (jako komerční kvasinky). Místo toho pěstitelé vína vyrábějí speciální kompostové přípravky s přírodními složkami, aby oživili své vinice.

 

Chutnají biodynamická vína jinak?

Ne.

Ačkoli několik biodynamických výrobců vyrábí jiný styl vína, který se více zaměřuje na „sekundární příchutě“ (tj. kvasnicové příchutě).

TIP: Na světě je něco přes 620 biodynamických výrobců vína, takže můžete směle ochutnávat

Biodynamická vína najdete ve Spojených státech, Francii, Německu, Španělsku, Itálii, Chile, Argentině, Indii, Austrálii a samozřejmě i u nás. Ti, kteří věří ve filozofii, si myslí, že vína jsou charakteristická spíše pro „terroir“, odkud pocházejí. Vína jsou často popisována jako vyvážená a stárnou stejně dlouho jako konvenční vína.

 

Biodynamické kompostování je bizarní

Hnojení v biodynamickém zemědělství je velmi kontroverzní téma, protože mnozí zemědělci používají kravské rohy, neboť věří, že zvířecí roh je symbolem hojnosti. Vikingové například věřili, že voda popíjená z rohu obsahuje vlastnosti zlepšující život. Dnes se tato víra stále šíří v tradiční čínské medicíně a dochází k nesmyslnému zabíjení nosorožců.

"Kravské rohy se plní speciálními kompostovými přípravky. Po zakopání na čas se obsah použije k přípravě ‚čaje‘ na hnojení vinice."

Biodynamické vinařství vyžaduje speciální kompostové přípravky, které se nacpou do kravských rohů a zahrabou do půdy. Později jsou kravské rohy vykopány a znovu použity a tato "nádivka" je distribuována po vinici.

V biodynamickém zemědělství se používá devět kompostových přípravků, které zahrnují vše od hnoje a kravských rohů po květy řebříčku (zmíněny v Homerově Illiadě pro léčbu ran), heřmánek (přírodní antiseptikum) a kopřivu (přírodní čistič). Samozřejmě neexistuje žádný seriózní důkaz o tom, zda jsou kravské rohy skutečně nezbytnou součástí procesu, který je v konečném důsledku specializovaným procesem organického zahradnictví.

 

Pijte víno v ovocných dnech

Myšlenku biodynamiky můžete rozšířit do vlastního pitného režimu. Naplánujte si pití vína na květinové nebo ovocné dny. Jaký je dnes den? Ovocný nebo květinkový? :-D

 

Přečtěte si na blogu:

BIO VÍNA - kvalitní, poctivý přístup k vinicím a výrobě vína

Pét-Nat - přírodní, šumivý originál

VÍNEM PROTI STÁRNUTÍ

Produkt byl přidán do porovnávače.

Produkt byl přidán do košíku.