Pét-Nat je přírodní šumivé víno, které se nalahvuje ještě v průběhu kvašení a dokvasí až v samotné lahvi, v níž se díky tomu vytvoří bublinky, jež víno zároveň zakonzervují. A to nejen chemicky, ale i chuťově! Ideálem je dosažení plné ovocné chuti hroznové šťávy, kterou nezažijete jinde, než při kampani ve sklepě. Dnes se jej chopili mladí vinaři, kteří spojují staré postupy s kvalitním zpracováním a marketingově pojímají tato vína jako hipsterskou nebo až punkovou záležitost.
Byl Julius Ceasar hipster?
Zkratka Pét-Nat pochází z francouzského slovního spojení Pétillant-Naturel, což znamená Šumivé-Přírodní. Výroba Pét-Natů má tradici hluboko v historii, vznikly prý nějakých 100 let před prvním šampaňským, a tvrdí se dokonce, že metodou rurale (nebo také ancestrale), tedy že se víno zalahvuje ještě dříve, než stihne poprvé dokvasit, se vína dělala už ve starém Římě. Na světlo světa je v současné době vytáhli vyznavači přírodních vín, a Pét-Nat se tak automaticky zařadil po bok např. autentických, oranžových vín nebo gruzínských kvevri.
Pét-Naty nemusí být jen výsadou hipsterských kruhů. Vzhledem k tomu, že se do nich nepřidává síra, ani nic dalšího, mohou být vítanou šumivou alternativou pro citlivé jedince. Prostě nejpřírodnější bublinky v nejpřirozenější podobě. Cena Pét-Natů se v zahraničí běžně pohybuje i kolem 30 EUR, takže za pořádný punk je někdy třeba i pěkně zaplatit. V našich končinách pořídíte Pét-Nat většinou mezi 200 - 300 Kč.
Výbušně dobré
Při jejich výrobě, resp. lahvování se musí hlídat aktuální zbytkový cukr, který nesmí překročit hranici 14 g/l proto, aby se limitoval tlak vzniklý uvnitř lahve a předešlo se nechtěnému střílení lahví již ve sklepě. Dále záleží na vinaři, jakou surovinu do lahve plní, proto se na trhu můžete setkat s Pét-Naty s různým množstvím přítomných kvasnic.
Každá lahev je originál
Diskutuje se také možnost filtrace vína – někteří vinaři ke zbavení vína kalů z estetických i chuťových důvodů přistupují, jiní to považují za ultimátní známku punku a nechávají kaly v lahvi, i když tím riskují, že se finální podoba vína zvrtne někam, kde nad ní nemají už žádnou kontrolu. Každé otevření takovéto lahve je pak malým dobrodružstvím, stran samotného otevření či chuti. Víno v lahvi je živé a neustále se vyvíjí a mění. Ale o tom přírodní vína jsou.
Jak otvírat Pét-Nat
Když nám v roce 2020 Honza Stávek z Němčiček na zakázku vyrobil Pét-Nat z české národní odrůdy - Ryzlinku vlašského, kterému jsme s láskou říkaly NÁŠ ŠUMÁK, tak jsme si s ním užily spoustu legrace. Kromě toho, že na jazyku pěkně praskal a štipkal jako citrusový vitacit, který si určitě pamatujete z dětství :-), byl krásně osvěžující, ovocný, lehký, s citrusovými tóny a kyselinkou mladého Vlašáku, tak to byl pěkný divočák.
Víno-klubí otvírák můžete nechat ležet, tahle šumivá lahůdka má (jako každý Pét-Nat) korunkový uzávěr!
Doporučujeme před otevíráním vychladit na stojáka na 4 stupně Celsia a při otevírání je třeba dbát na maximální bezpečnost ubrusů do tří let věku ;-)
Jak uvidíte v následujícím videu, cvičení dělá mistra a petnatovou Frankovku už otvíráme jako profíci! :-)
PRO POKROČILÉ PÉT-NATURISTY
Pro pokročilé Pét-Naturisty doporučujeme podívat se do naší sekce Pét-Natů a vybrat si další testovací vzorky z naší poměrně široké nabídky. Rozhodně si nenechte ujít Pét-Naty Piu Piu od Philia Ketterna, které vyrábí s Dirkem a Danielem Niepoortovými pod značkou FIO. Název Piu Piu Riesling se klukům obzvláště povedl. Piju piju Ryzlink má na českém trhu prostě skvělý zvuk. Naši oblíbení moselští vinaři totiž s prodejen svých Pét-Natů sází na poučené české vinné publikum ;-) Na skladě jich máme doslova jen pár lahví - tak to nenechte vyšumět ;-) Nebo vyzkoušejte Pét-Nat z Rakouska.