Syrah - Shiraz
Syrah (Shiraz) je nejtmavší odrůda na světě. Je tmavší než Cabernet Sauvignon a obsahuje velké množství zdraví povzbuzujících antioxidantů. Naopak nejsvětlejší odrůdou je Pinot Noir.
-
Zbývá 14 ks
-
Skladem 45 ks
-
Zbývá 30 ks
-
Skladem 13 ks
-
Skladem 15 ks
Syrah - Shiraz
Syrah (Shiraz) je nejtmavší odrůda na světě. Je tmavší než Cabernet Sauvignon a obsahuje velké množství zdraví povzbuzujících antioxidantů. Naopak nejsvětlejší odrůdou je Pinot Noir.
Víno z odrůdy Shiraz
Obecně lze říct, že v chuti najdeme široké spektrum od tmavého ovoce až po pikantní černé olivy. Když ochutnáte Syrah, přivítá vás ohňostroj chutí, pak dochází k jejich zúžení a v dochuti je pikantní pepřový tón. Díky tomu se Syrah často blenduje s odrůdami, které dodávají více středního patra, jako je například Cabernet Sauvignon, aby byla chuť vína plnější.
Tradičně se ve Francii Syrah mísí s lehkým Grenache a ještě bohatším Mourvedre, aby vznikla klasická směs Côtes du Rhône.
zdroj: Wine Folly
Nový svět vs starý svět
Syrah z Itálie a Francie mívá kyselejší a zemitě-bylinné aroma. Shiraz ve stylu Nového světa z Austrálie, USA a Jižní Ameriky má obvykle více ovoce se spoustou koření. Více informací se dočtete v našich Vínovinách.
Mezinárodní den Syrahu a Shirazu
Zajímavostí je, že i Syrah má svůj svátek! Mezinárodní den vína Syrah připadá na 16. února. Australané si svůj Shiraz slaví až 22. července.
Profil vína Shiraz
ovoce: ostružiny, borůvky
ostatní: olivy, pepř, hřebíček, vanilka, máta, lékořice, čokoláda, nové koření, rozmarýn, uzené maso, slanina, tabák, bylinky a kouř
dub: ano, obvykle se používají různé dubové sudy
taniny: střední
kyselina: střední
archivace: ano, většinou 5–9 let, některá vína 12–25 let
regionální názvy pro Syrah: Shiraz, Sirac, Marsanne Noir, Entournerein, Serène, Ermitáž, Crozes-Hermitage, Cornas, Côte-Rôtie, St. Joseph
Čtvrtá nejpěstovanější odrůda na světě
Syrah je čtvrtá nejpěstovanější odrůda a na světe pěstuje zhruba na 186 000 hektarech. Vinařské oblasti, kde se Syrah pěstuje nejvíce jsou tyto:
Francie (69 000 ha) Côtes du Rhône: Cornas, Ermitáž, St. Joseph, Côte-Rôtie
Austrálie (42 000 ha) Barossa, McLaren Vale, Limestone Coast
Španělsko (20 000 ha) Priorat, Montsant, Toro, Yecla
Argentina (13 000 ha) Mendoza, Salta
Jižní Afrika (10 000 ha) Stellenbosch, Paarl, Franschhoek
Spojené státy americké (9 000 ha) Paso Robles, Santa Barbara, Napa, Sonoma, Columbia Valley
Itálie (7 000 ha) Toskánsko, Sicílie
Chile (6 000 ha) údolí Colchagua, údolí Maipo
7 zajímavých faktů o odrůdě Syrah
Hermitage
Některé z nejdražších Syrahů na světě pocházejí z apelace Hermitage o rozloze více než 135 ha. Nejlepší vína pocházejí z kopce poblíž vesnice Tain-l’Hermitage a jsou známá svou květinovou a kouřovou vůní ostružin a grilovaného masa.
Původ jména Syrah
Slovo Syrah může pocházet ze „Syracruse“ – města na Sicílii. Syracrusy byly mocným městem během starověké řecké nadvlády v roce 400 před naším letopočtem.
Ztracený blend
Ve francouzském Bordeaux před apelační kontrolou přimíchali Syrah do svých červených vín, aby byla bohatší. Směsi Cabernet-Syrah dnes běžně najdete jak v Austrálii, tak ve Spojených státech.
Původ odrůdy Syrah
Rodiči Syrahu jsou málo známé odrůdy Dureza a Mondeuse Blanche. Dureza pochází z jižní Francie, severně od Nimes. Mondeuse Blanche najdete v Savojsku.
Petite Sirah
Petite Sirah neznamená „malý Syrah“. Petite Sirah je jiná odrůda hroznů a je genetickým potomkem Syrahu a vzácnějšího Peloursinu.
Pěstování Syrahu
Vinaři často říkají „Syrah má rád výhled“, protože nejlepší vinice jsou obvykle na vrcholcích kopců, kde je méně půdy, takže réva produkuje méně, ale o to koncentrovanějších hroznů.
Výroba Syrahu
Protože hrozny Syrahu mají velmi silnou slupku a vysoký obsah tříslovin, běžně se maceruje dny (nebo dokonce týdny!). Prodloužená macerace zvyšuje barvu a ovocnost vína a zároveň snižuje drsnou tříslovinu a bylinné aroma.
Syrah a párování s pokrmy
Díky své silné plné chuti se Syrah skvěle hodí k odvážným jídlům. Syrah můžete párovat s čímkoli od burgeru s modrým sýrem po grilování steaků.
Okořeňte svá jídla speciální směsí bylin pocházejících z jižní Francie. Květinové aroma provensálského koření s levandulí, fenyklem a tymiánem se bude dobře doplňovat se sýrem.
Měkké „smradlavé“ sýry jsou lepší. Jejich tučná textura a zemité chutě dokonale absorbují vysoké taniny Syrahu.
Shiraz a BBQ
Chuť pepře v australském Shirazu dělá zázraky s bohatě okořeněnými steaky na grilu. Zkuste maso s anýzem a hřebíčkem, abyste ve víně zvýraznili jeho jemné nuance.