Syrah - Shiraz

Syrah (Shiraz) je nejtmavší odrůda na světě. Je tmavší než Cabernet Sauvignon a obsahuje velké množství zdraví povzbuzujících antioxidantů. Naopak nejsvětlejší odrůdou je Pinot Noir.

 

 

Víno z odrůdy Shiraz

 

Obecně lze říct, že v chuti najdeme široké spektrum od tmavého ovoce až po pikantní černé olivy. Když ochutnáte Syrah, přivítá vás ohňostroj chutí, pak dochází k jejich zúžení a v dochuti je pikantní pepřový tón. Díky tomu se Syrah často blenduje s odrůdami, které dodávají více středního patra, jako je například Cabernet Sauvignon, aby byla chuť vína plnější.

 

Tradičně se ve Francii Syrah mísí s lehkým Grenache a ještě bohatším Mourvedre, aby vznikla klasická směs Côtes du Rhône.

 

 

 

 zdroj: Wine Folly

 

 

Nový svět vs starý svět

 

Syrah z Itálie a Francie mívá kyselejší a zemitě-bylinné aroma. Shiraz ve stylu Nového světa z Austrálie, USA a Jižní Ameriky má obvykle více ovoce se spoustou koření. Více informací se dočtete v našich Vínovinách.

 

 

O Syrahu a Shirazu čtěte v našich Vínovinách

 

 

Mezinárodní den Syrahu a Shirazu

 

Zajímavostí je, že i Syrah má svůj svátek! Mezinárodní den vína Syrah připadá na 16. února. Australané si svůj Shiraz slaví až 22. července.

 

 

Profil vína Shiraz

 

ovoce: ostružiny, borůvky

 

ostatní: olivy, pepř, hřebíček, vanilka, máta, lékořice, čokoláda, nové koření, rozmarýn, uzené maso, slanina, tabák, bylinky a kouř

 

dub: ano, obvykle se používají různé dubové sudy

 

taniny: střední

 

kyselina: střední

 

archivace: ano, většinou 5–9 let, některá vína 12–25 let

 

regionální názvy pro Syrah: Shiraz, Sirac, Marsanne Noir, Entournerein, Serène, Ermitáž, Crozes-Hermitage, Cornas, Côte-Rôtie, St. Joseph

 

Čtvrtá nejpěstovanější odrůda na světě

 

Syrah je čtvrtá nejpěstovanější odrůda a na světe pěstuje zhruba na 186 000 hektarech. Vinařské oblasti, kde se Syrah pěstuje nejvíce jsou tyto:

 

Francie (69 000 ha) Côtes du Rhône: Cornas, Ermitáž, St. Joseph, Côte-Rôtie

 

Austrálie (42 000 ha) Barossa, McLaren Vale, Limestone Coast

 

Španělsko (20 000 ha) Priorat, Montsant, Toro, Yecla

 

Argentina (13 000 ha) Mendoza, Salta

 

Jižní Afrika (10 000 ha) Stellenbosch, Paarl, Franschhoek

 

Spojené státy americké (9 000 ha) Paso Robles, Santa Barbara, Napa, Sonoma, Columbia Valley

 

Itálie (7 000 ha) Toskánsko, Sicílie

 

Chile (6 000 ha) údolí Colchagua, údolí Maipo

 

  

 

 

7 zajímavých faktů o odrůdě Syrah

 

Hermitage

 

Některé z nejdražších Syrahů na světě pocházejí z apelace Hermitage o rozloze více než 135 ha. Nejlepší vína pocházejí z kopce poblíž vesnice Tain-l’Hermitage a jsou známá svou květinovou a kouřovou vůní ostružin a grilovaného masa.

 

Původ jména Syrah

 

Slovo Syrah může pocházet ze „Syracruse“ – města na Sicílii. Syracrusy byly mocným městem během starověké řecké nadvlády v roce 400 před naším letopočtem.

 

Ztracený blend

 

Ve francouzském Bordeaux před apelační kontrolou přimíchali Syrah do svých červených vín, aby byla bohatší. Směsi Cabernet-Syrah dnes běžně najdete jak v Austrálii, tak ve Spojených státech.

 

Původ odrůdy Syrah

 

Rodiči Syrahu jsou málo známé odrůdy Dureza a Mondeuse Blanche. Dureza pochází z jižní Francie, severně od Nimes. Mondeuse Blanche najdete v Savojsku.

 

Petite Sirah

 

Petite Sirah neznamená „malý Syrah“. Petite Sirah je jiná odrůda hroznů a je genetickým potomkem Syrahu a vzácnějšího Peloursinu.

 

Pěstování Syrahu

 

Vinaři často říkají „Syrah má rád výhled“, protože nejlepší vinice jsou obvykle na vrcholcích kopců, kde je méně půdy, takže réva produkuje méně, ale o to koncentrovanějších hroznů.

 

Výroba Syrahu

 

Protože hrozny Syrahu mají velmi silnou slupku a vysoký obsah tříslovin, běžně se maceruje dny (nebo dokonce týdny!). Prodloužená macerace zvyšuje barvu a ovocnost vína a zároveň snižuje drsnou tříslovinu a bylinné aroma.

 

 

Syrah a párování s pokrmy

 

Díky své silné plné chuti se Syrah skvěle hodí k odvážným jídlům. Syrah můžete párovat s čímkoli od burgeru s modrým sýrem po grilování steaků.  

Okořeňte svá jídla speciální směsí bylin pocházejících z jižní Francie. Květinové aroma provensálského koření s levandulí, fenyklem a tymiánem se bude dobře doplňovat se sýrem.

Měkké „smradlavé“ sýry jsou lepší. Jejich tučná textura a zemité chutě dokonale absorbují vysoké taniny Syrahu.

 

Shiraz a BBQ

 

Chuť pepře v australském Shirazu dělá zázraky s bohatě okořeněnými steaky na grilu. Zkuste maso s anýzem a hřebíčkem, abyste ve víně zvýraznili jeho jemné nuance.

Nalezeno 9 produktů.

Zobrazeno 1-9 položek z 9

Aktivní filtry

Syrah - Shiraz

Syrah (Shiraz) je nejtmavší odrůda na světě. Je tmavší než Cabernet Sauvignon a obsahuje velké množství zdraví povzbuzujících antioxidantů. Naopak nejsvětlejší odrůdou je Pinot Noir.

 

 

Víno z odrůdy Shiraz

 

Obecně lze říct, že v chuti najdeme široké spektrum od tmavého ovoce až po pikantní černé olivy. Když ochutnáte Syrah, přivítá vás ohňostroj chutí, pak dochází k jejich zúžení a v dochuti je pikantní pepřový tón. Díky tomu se Syrah často blenduje s odrůdami, které dodávají více středního patra, jako je například Cabernet Sauvignon, aby byla chuť vína plnější.

 

Tradičně se ve Francii Syrah mísí s lehkým Grenache a ještě bohatším Mourvedre, aby vznikla klasická směs Côtes du Rhône.

 

 

 

 zdroj: Wine Folly

 

 

Nový svět vs starý svět

 

Syrah z Itálie a Francie mívá kyselejší a zemitě-bylinné aroma. Shiraz ve stylu Nového světa z Austrálie, USA a Jižní Ameriky má obvykle více ovoce se spoustou koření. Více informací se dočtete v našich Vínovinách.

 

 

O Syrahu a Shirazu čtěte v našich Vínovinách

 

 

Mezinárodní den Syrahu a Shirazu

 

Zajímavostí je, že i Syrah má svůj svátek! Mezinárodní den vína Syrah připadá na 16. února. Australané si svůj Shiraz slaví až 22. července.

 

 

Profil vína Shiraz

 

ovoce: ostružiny, borůvky

 

ostatní: olivy, pepř, hřebíček, vanilka, máta, lékořice, čokoláda, nové koření, rozmarýn, uzené maso, slanina, tabák, bylinky a kouř

 

dub: ano, obvykle se používají různé dubové sudy

 

taniny: střední

 

kyselina: střední

 

archivace: ano, většinou 5–9 let, některá vína 12–25 let

 

regionální názvy pro Syrah: Shiraz, Sirac, Marsanne Noir, Entournerein, Serène, Ermitáž, Crozes-Hermitage, Cornas, Côte-Rôtie, St. Joseph

 

Čtvrtá nejpěstovanější odrůda na světě

 

Syrah je čtvrtá nejpěstovanější odrůda a na světe pěstuje zhruba na 186 000 hektarech. Vinařské oblasti, kde se Syrah pěstuje nejvíce jsou tyto:

 

Francie (69 000 ha) Côtes du Rhône: Cornas, Ermitáž, St. Joseph, Côte-Rôtie

 

Austrálie (42 000 ha) Barossa, McLaren Vale, Limestone Coast

 

Španělsko (20 000 ha) Priorat, Montsant, Toro, Yecla

 

Argentina (13 000 ha) Mendoza, Salta

 

Jižní Afrika (10 000 ha) Stellenbosch, Paarl, Franschhoek

 

Spojené státy americké (9 000 ha) Paso Robles, Santa Barbara, Napa, Sonoma, Columbia Valley

 

Itálie (7 000 ha) Toskánsko, Sicílie

 

Chile (6 000 ha) údolí Colchagua, údolí Maipo

 

  

 

 

7 zajímavých faktů o odrůdě Syrah

 

Hermitage

 

Některé z nejdražších Syrahů na světě pocházejí z apelace Hermitage o rozloze více než 135 ha. Nejlepší vína pocházejí z kopce poblíž vesnice Tain-l’Hermitage a jsou známá svou květinovou a kouřovou vůní ostružin a grilovaného masa.

 

Původ jména Syrah

 

Slovo Syrah může pocházet ze „Syracruse“ – města na Sicílii. Syracrusy byly mocným městem během starověké řecké nadvlády v roce 400 před naším letopočtem.

 

Ztracený blend

 

Ve francouzském Bordeaux před apelační kontrolou přimíchali Syrah do svých červených vín, aby byla bohatší. Směsi Cabernet-Syrah dnes běžně najdete jak v Austrálii, tak ve Spojených státech.

 

Původ odrůdy Syrah

 

Rodiči Syrahu jsou málo známé odrůdy Dureza a Mondeuse Blanche. Dureza pochází z jižní Francie, severně od Nimes. Mondeuse Blanche najdete v Savojsku.

 

Petite Sirah

 

Petite Sirah neznamená „malý Syrah“. Petite Sirah je jiná odrůda hroznů a je genetickým potomkem Syrahu a vzácnějšího Peloursinu.

 

Pěstování Syrahu

 

Vinaři často říkají „Syrah má rád výhled“, protože nejlepší vinice jsou obvykle na vrcholcích kopců, kde je méně půdy, takže réva produkuje méně, ale o to koncentrovanějších hroznů.

 

Výroba Syrahu

 

Protože hrozny Syrahu mají velmi silnou slupku a vysoký obsah tříslovin, běžně se maceruje dny (nebo dokonce týdny!). Prodloužená macerace zvyšuje barvu a ovocnost vína a zároveň snižuje drsnou tříslovinu a bylinné aroma.

 

 

Syrah a párování s pokrmy

 

Díky své silné plné chuti se Syrah skvěle hodí k odvážným jídlům. Syrah můžete párovat s čímkoli od burgeru s modrým sýrem po grilování steaků.  

Okořeňte svá jídla speciální směsí bylin pocházejících z jižní Francie. Květinové aroma provensálského koření s levandulí, fenyklem a tymiánem se bude dobře doplňovat se sýrem.

Měkké „smradlavé“ sýry jsou lepší. Jejich tučná textura a zemité chutě dokonale absorbují vysoké taniny Syrahu.

 

Shiraz a BBQ

 

Chuť pepře v australském Shirazu dělá zázraky s bohatě okořeněnými steaky na grilu. Zkuste maso s anýzem a hřebíčkem, abyste ve víně zvýraznili jeho jemné nuance.

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.