Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Cena

  • 399 Kč - 579 Kč

Typ produktu

Barva vína

Obsah cukru

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Objem

Obsah alkoholu

BIO faktor

Kvevri

Kvevri víno

Aktivní filtry

Vína z kvevri

 

Co to je kvevri? Víno z kvevri je víno vyráběné velice starou, tzv. kachetinskou metodou pocházející z Gruzie. K výrobě těchto speciálních vín byly a dodnes stále jsou používány amfory zvané kvevri, které vínu dodávají své specifické vlastnosti.

 

Kvevri vína z hliněných amfor

 

Kvevri nebo také Qvevri je objemná keramická nádoba se špičatým dnem, která se pro výrobu vína začala v Gruzii používat již před 8 000 lety. Velikost amfor je opravdu různorodá a může se pohybovat od několika málo litrů do 8 tisíc. Nádoba je pro udržení stabilní teploty celým svým objemem zakopána v zemi a na povrch kouká pouze její víčko. Princip výroby kvevri vín je následovný: V době vinobraní se sklizené hrozny sešlapáním vymačkají, vinný mošt se společně se slupkami a třapinami přelije do kvevri a nechá se kvasit. Během kvašení je nutné obsah 4-5x denně promíchat. Po první fermentaci se nádoba zavře dřevěným vínem a hermeticky uzavře včelích voskem. Vnitřek nádoby je taktéž potažen včelím voskem, aby se zabránilo přístupu vzduchu skrz póry. Konkrétní postup je ovšem ojedinělý pro každý region i vinařství.

 

Víno se nechává zakopané v zemi většinou jen několik let. Jedná oblíbená gruzínská tradice velí, že by se kvevri měla založit v den narození potomka a otevřít se může až v den svatby. Víno však může zůstat pod zemí klidně i 50 let!

 

Oranžové víno z kvevri

 

S kvevri vínami velice úzce souvisí pojem oranžové víno. Oranžová vína je pojmenování používané pro bílá vína vyráběná v Evropě právě onou starobylou gruzínskou metodou. Víno získává svou temně žlutou až oranžovou barvu díky dlouhé maceraci a následné fermentaci moštu společně se slupkami a třapinami hroznů. Jelikož se tato vína dál nijak neupravují, jsou ideální pro milovníky naturálních vín.

 

Jak chutná víno z kvevri?

 

Chuť gruzínských vín Kvevri se liší podle výběru odrůdy, regionu nebo výsledném zpracování. Mezi nejčastější pěstovanými odrůdami v Gruzii odrůdy patří Saperavi, Rkatsiteli nebo Tsolikouri. Více si o gruzínských odrůdách a regionech se můžete dozvědět v našich Vínovinách →.

 

Pro kvevri víno je typický nízký obsah zbytkového cukru a vyšší obsah alkoholu. Obsah kyselinky je v těchto vínech taktéž nižší, což potěší převážně vínomily, které po víně občas pálí žáha.

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.