Kvevri
-
Zbývá 3 ks
-
Zbývá 2 ks
Vína z kvevri
Co to je kvevri? Víno z kvevri je víno vyráběné velice starou, tzv. kachetinskou metodou pocházející z Gruzie. K výrobě těchto speciálních vín byly a dodnes stále jsou používány amfory zvané kvevri, které vínu dodávají své specifické vlastnosti.
Kvevri vína z hliněných amfor
Kvevri nebo také Qvevri je objemná keramická nádoba se špičatým dnem, která se pro výrobu vína začala v Gruzii používat již před 8 000 lety. Velikost amfor je opravdu různorodá a může se pohybovat od několika málo litrů do 8 tisíc. Nádoba je pro udržení stabilní teploty celým svým objemem zakopána v zemi a na povrch kouká pouze její víčko. Princip výroby kvevri vín je následovný: V době vinobraní se sklizené hrozny sešlapáním vymačkají, vinný mošt se společně se slupkami a třapinami přelije do kvevri a nechá se kvasit. Během kvašení je nutné obsah 4-5x denně promíchat. Po první fermentaci se nádoba zavře dřevěným vínem a hermeticky uzavře včelích voskem. Vnitřek nádoby je taktéž potažen včelím voskem, aby se zabránilo přístupu vzduchu skrz póry. Konkrétní postup je ovšem ojedinělý pro každý region i vinařství.
Víno se nechává zakopané v zemi většinou jen několik let. Jedná oblíbená gruzínská tradice velí, že by se kvevri měla založit v den narození potomka a otevřít se může až v den svatby. Víno však může zůstat pod zemí klidně i 50 let!
Oranžové víno z kvevri
S kvevri vínami velice úzce souvisí pojem oranžové víno. Oranžová vína je pojmenování používané pro bílá vína vyráběná v Evropě právě onou starobylou gruzínskou metodou. Víno získává svou temně žlutou až oranžovou barvu díky dlouhé maceraci a následné fermentaci moštu společně se slupkami a třapinami hroznů. Jelikož se tato vína dál nijak neupravují, jsou ideální pro milovníky naturálních vín.
Jak chutná víno z kvevri?
Chuť gruzínských vín Kvevri se liší podle výběru odrůdy, regionu nebo výsledném zpracování. Mezi nejčastější pěstovanými odrůdami v Gruzii odrůdy patří Saperavi, Rkatsiteli nebo Tsolikouri. Více si o gruzínských odrůdách a regionech se můžete dozvědět v našich Vínovinách →.
Pro kvevri víno je typický nízký obsah zbytkového cukru a vyšší obsah alkoholu. Obsah kyselinky je v těchto vínech taktéž nižší, což potěší převážně vínomily, které po víně občas pálí žáha.