Pét-Nat - přírodní šumivý originál
Pét-Nat je přírodní šumivé víno, které se nalahvuje ještě v průběhu kvašení a dokvasí až v samotné lahvi, ve které se díky tomu vytvoří bublinky, jež víno zároveň zakonzervují. A to nejen chemicky, ale i chuťově! Ideálem je dosažení plné ovocné chuti hroznové šťávy, kterou nezažijete jinde, než při kampani ve sklepě.
-
Skladem 12 ks
-
Zbývá 7 ks
-
Skladem 16 ks
-
Zbývá 16 ks
Pét-Nat - přírodní šumivý originál
Pét-Nat je přírodní šumivé víno, které se nalahvuje ještě v průběhu kvašení a dokvasí až v samotné lahvi, ve které se díky tomu vytvoří bublinky, jež víno zároveň zakonzervují. A to nejen chemicky, ale i chuťově! Ideálem je dosažení plné ovocné chuti hroznové šťávy, kterou nezažijete jinde, než při kampani ve sklepě.
Jak otevírat Pét-Nat?
Otevírání každého Pét-Natu je malým dobrodružstvím, doporučujeme dbát zvýšenou pozornost především na ubrusy do tří let věku, případně novou výmalbu. Shrneme to milými slovy našeho zákazníka Milana:
"Milé dámy,
musím říci že to je jako víno velmi dobrý zážitek, ale měly byste k tomu dávat návod k použití. Víno přišlo dopoledne, dal jsem ho do garáže, ve 14 hodin jsem ho strčil za okno, a pak před chvílí otevřel. Já vím, že se to nemá, ale chtěl jsem to zkusit. Asi moc brzy :-D
Myslím že návod by měl být: 3-5 dnů nechat v klidu, 2 dny chladit, otevírat ve vaně, sprchovém koutu, venku v přírodě!!!!"
Milanova slova dokládáme videem, které zachycuje, jak jsme otevírali nový Pét-Nat z vinařství Švásta a Kadlec ;-)
Co znamená Pét-Nat?
Zkratka Pét-Nat pochází z francouzského slovního spojení Pétillant-Naturel, což znamená Šumivé-Přírodní. Výroba Pét-Natů má tradici hluboko v historii, vznikly prý nějakých 100 let před prvním šampaňským.
Jak se vyrábí Pét-Nat?
Při výrobě Pét-Natů, resp. lahvování se musí hlídat aktuální zbytkový cukr, který nesmí překročit hranici 14 g/l proto, aby se limitoval tlak vzniklý uvnitř lahve a předešlo se nechtěnému střílení lahví již ve sklepě. Dále záleží na vinaři, jakou surovinu do lahve plní, proto se na trhu můžete setkat s Pét-Naty s různým množstvím přítomných kvasnic.