Tramín červený

Tramín je název, který lze použít k označení řady starých evropských odrůd révy vinné. Historicky řečeno, byl používán k popisu germánské rodiny variant Tramínu, nebo jako synonymum pro jednoho klíčového člena této rodiny, Tramín červený. Tramínová historie je dlouhá a komplikovaná, přičemž každá z jeho tradičních pěstitelských oblastí nabízí rodu Tramínů různá jména a místní historii.

 

Rodina Tramínů je vysoce náchylná k mutaci, stejně jako rodina Pinotů, se kterou je blízce příbuzná (jejichž nejznámějšími členy jsou Chardonnay a Pinot Noir).

 

Víno Tramín červený a jeho historie

 

Různé formy Tramínu se objevily po celé Evropě a později ve vinařských oblastech Nového světa a daly vzniknout některým světově nejznámějším vinným hroznům; takoví velikáni jako Cabernet SauvignonMerlot a Chenin Blanc jsou nakonec potomky raných odrůd Tramínu. To vše poskytuje určitý kontext pro působivé rozpětí historie Tramínu a genetické rozmanitosti.

 

V roce 2000 významný francouzský ampelograf Pierre Galet odhalil, že Tramín bílý je ve skutečnosti stejná odrůda jako Savagnin Blanc - nezaměňovat se zcela odlišným Sauvignonem Blanc.

 

Jméno Tramín se dlouho říkalo, že pochází z Traminu (Termeno), města vysoko v Alpách Alto-Adige, ačkoli tato hypotéza je nyní silně vyvrácena různými autoritami v oblasti ampelografie. Tramínové hrozny se údajně pěstovaly v okolí Tramínu asi 500 let mezi 11. a 16. stoletím. Ke konci středověku je doložena přítomnost Tramínu v Alsasku, i když existuje jen málo důkazů o tom, jak se dostal z hor do údolí Rýna. Nejpravděpodobnější se zdá, že Traminer dorazil do Alsaska z německého Pfalzu, kde jedna obzvláště voňavá varianta převzala předponu „gewurz“ ("kořeněný" v němčině) a odkaz alsaského Gewürztramineru začal.

 

Tramín víno - hrozny

Hrozny vína Tramín

 

 

Je Tramín červený bílý?

 

Barvy a příchutě tramínových vín se značně liší podle toho, do které podskupiny patří. Nejvýraznějším příkladem je bezesporu Gewürztraminer, který také produkuje některá z nejvýraznějších aromatických vín na planetě. Méně známý je sytě růžový červený Tramín červený (také známý jako Savagnin Rosé a Klevener de Heiligenstein), který produkuje intenzivně aromatická bílá vína, někdy se slabým narůžovělým odstínem.

 

Členové rodiny Tramínů se ukázali být tak geneticky nestabilní, že je téměř nemožné vysledovat jejich původ s jakoukoli mírou jistoty. Dokonce i Tramín bílý a Savagnin Blanc, které jsou nyní přijímány jako stejné hrozny, vykazují jemné rozdíly ve struktuře listů v závislosti na tom, kde byly pěstovány. V důsledku toho existují doslova stovky synonym pro hrozny rodu Tramínů.

 

Synonyma Tramínu: Savagnin, Auvernat Blanc, Bon Blanc, Forment, Fromenteau, Gentil Blanc, Schleitheimer, Ryvola Bila.

 

Gewürztraminer

 

Gewürztraminer je odrůda vinné révy s růžovou slupkou, která produkuje jedny z nejvýraznějších aromatických bílých vín na světě.

Tramínová vína jsou provoněná vůní květů, liči a pomerančovou kůrou, vše s relativně plným tělem, nízkou kyselinkou a vyrábějí se od suchých až po sladká. Tramín je nejčastěji spojován s regionem Alsasko v severovýchodní Francii, hrozny se však vyskytují ve vinařských oblastech po celém světě.

 

Původ Gewürztramineru

 

Původ Tramínu je těžké vysledovat, ale moderní výzkum v podstatě uvádí, že se jedná o aromatickou mutaci Tramínu červeného (Savagnin Rose), a proto je součástí prastaré skupiny odrůd Savagnin-Traminer, které mají identické nebo téměř identické profily DNA. Jako takové je těžké najít přesnou oblast původu, ačkoli se předpokládá, že Savagnin pochází z dnešního jihozápadního Německa.

 

V doslovném překladu znamená Gewürztraminer "tramín kořeněný" (italsky Tramin Aromatico). Zatímco samotné slovo Tramín označuje město Tramin (Termeno) v regionu Alto Adige, zeměpisná souvislost je sporná.

 

 

Kromě toho nedávný výzkum renomovaného švýcarského ampelografa Josého Vouillamoze tvrdí, že rodina Tramínů jako celek nemá s regionem Tramín téměř žádný vztah a uvádí: „Neexistuje žádné místní synonymum pro Tramín v Südtirol, které by pravděpodobně existovalo, kdyby se tam tato odrůda po staletí pěstovala."

 

Nedávné studie naznačují, že němečtí pěstitelé hroznů Gewürztraminer/Savagnin Rose způsobili zmatek tím, že odrůdu pojmenovali po vínech z oblasti Tramín, která v 15. století přitahovala mezinárodní uznání.

 

Gewürztraminer může být vyroben v suchých a sladkých stylech, i když i sušší vína budou někdy obsahovat nějaký zbytkový cukr, aby se vyrovnaly fenolické látky, které se často vyskytují ve výsledném víně. Hrozny mají také obecně dost vysoký obsah cukrů, částečně kvůli pozdnímu zrání. Výroba Gewürztramineru je tedy často balancováním mezi rozhodnutím, kdy sklízet, a následným řízením hladiny alkoholu a cukru ve víně.

 

Synonyma Gewürztramineru: Tramín aromatický, Tramín muškátový, Tramín červený, Gentil Aromatique, Savagnin Rose Aromatique, Tramín gelový

 

Jak chutná Tramín červený a další Tramíny?

 

Primárními aromatickými deskriptory používanými k definici Tramínu jsou typicky liči, okvětní lístek růže, turecký med, tropické ovoce a parfém. Na patře se vyznačuje plnou texturou, nízkou kyselostí, peckovitou (mango, broskev a meruňka) a pikantní (zázvor a skořice) chutí.

Tramín je taková dospělá verze Muškátu – má více alkoholu, výraznější aroma a nižší kyselinku. Na první vůní, na kterou narazíte ve sklenici Tramínu, je výmluvné aroma liči, ať už čerstvé nebo konzervované. Tramín díky tomu bývá lehce identifikovatelnou odrůdou ve slepých degustacích.

V lahvích dražších Tramínů najdete mnoho komplexních aromatických látek včetně rubínově červeného grapefruitu, okvětních lístků růže, zázvoru a kouřového aroma, které je podobné pálenému kadidlu.

 

Odrůda získává své výrazné aroma přítomností monoterpenů ve slupce (stejně jako parfémovaná rodina Muškátů). Její odpůrci často vadí štiplavost aroma, nízkou kyselinka, často se vyskytující zbytkový cukr a někdy detekovatelná fenolická svíravost.

Poslední dva aspekty jdou často ruku v ruce, protože vinaři se často snaží ponechat v hotovém víně nějaký zbytkový cukr, aby vyvážili jeho fenolické látky – někdy detekovatelné v suchém i sladkém stylu na zadním patře (v dochuti).

 

 

Tramín víno chuť

 chuť vína Tramín (zdroj. Winefolly)

 

 

Je Tramín vždy sladké a polosladké víno?

 

Ne vždy. Nicméně, protože je to aromatická odrůda jako Muškát (Moscato), Riesling a Torrontés, bude mít neodmyslitelně sladkou chuť jednoduše díky vůni. Gewürztraminer má obecně jeden nebo dva gramy zbytkového cukru. Ale kvůli zvýšené aromatičnosti, vyššímu alkoholu a nižší kyselosti chutná mnoho Tramínů více sladce, než jaká je skutečnost.

 

Tramín v Alsasku

 

Nejlepší Tramíny pocházející z vinic Grand cru v Alsasku. Dalo by se dokonce tvrdit, že Alsasko je duchovním domovem Tramínu, ​​a to i přesto, že není domovem jeho předků (viz níže) a že Tramín tvoří méně než jednu pětinu plochy vinic v regionu.

Bohaté jílovité půdy přítomné v Alsasku se ukázaly jako ideální prostředí pro pěstování Tramínu. Vyrábí se tu bohatá suchá vína v pozdním sběru (Vendages Tardives, někdy hovorově zkráceno na „VT“), ale i botrytizovaná velmi sladká vína (Sélection de Grains Nobles nebo „SGN“). Tramín je jedna z odrůd révy vinné spolu s Ryzlinkem rýnským, Muškátem a Rulandským šedým, které lze vyrábět v Alsasku na úrovni Grand Cru.

 

 

Tramín víno v Jižním Tyrolsku

Vinice Tramínu v Jižním Tyrolsku v Itálii

 

Gewürztraminer v Německu, Rakousku a Itálii

 

Tramín, jak jej známe dnes, se do Alsaska dostal údajně z německého regionu Pfalz a odrůda se vyskytuje jak u nás, tak v širším Německu a Rakousku (kde se setkáváme i s jeho příbuznými Tramín červený a Tramín gelberský). Ve většině německy mluvících zemích a regionech – včetně severní Itálie Trentino-Alto Adige – je tramín Gewurztraminer označen přehláskou nad "u".

 

Tramín po celém světě

 

Poněkud matoucí v Austrálii je odrůda často označována jednoduše jako Tramín. Zmatek je umocněn nedávným zjištěním, že v zemi se pěstuje malé množství Savagnin Blanc – alias Tramínu –, který byl po mnoho let před rokem 2009 chybně identifikován jako Albarino.

Pozoruhodná vína Gewürztramineru vyrobená mimo Evropu jsou z Nového ZélanduOregonu a Washingtonu. Vyrábí se také pod řadou synonym ve východní Evropě, ale tato vína se vyvážejí jen zřídka.

 

 Tramín víno - pěstování

Pěstování Tramínu ve světě (zdroj Winefolly)

 

 

Jak párovat Tramín červený s jídlem?

 

Nejlépe s exotickou kuchyní.  Blízkovýchodní a marocká kuchyně využívající ořechy a sušené ovoce s pečeným masem, jsou skvělými příklady kuchyně, které si můžete vychutnat s Tramínem červeným a Gewürztraminerem. Při párování Tramínu myslete na to, jak se květinové aroma vína a tóny zázvoru snesou se skutečným zázvorem a růžovou vodou použitou v pokrmu.

 

Kachna, kuře, vepřové maso, slanina, krevety a kraby jsou také dobří parťáci k Tramínu.

 

Hodně kořeněné a aromatické pokrmy, ve kterých je použit kajenský pepř, zázvor, hřebíček, skořice, nové koření, kurkuma, madrass kari, sečuánský pepř, šalotka, sójová omáčka, sezam, mandle, růžová voda, limetka, bobkový list, koriandr a kmín, se také velmi dobře párují s Tramínem.

 

Zkuste to s méně výraznými a jemně ochucenými měkkými sýry z kravského mléka v kombinaci se sušeným ovocem.

 

K Tramínu se hodí pečená zelenina a zelenina s přirozenou sladkostí včetně kokosu, červené cibule, papriky, lilku, tempehu, tykve a mrkve. A pozor, pokud máte rádi artyčoky, právě jste našli nejvhodnější víno. Artyčoky jsou jedním z nejnáročnějších jídel na párování.

 

Sladký Tramín bude skvělý k dezertům jako je třeba pannacotta.

 

Víno podávejte vychlazené na teplotu 3-7 °C. Použijte klasickou sklenici na bílé víno, pokud máte speciální sklenici na Sauvignon, tak to je ta pravá.

 

Tramín se nedekantuje a nehodí se příliš k archivaci. Výjimečné kousky si můžete schovat na 3 až 5 let.

Nalezeno 7 produktů.

Zobrazeno 1-7 položek z 7

Aktivní filtry

Tramín červený

Tramín je název, který lze použít k označení řady starých evropských odrůd révy vinné. Historicky řečeno, byl používán k popisu germánské rodiny variant Tramínu, nebo jako synonymum pro jednoho klíčového člena této rodiny, Tramín červený. Tramínová historie je dlouhá a komplikovaná, přičemž každá z jeho tradičních pěstitelských oblastí nabízí rodu Tramínů různá jména a místní historii.

 

Rodina Tramínů je vysoce náchylná k mutaci, stejně jako rodina Pinotů, se kterou je blízce příbuzná (jejichž nejznámějšími členy jsou Chardonnay a Pinot Noir).

 

Víno Tramín červený a jeho historie

 

Různé formy Tramínu se objevily po celé Evropě a později ve vinařských oblastech Nového světa a daly vzniknout některým světově nejznámějším vinným hroznům; takoví velikáni jako Cabernet SauvignonMerlot a Chenin Blanc jsou nakonec potomky raných odrůd Tramínu. To vše poskytuje určitý kontext pro působivé rozpětí historie Tramínu a genetické rozmanitosti.

 

V roce 2000 významný francouzský ampelograf Pierre Galet odhalil, že Tramín bílý je ve skutečnosti stejná odrůda jako Savagnin Blanc - nezaměňovat se zcela odlišným Sauvignonem Blanc.

 

Jméno Tramín se dlouho říkalo, že pochází z Traminu (Termeno), města vysoko v Alpách Alto-Adige, ačkoli tato hypotéza je nyní silně vyvrácena různými autoritami v oblasti ampelografie. Tramínové hrozny se údajně pěstovaly v okolí Tramínu asi 500 let mezi 11. a 16. stoletím. Ke konci středověku je doložena přítomnost Tramínu v Alsasku, i když existuje jen málo důkazů o tom, jak se dostal z hor do údolí Rýna. Nejpravděpodobnější se zdá, že Traminer dorazil do Alsaska z německého Pfalzu, kde jedna obzvláště voňavá varianta převzala předponu „gewurz“ ("kořeněný" v němčině) a odkaz alsaského Gewürztramineru začal.

 

Tramín víno - hrozny

Hrozny vína Tramín

 

 

Je Tramín červený bílý?

 

Barvy a příchutě tramínových vín se značně liší podle toho, do které podskupiny patří. Nejvýraznějším příkladem je bezesporu Gewürztraminer, který také produkuje některá z nejvýraznějších aromatických vín na planetě. Méně známý je sytě růžový červený Tramín červený (také známý jako Savagnin Rosé a Klevener de Heiligenstein), který produkuje intenzivně aromatická bílá vína, někdy se slabým narůžovělým odstínem.

 

Členové rodiny Tramínů se ukázali být tak geneticky nestabilní, že je téměř nemožné vysledovat jejich původ s jakoukoli mírou jistoty. Dokonce i Tramín bílý a Savagnin Blanc, které jsou nyní přijímány jako stejné hrozny, vykazují jemné rozdíly ve struktuře listů v závislosti na tom, kde byly pěstovány. V důsledku toho existují doslova stovky synonym pro hrozny rodu Tramínů.

 

Synonyma Tramínu: Savagnin, Auvernat Blanc, Bon Blanc, Forment, Fromenteau, Gentil Blanc, Schleitheimer, Ryvola Bila.

 

Gewürztraminer

 

Gewürztraminer je odrůda vinné révy s růžovou slupkou, která produkuje jedny z nejvýraznějších aromatických bílých vín na světě.

Tramínová vína jsou provoněná vůní květů, liči a pomerančovou kůrou, vše s relativně plným tělem, nízkou kyselinkou a vyrábějí se od suchých až po sladká. Tramín je nejčastěji spojován s regionem Alsasko v severovýchodní Francii, hrozny se však vyskytují ve vinařských oblastech po celém světě.

 

Původ Gewürztramineru

 

Původ Tramínu je těžké vysledovat, ale moderní výzkum v podstatě uvádí, že se jedná o aromatickou mutaci Tramínu červeného (Savagnin Rose), a proto je součástí prastaré skupiny odrůd Savagnin-Traminer, které mají identické nebo téměř identické profily DNA. Jako takové je těžké najít přesnou oblast původu, ačkoli se předpokládá, že Savagnin pochází z dnešního jihozápadního Německa.

 

V doslovném překladu znamená Gewürztraminer "tramín kořeněný" (italsky Tramin Aromatico). Zatímco samotné slovo Tramín označuje město Tramin (Termeno) v regionu Alto Adige, zeměpisná souvislost je sporná.

 

 

Kromě toho nedávný výzkum renomovaného švýcarského ampelografa Josého Vouillamoze tvrdí, že rodina Tramínů jako celek nemá s regionem Tramín téměř žádný vztah a uvádí: „Neexistuje žádné místní synonymum pro Tramín v Südtirol, které by pravděpodobně existovalo, kdyby se tam tato odrůda po staletí pěstovala."

 

Nedávné studie naznačují, že němečtí pěstitelé hroznů Gewürztraminer/Savagnin Rose způsobili zmatek tím, že odrůdu pojmenovali po vínech z oblasti Tramín, která v 15. století přitahovala mezinárodní uznání.

 

Gewürztraminer může být vyroben v suchých a sladkých stylech, i když i sušší vína budou někdy obsahovat nějaký zbytkový cukr, aby se vyrovnaly fenolické látky, které se často vyskytují ve výsledném víně. Hrozny mají také obecně dost vysoký obsah cukrů, částečně kvůli pozdnímu zrání. Výroba Gewürztramineru je tedy často balancováním mezi rozhodnutím, kdy sklízet, a následným řízením hladiny alkoholu a cukru ve víně.

 

Synonyma Gewürztramineru: Tramín aromatický, Tramín muškátový, Tramín červený, Gentil Aromatique, Savagnin Rose Aromatique, Tramín gelový

 

Jak chutná Tramín červený a další Tramíny?

 

Primárními aromatickými deskriptory používanými k definici Tramínu jsou typicky liči, okvětní lístek růže, turecký med, tropické ovoce a parfém. Na patře se vyznačuje plnou texturou, nízkou kyselostí, peckovitou (mango, broskev a meruňka) a pikantní (zázvor a skořice) chutí.

Tramín je taková dospělá verze Muškátu – má více alkoholu, výraznější aroma a nižší kyselinku. Na první vůní, na kterou narazíte ve sklenici Tramínu, je výmluvné aroma liči, ať už čerstvé nebo konzervované. Tramín díky tomu bývá lehce identifikovatelnou odrůdou ve slepých degustacích.

V lahvích dražších Tramínů najdete mnoho komplexních aromatických látek včetně rubínově červeného grapefruitu, okvětních lístků růže, zázvoru a kouřového aroma, které je podobné pálenému kadidlu.

 

Odrůda získává své výrazné aroma přítomností monoterpenů ve slupce (stejně jako parfémovaná rodina Muškátů). Její odpůrci často vadí štiplavost aroma, nízkou kyselinka, často se vyskytující zbytkový cukr a někdy detekovatelná fenolická svíravost.

Poslední dva aspekty jdou často ruku v ruce, protože vinaři se často snaží ponechat v hotovém víně nějaký zbytkový cukr, aby vyvážili jeho fenolické látky – někdy detekovatelné v suchém i sladkém stylu na zadním patře (v dochuti).

 

 

Tramín víno chuť

 chuť vína Tramín (zdroj. Winefolly)

 

 

Je Tramín vždy sladké a polosladké víno?

 

Ne vždy. Nicméně, protože je to aromatická odrůda jako Muškát (Moscato), Riesling a Torrontés, bude mít neodmyslitelně sladkou chuť jednoduše díky vůni. Gewürztraminer má obecně jeden nebo dva gramy zbytkového cukru. Ale kvůli zvýšené aromatičnosti, vyššímu alkoholu a nižší kyselosti chutná mnoho Tramínů více sladce, než jaká je skutečnost.

 

Tramín v Alsasku

 

Nejlepší Tramíny pocházející z vinic Grand cru v Alsasku. Dalo by se dokonce tvrdit, že Alsasko je duchovním domovem Tramínu, ​​a to i přesto, že není domovem jeho předků (viz níže) a že Tramín tvoří méně než jednu pětinu plochy vinic v regionu.

Bohaté jílovité půdy přítomné v Alsasku se ukázaly jako ideální prostředí pro pěstování Tramínu. Vyrábí se tu bohatá suchá vína v pozdním sběru (Vendages Tardives, někdy hovorově zkráceno na „VT“), ale i botrytizovaná velmi sladká vína (Sélection de Grains Nobles nebo „SGN“). Tramín je jedna z odrůd révy vinné spolu s Ryzlinkem rýnským, Muškátem a Rulandským šedým, které lze vyrábět v Alsasku na úrovni Grand Cru.

 

 

Tramín víno v Jižním Tyrolsku

Vinice Tramínu v Jižním Tyrolsku v Itálii

 

Gewürztraminer v Německu, Rakousku a Itálii

 

Tramín, jak jej známe dnes, se do Alsaska dostal údajně z německého regionu Pfalz a odrůda se vyskytuje jak u nás, tak v širším Německu a Rakousku (kde se setkáváme i s jeho příbuznými Tramín červený a Tramín gelberský). Ve většině německy mluvících zemích a regionech – včetně severní Itálie Trentino-Alto Adige – je tramín Gewurztraminer označen přehláskou nad "u".

 

Tramín po celém světě

 

Poněkud matoucí v Austrálii je odrůda často označována jednoduše jako Tramín. Zmatek je umocněn nedávným zjištěním, že v zemi se pěstuje malé množství Savagnin Blanc – alias Tramínu –, který byl po mnoho let před rokem 2009 chybně identifikován jako Albarino.

Pozoruhodná vína Gewürztramineru vyrobená mimo Evropu jsou z Nového ZélanduOregonu a Washingtonu. Vyrábí se také pod řadou synonym ve východní Evropě, ale tato vína se vyvážejí jen zřídka.

 

 Tramín víno - pěstování

Pěstování Tramínu ve světě (zdroj Winefolly)

 

 

Jak párovat Tramín červený s jídlem?

 

Nejlépe s exotickou kuchyní.  Blízkovýchodní a marocká kuchyně využívající ořechy a sušené ovoce s pečeným masem, jsou skvělými příklady kuchyně, které si můžete vychutnat s Tramínem červeným a Gewürztraminerem. Při párování Tramínu myslete na to, jak se květinové aroma vína a tóny zázvoru snesou se skutečným zázvorem a růžovou vodou použitou v pokrmu.

 

Kachna, kuře, vepřové maso, slanina, krevety a kraby jsou také dobří parťáci k Tramínu.

 

Hodně kořeněné a aromatické pokrmy, ve kterých je použit kajenský pepř, zázvor, hřebíček, skořice, nové koření, kurkuma, madrass kari, sečuánský pepř, šalotka, sójová omáčka, sezam, mandle, růžová voda, limetka, bobkový list, koriandr a kmín, se také velmi dobře párují s Tramínem.

 

Zkuste to s méně výraznými a jemně ochucenými měkkými sýry z kravského mléka v kombinaci se sušeným ovocem.

 

K Tramínu se hodí pečená zelenina a zelenina s přirozenou sladkostí včetně kokosu, červené cibule, papriky, lilku, tempehu, tykve a mrkve. A pozor, pokud máte rádi artyčoky, právě jste našli nejvhodnější víno. Artyčoky jsou jedním z nejnáročnějších jídel na párování.

 

Sladký Tramín bude skvělý k dezertům jako je třeba pannacotta.

 

Víno podávejte vychlazené na teplotu 3-7 °C. Použijte klasickou sklenici na bílé víno, pokud máte speciální sklenici na Sauvignon, tak to je ta pravá.

 

Tramín se nedekantuje a nehodí se příliš k archivaci. Výjimečné kousky si můžete schovat na 3 až 5 let.

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.