Podzimní vína
-
vynikající červená vína pro sychravý podzim
PODZIMNÍ ČERVENÁ
Běžná cena1 834 KčCena1 599 Kč -235 Kč -
kolekce skvostných vín pro dlouhé podzimní večery
PODZIMNÍ HÝČKÁNÍ
Běžná cena3 014 KčCena2 699 Kč -315 Kč -
-
-
-
Skladem 12 ks
-
Skladem 21 ks
-
Skladem 18 ks
-
Skladem 37 ks
Podzimní vína
Léto skončilo, přivítejte do svých sklenek podzim! Vybrali jsme vám tam nejlepší podzimní vína, která vás zahřejí i pomazlí, a sestavili jsme vám z nich čtyři kolekce.
Podzim je čas sklizně, dostatku. Slaví se dožínky nebo posvícení. Lidé děkují přírodě za dary, které jim poskytla během zemědělské sezóny. Podzim - to je vaření, setkávání, společné vychutnávání báječných pokrmů z pozdní zeleniny a masa. Ke každému vybranému vínu jsme vám proto pro inspiraci doplnili tip na párování. Vykouzlete si báječné podzimní menu jako z nejlepší francouzské restaurace i u vás doma.
Jaká vína pít na podzim?
Osvěžujícím broskvičkovým a melounovým tónům léta odzvonilo. Z angreštů opadávají žluté lístečky, jahody (i ty remontantní) se připravují k zimnímu spánku. K podzimu sedí rafinovanější vína. Poznáte je především ve sklenici - jsou tmavší a hutnější. Možná i malinko mazlavá. Budete jim muset dát ve skleničce chvíli čas, a to čekání se vyplatí - s prvním douškem možná zatoužíte po dýni pečené s čerstvým rozmarýnem, ragú z divočáka nebo s šalvějí vařených bílých fazolích. Menu jako by vyskočilo ze slavné knihy Frances Mayesové Pod toskánským sluncem.
Plná, kořenitá, vyzrálá vína
Podzimní vína vynikají plnou strukturou. V chuti jsou plnější, kořenitější, vyzrálejší, krémovitá, a to díky odrůdové charakteristice nebo jejich krášlení při výrobě - dlouhá macerace na slupkách, dlouhé míchání na kvasnicích (neboli "sur lie") či školení v barikových sudech.
Bílá podzimní vína
Z bílých vín vsaďte na francouzské Chablis. Naservírujete ho spolu se slávkami na bílém víně s petrželkou (se solí opatrně, mořská voda v mušlích je sama o sobě slaná dost – vlastní přesolená zkušenost).
Na podzim dostávají prostor také vyzrálé burgundy, hlavně Pinot Blanc a Pinot Noir.
Podzimní růžová vína
Ani růžová vína ani na podzim nesmějí chybět! Nečekejte však svěží jarní růžovky. Žádné třešně a čerstvé jahody. Podzimní rosé jsou plná, tmavá a zrající vína. V chuti najdete spíš takový jahodový kompot. Vína, která si otevřete klidně ke smetanové omáčcce. Le Rosé z oblasti AOC Minervois je vyrobeno z hroznů, které uzrály na velmi starých keřích mj. odrůdy Syrah, víno se dokonce lahvuje do tmavých lahví. My ho považujeme za takový předstupeň červeného vína. Všechna naše podzimní růžová vína se vyznačují obrovskou chuťovou pestrostí. Vyzkoušejte je snoubit se zvěřinou, prosciuttem, výraznými sýry i paštičkou z husích jater.
Skvělý přehled o tom rozmanitosti vůní a chutí růžových vín si uděláte díky kolekci THE ROSÉ - 3 lahve z této kolekce jsou lehká svěží vína na zpříjemnění dopoledne a tři lahve si nechte jako skvělá vína pro párování s pokrmy na večer:-)
Podzimní červená vína
A konečně červená vína - jejich královská sezóna právě nastává. Podzimní červená Vám připraví chuťové pohárky na velká vína, třeba na Bordeaux, jejichž čas nastane se zkracujícím se dnem a prodlužující se nocí. Převládají tóny pozdních švestek, velkých zahradních malin a ostružin, postupně se přidávají kořenitější tóny sušeného ovoce.
Nechte se hýčkat jihofrancouzskými červenými víny z apelace Cotes du Rhone nebo Languedoc-Rousillon.
Ochutnejte také některý z našich Syrahů. Máme i ty nejslavnější - z australské apelace Barossa Valley. Všechny chutě Syrahů - ty komplexnější a elegantnější (Starý Svět) i expresivnější a aromatičtější (Nový Svět) objevíte v naší kolekci Syrah vs. Shiraz a možná si dokonce odpovíte na otázku, co z nich bylo dřív;-)
Na podzim se pije i portské a Marsala
Po vzoru admirála Nelsona jsme vám sestavili 7 důvodů, proč pít sicilskou Marsalu, ale myslíme si, že jich najdete ještě víc;-) První tóny podzimu letos patří Marsale!