- Marsala je skvělé fortifikované víno, takže má díky dolihování i vyšší obsah alkoholu než tichá vína.
- Marsala není jen sladká (dolce). Vyrábí se také suchá (secco).
- S Marsalou se dá úžasně kouzlit v kuchyni!
- Je skvělá nejen jako dezert (krém zabaione), ale také jako zajímavá ingredience do slaných pokrmů (kuře na Marsale).
- Marsalu miloval už admirál Nelson. Tento geniální stratég jí pro admiralitu svého času objednával 500 sudů ročně! Více se o něm dočtete zde →
- Každý doušek Marsaly vám připomene horkou Sicílii, i když jste tam nikdy nebyli.
- Z Marsaly můžete umíchat skvělé osvěžující drinky. Ukážeme vám, jak na to!
Úkol zněl jasně. Namíchat osvěžující letní drink s Marsalou. Zvolily jsme sladkou červenou Marsalu, která má ze všech našich Marsal nejovocnější chuť, a zároveň je cenově nejdostupnější, takže ani ten nejzatvrzelejší vyznavač čistoty vína nám nemůže zlořečit. Navíc, podle časopisu Decanter jsou koktejly s vínem hitem letošního léta!
Spolu s Lenkou jsme na vlastní chuťové pohárky otestovaly ty nejlepší kombinace a poměry jednotlivých ingrediencí a zde vám servírujeme náš osvěžující výsledek.
Nový osvěžující drink s Marsalou
300-450 ml Marsaly Fine - Rubino Dolce z vinařství Carlo Pellegrino
500 ml sodovky
led
sezónní ovoce - my jsme kombinovaly pozdně letní broskve, hrušky, meloun a hroznové víno, skvělý bude ale i ananas
čerstvé bylinky - snítka rozmarýnu, máty nebo meduňky na ozdobu i provonění
nesmí chybět: šťáva z čerstvé limetky
volitelné: pomerančový džus
Smíchejte všechny, nebo jen vybrané ingredience (ano, i pouhá Marsala a led je v pořádku). Lenka se přiklání k lehčí variantě koktejlu s menším objemem Marsaly i ovoce. Mně chutná koncentrovanější chuť, ubrala bych na sodovce, anebo bych přidala více Marsaly. Zajímavý twist dostane koktejl, doplníte-li ho o čerstvou šťávu z pomerančů nebo o ananasový džus. Nutností je zakápnutí z čerstvé limetky, která krásně vyrovná poměr cukrů a kyselin a přidá citrusové aroma.
Všechny naše Marsaly najdete zde →
Na zdraví zdraví
Tereza z Víno-klubu
O autorce
Tereza z Víno-klubu
"Na svých cestách za vínem jsem navštívila skoro celou Francii (Burgundsko, Bordeaux, Alsasko, Languedoc-Rousillon, Val de Loire a další), německý Rheinhessen i Moselu, italské Toskánsko, kde jsem strávila několik měsíců, i Tokaj. Nejmilejší cesty ale společně s Lenkou a Veronikou podnikáme za našimi vinaři na jižní Moravu..."
Líbil se Vám tento článek?
Zapište se k odběru našich newsletterů
a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!
(Získáte za to 10% slevu;-))