Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Primitivo

Primitivo, Zinfandel - červené víno

Aktivní filtry

Primitivo

Primitivo patří pro svou krásnou hlubokou barvu, výraznou vůni a koncentrovanou, ovocnou chuť červených bobulí s kořenitými tóny, hřejivé třísloviny, sladkost na patře a vysoký obsah alkoholu k nejoblíbenějším červeným vínům na českém trhu. Z Itálie pochází celých 97 % jeho produkce, zbylá 3 % jsou po světě známá jako kalifornský Zinfandel. Ta nejlepší vína odrůdy Primitivo pocházejí z Mandurie v italské Apulii - známého podpatku Apeninského poloostrova. Jak se stalo, že z původně přehlížené odrůdy máme nyní celosvětový trend? A existuje vůbec víno, které může vyzvat Primitivo na souboj? Našli jsme ho pro vás!

 

Italské děvče pije jen červené Primitivo
 
 
Do 90. let bylo Primitivo pro svou strohost a vyšší taniny považováno za dobré leda jako složka kupáží. Odhalení jeho DNA, které je totožné v té době již věhlasným kalifornským Zinfandelem, však otevřelo Primitivu dveře do světa. Od 90. let si i zemitější Primitivo postupně získává mezinárodní reputaci. Kolébkou Primitiva ovšem zřejmě není ani Itálie, nýbrž Chorvatsko.
 

PRIMITIVO NENÍ PRIMITIVNÍ

Název odrůdy hroznů, který se v Itálii jen výjimečně shoduje s názvem vína, je odvozen od jejího brzkého dozrávání. Ve vinici totiž dozrává jako první, tedy primi ;-) Funkční ekvivalent tohoto názvu nese i španělská raná odrůda Tempranillo. Tím, že Primitivo dozrává dobře a brzy a v teplých krajích (Apulie, Kalifornie) má všeho hodně - cukru v hroznech, barviva, tříslovin, ovocnosti i alkoholu.



Ve víně však jde o celkovou harmonii všech složek, což víno Primitivo splňuje náramně. Ovocný cukr v hroznech je tak vysoký, že se překvasí na víno s vyšším alkoholem, který je v chuti krásně vybalancován ovocnou složkou podpořenou lehkým zbytkovým cukrem (i když se jedná o suché víno - apelační pravidla pro Primitivo do Manduria DOC dovolují až 8 g zbytkového cukru, to se však málokdy splní) s nádherně strukturovanými vyzrálými, tedy teplými, tříslovinami. Primitiva máte po napití plnou pusu. Není lehké, ale ani nedrhne. Má zkrátka ovocnou sílu!

 

Primitivo je oblíbené červené víno

 
Primitivu také sluší, když si chvilku poleží v lahvi nebo v sudu. Zbaví se tak určité hořkosti, kterou v sobě mladá Primitiva mají, a zakulatí se.
 
Všechny tóny Primitiva si můžete prochutnat v kolekcích PRIMITIVA, kterou jsme vám sestavili ze šesti různých italských Primitiv ze tří apelací: Puglia IGT, Salento IGT a Primitivo di Manduria DOC
 
 

PRIMITIVO DI MANDURIA

Ta nejlepší vína odrůdy Primitivo pocházejí z Mandurie - jediné italská apelace, která se soustředí výhradně na tuto odrůdu. Manduria DOC je jedna z apelací oblasti Apulie, ve kterých se vyrábí jen asi 4 % apelačních vín celkové produkce regionu. Zajímavostí také je, že dle apelačních pravidel mají vína z apelace Manduria DOC předepsaný nejvyšší minimální objem alkoholu ze všech apelací v celé Itálii. Minimum pro Mandurii je 13,5 %. Na takové "chcípáčky" narazíte ale jen zřídka ;-)

Klima je v oblasti 40 km dlouhého pobřežního pásu velmi suché a horké. Vinice jsou vysázeny v rovině, která se jen pozvolna svažuje k moři, a o životní prostor se réva dělí s nekonečnými apulijskými olivovými háji. Olivový olej z Apulie je spolu s vínem nejdůležitějším vývozním artiklem regionu.
 

ANI ZINFANDEL NENÍ PRIMITIVNÍ

Až v 90. letech 20. století se díky DNA analýzám odrůd přišlo na to, že v USA zdomácnělý Zinfandel, který bývá dokonce považován za americkou národní odrůdu, je ve skutečnosti italské Primitivo. Jedinou původní americkou odrůdou vhodnou k výrobě vína tak zůstal málo známý Norton (Cynthiana), jenž byl objeven v 19. století v Missouri a pěstuje se hlavně ve Virginii. Kalifornie se však se svým Zinfandelem nerozloučila. Pokud jste americký Zinfandel ještě nikdy neochutnali, zkuste některý z naší nabídky - máme i jeden z 80 let starých keřů a jeden ze 110 let starých keřů
 
 
Pokud byste pátrali po rozdílech mezi kalifornským a italským provedením Primitiva, sestavili jsme vám kolekci SVĚTOVÁ PRIMITIVA, kde najdete 3 Primitiva a 3 Zinfandely. V Zinfadelech hledejte vyšší sladkost, vyzrálejší malinovou chuť, přecházející až v ostružinovou marmeládu, zatímco Primitiva bývají zemitější, se švestkovými, třešňovými nebo višňovými tóny. Nebojte, vysoký obsah alkoholu zůstává příznačný pro Zin i Primitivo ;-)

 

KDO KONEČNĚ PORAZÍ PRIMITIVO?

Oblíbenost Primitiva je tak veliká, že boří rekordy v prodejích červených vín. Nám se ale už trošičku zdá, že je potřeba dívat se dál za horizont událostí a alespoň si zkusit představit, jaké víno by mohlo vyzvat Primitivo na souboj. No a myslíme si, že jsme na něj konečně kápli!

 

Nero d´Avola konečně porazí víno Primitivo

 

Apulie vs. Sicílie

Do souboje o vaši přízeň jsme vybrali dvě těžké váhy, které se zrodily ve známých jihoitalských vinařských oblastech (Apulie vs. Sicílie). Primitivo, a zejména to od Carla Saniho, vám jistě nemusíme dlouze představovat. Pochází z apelace Manduria DOC, kde vyzrávají ta nejsametovější Primitiva. Tento nabušený reprezentant z Puglie (Apulie) se navíc vyznačuje výraznou, fialkově čokoládovou vůní, na kterou už jsme pár let nenarazili. Už samotné přivonění evokuje libé pocity, natož pak napití.

 

Vyzyvatelem Primitiva v souboji o titul o nejpopulárnější jihoitalské červené je úplný nováček z boxerské stáje vinařství Carla Pellegrina. Je vyroben ze sicilské vlajkové odrůdy Nero d´Avola, která se stále častěji dostává do hledáčku vínaznalců z celého světa. Pellegrino svou protežovanou odrůdu na tento souboj připravil turbo kvašením sluncem lehce vysušených hroznů dle procesů známých při výrobě luxusního vína zvaného Amarone. Tato metoda vínu přidala na ovocnosti a sametovosti v chuti, čímž doladila jeho charakteristickou pevnou strukturu a zakulatila výraznější tříslovinky.
 
 
Obě červená jihoitalská vína jsou skvělá, plná, vyzrálá, tmavá, sametová a dlouhá. Primitivo od Carla Saniho nám líp voní a Nero d´Avola od Carla Pellegrina zase líp chutná ;-) A jak to dopadne u vás doma? Napište nám, které ze dvou italských šampiónů vám nejvíce chutnalo.

 

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.