Champagne
Víno typu Champagne neboli šampaňské je jedním z mnoha druhů šumivých vín, nicméně jen s ním se pojí světový věhlas a uznání.
Co je to šampaňské víno?
-
Skladem 18 ks
-
Skladem 7 ks
-
Zbývá 13 ks
Champagne
Víno typu Champagne neboli šampaňské je jedním z mnoha druhů šumivých vín, nicméně jen s ním se pojí světový věhlas a uznání.
Co je to šampaňské víno?
Jako šampaňské víno (raději Champagne) lze označovat jen šumivé víno (sekt), které bylo vyrobeno v proslulé oblasti Champagne AOC na severovýchodě Francie, a sice tzv. šampaňskou nebo také tradiční metodou, tedy sekundární fermentací v lahvi. Ostatní šumivá vína vyrobená touto metodou, není možné nazývat jinak než sekt. Pokud ovšem nejste v Rusku, kde se rozhodli, že můžou evropská apelační pravidla ignorovat, a tak své méně kvalitní sekty dál názývají "šampanskoje". V České republice ale ctíme i rigidní francouzské apelační systém, takže milovníci bublinek u nás vědí, že "šampaňské" je jen opravdové Champagne a ostatní šumivá vína se již do běžného povědomí propsala jako sekt. Teď ještě přestat si je plést s Frizzante nebo Proseccem a zmatení pojmů bude vyřešeno.
Jak se vyrábí šampaňské víno?
Výroba šampaňských vín je náročná a drahá, především proto, že vína zrají ve sklepích dlouho a vyžadují neustálou kontrolu vinařů, výsledek ovšem stojí za to.
Základní víno tvoří tři základní šampaňské odrůdy: Chardonnay, Pinot noir (Rulandské modré) a Pinot Meunier (Mlynářka - odrůda barvířka, známe ji velmi dobře díky vinařství Hort, které z ní připravuje jedno ze svých skvělých rosé). Toto základní cuvée se mísí přesně v takovém poměru, aby Champagne od daného výrobce rok co rok splňovalo ty nejvyšší požadavky na kvalitu. Francouzi jsou skutečnými odborníky v umění kupážování vín, to dokazují nejen v Champagne, ale i v jiných apelacích - například ve světově uznávaném Bordeaux.
Víno se rozlije do lahví a do základní kupáže Champagne se dále přidává tzv. tirážní likér, který obsahuje cukr a kvasinky - to proto, aby došlo k druhému kvašení. Kvasinky se živí cukrem a přetvoří jej na alkohol a oxid uhličitý. Jen tak se přirozeným způsobem do vína dostanou bublinky, které si u Champagne tolik užíváme.
Lahve jsou umístěny do speciálních držáků (pupitres) hrdlem dolů v úhlu 45 stupňů. Champagne zraje v lahvi minimálně 3 roky. Ve sklepě pak můžete sledovat usazené kvasinky a důležitou součástí práce sklepmistra je setřásání kvasinek - každou lahev je potřeba (mnohdy ručně, jindy strojově) uchopit a otočit s ní tak, aby se odumřelé kvasinky dostaly do hrdla lahve.
Když je ten správný čas, vinaři zmrazí hrdlo a odříznou ledovou zátku vytvořenou z kvasinek (dégorgement). Díky tomu není víno zakalené. Rozdíl v objemu vína se dorovnává tzv. expedičním nebo také dózážním likérem (liqueur d'expedition), což je víno s přidaným cukrem. Dodatečné slazení neboli dávkování, pomáhá vyvážit chuť Champagne a oslabit velmi vysokou kyselost, která je vyšší u vín, která zrála v chladnějším podnebí.
Označení šampaňských vín podle stupně sladkosti
Podle míry doslazení se také určuje, o jaké šumivé víno se jedná:
- Brut Nature, Brut Zéro, Non Dosé - velmi suché
- Extra Brut - suché (až 6 g/l cukru)
- Brut - suché nebo polosuché (6-12 g/l cukru)
- Extra Sec / Extra Dry - polosuché (12 - 17 6 g/l cukru)
- Dry / Sec - polosladké (17-32 g/l cukru)
- Demi Sec - polosladké (32-50 g/l cukru)
- Doux - sladké (od 50 g/l cukru)