Zibibbo
Zibibbo: Exotický poklad v láhvi
Osvěžující víno ze Sicílie, něco opravdu unikátního - víno z odrůdy Zibibbo. Možná jste o tom ještě neslyšeli, ale věřte mi, že stojí za to!
-
Zbývá 9 ks
Zibibbo z Pantellerie se stalo součástí světového dědictví UNESCO
Carlo PellegrinoPantelleria - Passito - Liquoroso DOC, 2021
-
Zbývá 2 ks
-
Vyprodáno
Zibibbo: Exotický poklad v láhvi
Osvěžující víno ze Sicílie, něco opravdu unikátního - víno z odrůdy Zibibbo. Možná jste o tom ještě neslyšeli, ale věřte mi, že stojí za to!
Nejen další bílé víno
Zibibbo, známé také jako Muscat of Alexandria, je odrůda bílého hroznu, která pochází ze Sicílie v Itálii. Toto víno patří do velké rodiny hroznů Moscato, které jsou známé svými jedinečnými vůněmi a sladkými chutěmi. Je to víno, které je stejně pestré jako jeho název naznačuje. Skutečný exotický poklad, jenž vás okouzlí svou jedinečností.
Kořeny už ve starověku
Zibibbo má dlouhou historii, která sahá až do starověkého Egypta, což z něj činí jednu z nejstarších geneticky nemodifikovaných rév, které stále existují. Bylo přivezeno na Sicílii a Pantellerii Féničany a Řeky.
Při výrobě Zibiboo se používají tradiční vinifikační techniky, které zdůrazňují přirozené vlastnosti hroznů. To zahrnuje pomalou fermentaci při nízkých teplotách, což pomáhá zachovat jemné aroma a chuť vína.
Hrozen mnoha tváří
Víno z odrůdy Zibibbo je známé svým bohatým a komplexním profilem chutí. Můžete očekávat nádech tropického ovoce, medu a květin. Aroma je stejně působivé, s tóny vanilky, koření a ořechů. Je to sladké víno, ale jeho sladkost je vyvážená jemnou kyselostí, která dodává vínu svěžest.
Zibibbo je univerzální hrozen používaný při výrobě suchých a dezertních vín. Suchá vína z odrůdy Zibibbo obvykle mají květinové a citrusové tóny, zatímco dezertní styly jsou husté a medové, s vůní často připomínající kandované citrusové ovoce, fíky, datle a ořechy.
Víno pro každou příležitost
Zibibbo je skvělé na samotné pití, ale také se dobře hodí k jídlu. Výborně se páruje k pikantním jídlům, jako je thajská nebo indická kuchyně. Kombinovat ho ale můžete i s ovocnými dezerty nebo jemnými sýry.
Mělo by být skladováno v chladném a tmavém prostředí, ideálně při teplotě kolem 12 stupňů Celsia. Toto víno má také skvělý potenciál pro archivaci, takže pokud ho správně uskladníte, může se jeho chuť s časem ještě zlepšovat – vhodně skladované vydrží až deset let.
Pokud hledáte něco nového a vzrušujícího, tento sicilský elixír života by mohl být tím pravým. Takže na zdraví a užijte si svůj první doušek starověkého pokladu!