- Suchý Muškát
suchý Muškát
ZIBIBBO - aneb suchý Muškát alexandrijský!
Nezvyklý styl velmi aromatické odrůdy zpracované "do sucha". Toto víno je pojmenováno podle hory na ostrově Dammusi. Vyznačuje se dlouhotrvající a intenzivní vůní jasmínu a muškátu (testovali jsme otevřené v pokojové teplotě již přes 24 hod), doladěné velmi svěží chutí s výraznými tóny citrónů a zelených jablek.
Zkuste si k němu udělat céviche ze pstruha s koriandrem a chilli a dejte nám vědět, jak vám tato asijská variace na mexický pokrm s českou rybou a sicilským vínem chutnala ;-)
Sicílie má pro pěstování hroznů révy vinné skvělé podmínky. V této oblasti pořád a velmi intenzivně fouká. Vítr hrozny chrání před přehřátím i plísňovými chorobami. Ve zdravých hroznech se pak zachová pěkná kyselinka a dobrá ovocnost, která vás v každé lahvi potěší společně s minerální slaností danou písčitým podložím v blízkosti moře.
Vinařství Carlo Pellegrino
V roce 1880 notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař a milovník Marsaly, založil vinařství, které dnes známe jako jedno z nejdůležitějších na Sicílii. Do vedení společnosti významě zasáhla Josephine Despagne, dcera slavného francouzského enologa ze Sauternes Oscara Despagne, a zároveň manželka Carla Pellegrina. Měla cit pro révu, přinesla do podniku své francouzské znalosti o vinařství, a položila tak základ dnešnímu úspěchu Cantine Pellegrino.
Vinařství se od svého založení soustředí na proslulé fortifikované víno Marsala (obdoba Sherry, Madeiry nebo Portského), které nese jméno po přístavu na jihozápadě Sicílie. Díky Marsale se Cantine Pellegrino dostalo do popředí zájmu o sicilská vína. Dnes však produkuje také velmi kvalitní tichá vína pro Sicílii typických (autochtonních) i netypických odrůd jako je například Syrah.
Dost průměrné víno za celkem dost peněz.
Produkt obsahuje siřičitany.