Beaujolais - vinařská oblast
Vinařská oblast Beaujolais
Beaujolais Nouveau 2024 si poprvé ochutnáme až ve čtvrtek 21. listopadu 2024. Podle tradice se totiž toto mladé víno z francouzské vinařské oblasti Beaujolais smí poprvé otevřít až na třetí čtvrtek v listopadu.
Jaké bude Beaujolais Nouveau 2024?
To zatím ještě nevíme. Už máme ale první zprávy o sklizni od našich vinařů z Domaine Romy, Chateau Maladrets a dalších a těšíme se, jaká krásná vína ročník 2024 přinese.
Jaké byly předchozí ročníky - Beaujolais Nouveau 2021 a 2020 - to Vám nejlépe poví sám pan vinař Nicolas Romy. 2022 nám ve video výčtu chybí
Beaujolais Nouveau 2021
V roce 2021 bylo Beaujolais Nouveau málo. O to vzácnější byl zážitek z nich.
Všechno o Beaujolais Nouveau 2021 se dozvíte v článku v našich Vínovinách >>
Vinařská oblast Beaujolais
Beaujolais je název malé oblasti ve Francii jižně od Burgundska, kde se vyrábí víno z hroznů odrůdy Gamay. Je to jedna z mála vinařských oblastí Francie, která se nebere příliš vážně. Francouzská vinařská oblast Beaujolais byla dlouho považována za součást Burgundska, ale dnes si jde svou vlastní cestou a vína Beaujolais Cru se hodně podobají červenému z Burgundska.
Kde Beaujolais najdeme?
Kraj Beaujolais na severu hraničí s Burgundskem, na východě ho odděluje řeka Saône (která vede do Côtes du Rhône), „gastronomické hlavní město Francie“ Lyon na jihu a Monts de Beaujolais (kopce centrálního masivu) na západě. Oblast Beaujolais je jen 55 km dlouhá a 15 km široká. Oblast je rozdělena na dvě části řekou Nizerand, s různými půdami na každé straně.
Chuť Beaujolais má své kořeny v půdě. A to doslova. Na severu je to většinou žula a břidlice a na jihu jsou půdy na bázi jílu (opuka).
Jak chutná Beaujolais?
V Beaujolais budete cítit ovoce - malinu, višeň a brusinku. Další chutě jsou houby, lesní mech, kouř, fialka, pekařské droždí, banán, žvýkačka. Vína mají vysokou kyselinku a málo taninů. Objem alkoholu se pohybuje mezi 10 a 13 %. Víno se podává mírně vychlazené na 12-14 °C.
Proč chutná Beaujolais jako banány?
Jedna z věcí, která odlišuje Beaujolais od ostatních vín, je zvláštní styl výroby vína, na který se velmi dobře hodí k hroznu odrůdy Gamay. Většina vín z Beaujolais se vyrábí metodou známou jako polouhličitá macerace, která zvýrazňuje úžasné ovocné vůně vína.
Hrozny se sklízejí a poté se celé hrozny umístí do kádě nebo tanku. Tlak, který působí na hrozny u dna kádě je začíná drtit a dochází k uvolňování šťávy. Když se šťáva dostane do kontaktu s původními kvasinkami na slupkách hroznů, začne kvasit a vytváří plynný CO2 – neboli oxid uhličitý – který vytlačuje kyslík z nádrže. Často je nádrž přiklopena víkem, které pomáhá eliminovat kyslík. Nedostatek kyslíku způsobuje, že uvnitř bobulí začne enzymatická/biochemická forma fermentace, která způsobí jejich explozi.
Po krátké době macerace (zbruba 4–8 dnů) se šťáva stáhne, zbývající šťáva se vylisuje ze slupek a poté se obě smíchají. V této fázi končí fermentace. Tento styl fermentace má na svědomí výrazné aroma banánu, kandovaného ovoce, hrušek, malin a brusinek.
Historie Beaujolais
První vinice tu vysadili Římané – aby byli legionáři šťastní! – ve středověku je pak následovali benediktinští mniši. Byli to vévodové z Beaujeu, kteří zvedli módní vlnu vín z Beaujolais. Hlavním trhem, kde se dalo toto víno koupit, byl Lyon. Mimo tuto oblast podléhalo zboží vysokým daním.
Když byla v 19. století vybudována železnice, Beaujolais se rozšířilo do Paříže. A to znamenalo začátek šílenství po vínu z Beaujolais.
Nejznámější víno z Beaujolais je Beaujolais Nouveau. Ale možná nevíte, že existují tři klasifikace vína Beaujolais: Beaujolais AOP, Beaujolais Villages AOP a Beaujolais Cru. Tak si je pojďme všechna představit.
Beaujolais Nouveau: nejrychlejší víno na světě
Někteří říkají, že je božské a jiní si myslí, že Beaujolais Nouveau je jen marketigová akce. Bez ohledu na to, co lidé říkají, zůstává rozum stát nad tím, jak vinaři z Beaujolais dokážou vyrobit a odeslat 35 milionů lahví vína do celého světa během plus mínus 60 dnů poté, co byly hrozny ještě na vinici.
Beaujolais Nouveau – jak to všechno začalo?
Beaujolais Nouveau původně pili vinaři na oslavu konce sklizně. Postupně se mladé víno začalo objevovat v místních kavárnách a bistrech ve francouzském Lyonu a dalších městech regionu Beaujolais. Pak ho objevili Pařížané (ano, železnice, to už víme) a závody byly na světě. Kdo by mohl dopravit mladé víno do Paříže jako první?
Počátkem 60. let viděli někteří místní vinaři v mladém víně potenciál a rozhodli se propagovat víno soutěží kdo dostane první láhev do Paříže. Odtud se akce rozšířila po celé Evropě, v 80. letech se začalo vozit víno na severoamerický kontinent a v 90. letech pak do Asie. Tahle akce je tak populární, že třetina produkce Beaujolais (více než 35 milionů lahví) se vyrábí jako Beaujolais Nouveau a distribuuje se do 110 zemí světa. Lahev s Beaujolais Nouveau se může otevřít o půlnoci, když začíná třetí čtvrtek v listopadu.
Beaujolais Nouveau - jen chytrý marketing?
Mnoho konzumentů vína Beaujolais Nouveau ze zásady nepije a tvrdí, že se jedná jen o pouhou marketingovou kampaň. Ale řekněte to Francouzům, kteří žijí ve více než 120 vesnicích v Beaujolais, kteří víno každý rok oslavují. Město Beaujeu, po kterém je Beaujolais pojmenováno, pořádá pětidenní festival s názvem Les Sarmentelles, který se točí jen kolem Beaujolais Nouveau. V Lyonu každý rok rozzáří noční oblohu ohňostroj.
Beaujolais Nouveau je víno zábavné a jednoduché, ovocné, vyrobené z ručně sbíraných hroznů modré odrůdy Gamay pěstovaných v oblastech Beaujolais a Beaujolais Village. Vyrábí se procesem "uhličité macerace" a lahvuje se pouhých 6 – 8 týdnů po sklizni. Touto metodou vzniká víno s velmi nízkým obsahem taninů a vysokou kyselinkou. Beaujolais Nouveau je svěží, šťavnaté víno s aroma hroznů, lehkých malin, brusinek, kandovaného ovoce, fíků, banánů a dokonce i žvýkačky.
Pít nebo archivovat? Pijte víno, dokud je mladé. Toto není víno, které se má „sklípkovat“, ale má se vychutnávat hned a vychlazené! Ano, Beaujolais se pije vychlazené. Proslýchá se, že přijde další boom - Beaujolais Nouveau Rosé, tak si ho přidejte na svůj seznam vín k ochutnání.
Beaujolais AOP
Toto je nejširší označení sestávající z 96 vinařských vesnic, přičemž většina se jich nachází na jihu oblasti. Vína Beaujolais AOP mají osvěžující kyselinku a nízký obsah taninu. Zjistíte, že příchutě jsou ovocné až "hroznové" – maliny, třešně, brusinky a někdy nádech tropického banánu (příchuť, která pochází z metody uhličité macerace). Jílovité půdy a rovinatý terén na jihu Beaujolais ztěžují správné dozrávání hroznů. To je důvod, proč mezi víny Beaujolais AOP najdete širokou škálu kvality. Styl, který rychle roste na popularitě je rosé. Vína s označením "Supérieur" – červená nebo růžová – budou mít vyšší obsah alkoholu a pravděpodobně budou tmavší a koncentrovanější.
Beaujolais Villages AOP
Posouváním na stupnici se dostáváme k 38 oficiálním vínům "Village". Tyto oblasti jsou o něco specializovanější a vína o něco hlubší a tmavší v barvě a i v charakteru. Mnohé z těchto vesnic se nacházejí na žulovém nebo břidlicovém podloží, takže mají spíše minerální charakter. Ačkoli většina vín je červená s tóny jahod a černého rybízu, na své si přijdou i fanoušci bílých vín. V Beaujolais najdete lahodná bílá vína s tóny hrušek, tropického ovoce a blanšírovaných mandlí.
Toto je 38 oficiálních vesnic Beaujolais: Les Ardillats, Beaujeu, Blacé, Cercié, Charentay, Chénas, Chiroubles, Denicé, Emeringes, Fleurie, Juliénas, Jullié, Lancié, Lantignié, Marchampt, Montmelas-Saint-Sorlin, Odenas, Le Perréon, Pruzilly, Romanèche-Thorins, Quincié-en-Beaujolais, Régnié-Durette, Rivolet, St-Amour-Bellevue, St-Didier-sur-Beaujeu, St-Etienne-des-Oullières, St-Etienne-la-Varenne, St-Symphorien-d’Ancelles, St-Vérand, St-Julien, St-Lager, Salles-Arbuissonnas-en-Beaujolais, Vaux-en-Beaujolais, Vauxrenard, Villié-Morgon, Chânes, La Chapelle-de-Guinchay, Leynes.
Beaujolais Cru
Všechny vinice Beaujolais Cru se nacházejí na severní straně oblasti Beaujolais. 10 Beaujolais Cru – to je Crème de la Crème z Beaujolais! Všechny jsou na severu, vyrábějící pouze červená vína a na etiketách je obvykle uveden pouze název Cru.
Každé Beaujolais Cru má svou vlastní tvář – klima, půda, nadmořská výška a řada dalších faktorů, které se nikde jinde neopakují. Tato vína jsou komplexnější a dobře zrají, mohou krásně stárnout a často budou mít podobný chuťový charakter jako burgundské červené.
Brouilly AOC: Výrazná malina, zralá broskev a dotek půdy
Mount Brouilly je pojmenována po Bruliovi, slavném římském poručíkovi umístěném v této oblasti asi před 2 000 lety. Toto je nejjižnější ze všech Cru s mírně vyššími teplotami. Kromě toho, že je to největší Cru, byla to také jedna z původních oblastí, které měla povoleno prodávat svá vína na pařížský trh již v roce 1769, což z Brouilly dělá jednu z nejznámějších oblastí v Beaujolais. Zdejší půda je jedinečná: modro-černá sopečná hornina zvaná Diorit, která je známá jako rohovec nebo „zelené rohy“. Tento jedinečný terroir propůjčuje vínu bujnost ovocných vůní marmelády a jahod, červeného rybízu a broskve. Je určeno k tomu, abyste si ho užívali mladé (a často).
Chénas AOC: Středně výrazné aroma růže a pivoňky a kořenité dřevité tóny
Nejmenší a nejvzácnější ze všech Cru. Název Chénas odkazuje na prastaré dubové lesy, které kdysi pokrývaly svahy. Jak Římané, tak mniši, kteří je následovali, si mysleli, že hrozny jsou důležitější, a tak „uklidili“ půdu. Byl to Phillip V., kdo rozhodl, že všechny stromy budou odstraněny a nahrazeny vinnou révou. Vína mají často „dřevitou“ chuť, ale právě květinové tóny růže a kosatce plus hedvábné třísloviny jim vysloužily přezdívku „kytice květin v sametovém koši“.
Chiroubles AOC: Elegantní vůně fialek, pivoňky, červeného rybízu a třešní
Toto je další Cru pro ty, kteří zbožňují lehčí styl Beaujolais. Pěstuje se v nejvyšších nadmořských výškách regionu (250–450 m.n.m.), je to také nejchladnější Cru a poslední, kde se každoročně začíná sklizeň. Vína jsou klasická Beaujolais – rafinovaná, hebká, hedvábná a elegantní. Parfémované aroma broskví a malin se mísí s konvalinkou a pečícím kořením.
Côte de Brouilly AOC: Středně výrazné aroma kosatce, švestek a čerstvých hroznů
Známé jako „elegantní víno na kopci“, najdete zde vinice vysázené na sopečných svazích Mount Brouilly, které dodávají vínům jedinečnou chuť a jemnou mineralitu. Hledejte snadno pitelná vína, která mají vůni čerstvé hroznové šťávy a brusinek, hedvábný pocit v ústech a spoustu jasných, osvěžujících kyselin.
Fleurie AOC: Elegantní vůně černého rybízu, broskve, kosatce a fialek
Toto víno je „královna z Beaujolais“. Vinice jsou vysazeny ve vyšší nadmořské výšce na strmých svazích na úpatí La Madone. Vína jsou lehčího stylu a vysoce aromatická. Představte si růži, kosatec a fialku spolu s nějakým zralým červeným ovocem a s broskví. Pokud se právě začínáte s „Bojo“, vína z Fleurie jsou skvělým místem, kde začít.
Juliénas AOC: Výrazné aroma jahod, fialek, skořice a červeného rybízu
Tyto starověké římské vinice, pojmenované po Juliu Caesarovi, jsou vysazeny na žulových, sopečných a jílovitých půdách, které dodávají vínu sílu, strukturu a úžasnou schopnost zrání. Běžná je květinová a ovocná vůně jahod, broskví, fialky a kořeněné skořice.
Morgon AOC: Výrazné aroma třešní, broskví, švestek a fialek
Druhé největší ze všech Cru Morgon se skládá ze šesti různých terroir s mírně odlišnými styly. Jejich jednotícím rysem je rozložená břidlicová půda nazývaná roches pourries neboli „shnilé skály“ a místní věří, že to přispívá k aroma zralých třešní, které se vyskytují ve všech vínech. Jedná se o vína určená ke zrání 5–10 let (minimálně). Z mladého, masitého patra broskví, meruněk, třešní a švestek se vyvine zemitější víno připomínající burgundské Pinot Noir.
Moulin-à-Vent AOC: Výrazné aroma třešní, fialek a černého rybízu
Vinice v této oblasti, přezdívané „král Beaujolais“, jsou rozložené na růžové žule a měkkém vločkovitém křemeni, což vínům dodává tmavě rubínovou/granátovou barvu, dobrou strukturu a komplexnost. Jedná se o nejvíce tříslovitá a plná vína ze všech Cru. Když jsou mladá, všimnete si spousty tónů švestek, třešní a fialek, ale pokud je necháte zrát až 10 let, budete odměněni vínem více ve stylu „Pinot“, tzn. sušené ovoce, zemité lanýže, maso a koření. Cru Moulin-à-Vent dostalo svůj název podle místního větrného mlýna.
Régnié AOC: Středně výrazné aroma malin a černého rybízu s nádechem kořenitosti
To je nejnovější Cru z Beaujolais. Vína z těchto vinic umístěných ve svahu jsou jako mladá skvělá s tunami aromatických broskví, třešní, černého rybízu a malin. V tomto mladém, novém Cru se nachází více vinic v bio či biodynamickém režimu.
Saint-Amour AOC: Elegantní vůně červeného rybízu, kosatce a švestky
Toto je dokonalé valentýnské víno. Region hraničí s burgundským Mâconnais a nachází se zde 12 speciálních vinic, které mohou přidat svůj název na etiketu. Například Les Champs Grillés, En Paradis, Les Bonnets nebo Le Mas des Tines, abychom jmenovali alespoň některé. Vyrábí se zde dva druhy vín: lehké, ovocné, květinové víno s tóny fialky a broskve a větší, kořenitější verze, která se s věkem podobá spíše pinotům.