Filtrovat podle

Cena

  • 111 Kč - 2 994 Kč

Typ produktu

Barva vína

Obsah cukru

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Přívlastek

Objem

Obsah alkoholu

BIO faktor

Jarní vína

Jarní vína

Aktivní filtry

Jarní vína

Jarní vína jsou svěží, šťavnatá, křupavá. Na jaře nejradši pijeme čerstvě nalahvované novinky našich nejmilejších vinařů z Moravy i ze světa. Pohled na nový ročník na etiketě je vždy magický a chvíli trvá, než si na nové číslo zvykneme.

 

Vína ročníku 2023

 

Ze svých sklepních zimovišť nám na sklad právě dorazily první bílé vlaštovky z čerstvého lahvování ročníku 2023. Jak už jsme předesílali dříve, při uvádění Bílé Frankovky od Honzy Stávka, 2023 byl nejteplejším ročníkem za posledních 100 let. Vinaři si pochvalují skvělé výnosy a dobrou vyzrálost hroznů. Chválí si také vysoké kyseliny v harmonii s přirozeným obsahem cukru. Vína ročníku 2023 budou tedy především aromatická s výraznější a pikantní kyselinkou. Letošní vína mají také mnohem expresivnější vůni, než vína z ročníku 2022, aktuálně ještě výraznější, protože z nich ta primární aromatika přímo sálá a protože jsou krátce po lahvování. A navíc díky převládající kyselině vinné vína 2023 působí měkce.

 

Dejte jim chvilku (ideálně na lahvi, minimálně ve skleničce), aby zklidnila svůj mladický temperament a odvděčí se vám šťavnatou svěžestí a hravostí. Jejich kyselinka je křupavá, jako když stoupnete do kaluže ve stinné části lesa, a osvěží vás lépe než ranní otužilecká sprcha.

 

Jaká vína pijeme na jaře?

 

Mezi nejoblíbenější vína, která pijeme na jaře patří Sylvánské zelené, SauvignonVeltlínské zelené a samozřejmě všechna rosé nového ročníku. Pro své osvěžující bublinky jsou mezi zákazníky na jaře velice oblíbená vína typu Frizzante a na výsluní se opět dostávají růžové bublinky.

 

Jaro ve Víno-klubu vždy ohlašují růžová vína z vinařství Hort. Mezi první nalahvované novinky patří také vína z vinařství Mokruša a vinařství Uherek

 

S jakými jídly snoubit jarní vína?

 

Jarní vína se vyznačují krásnou křupavou kyselinkou. Krásně spláchnou těžší jarní pokrmy stále ještě určené spíš k zahřátí zimou oslabeného organismu - pečenou kachničku s nádivkou, jehněčí pečeni nebo paštičku z husích jater. Jarní vína se ovšem pro svou křehkost krásně párují s lehkými jarními pokrmy plnými bylinek a klíčků.

 

S mladými, suchými, křupavými (díky kyselince), aromatickými a kořenitými víny si velmi dobře rozumí chřest čili špargl. Ten je gastronomickou pochoutkou zdraví velmi prospěšnou. Je zásobárnou snad všech vitamínů, které v přírodě můžete najít a díky tomu blahodárně působí na vaše tělo. A taky třeba proti kocovině :-)

 

K jednoduchému salátu se hodí odrůda Viognier. Ta zvládne i výraznější úpravy chřestu s čerstvými bylinkami nebo chřest blanšírovaný ve víně a badyánu. Je to jedno z mála vín, které si poradí i se zálivkou vinaigrette!

 

Víno na Velikonoce

 

Také letos jsme vám sestavili kolekci vín k velikonočnímu menu VELIKONOCE V KRABICI - najdete v ní víno na Zelený čtvrtek, Sauvignon ke kopřivové nádivce, Ryzlink vlašský k mladému masu i Chardonnay mazanci.

 

Jak snoubit vina a velikonoční pokrmy

 

Párování vín a velikonočních pokrmů

 

Jaká vína se hodí k velikonoční nádivce? Je možné vybrat víno k velikonočnímu beránkovi? A jaké víno si otevřít na Bílou sobotu?

 

Párování vín k velikonočním pokrmům je téma navýsost delikátní. V našich Vínovinách vám proto poradíme, jaká vína na oslavu svátků jara zvolit. Včetně vymazlených receptů! Čtětě a vychutnávejte si je tady →

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.