Nealkoholické víno

Nealkoholické víno, dealkoholizované víno bez alkoholu

Aktivní filtry

Nealkoholické víno

 

Nealkoholické víno vzniká primárně jako víno alkoholické, jiným způsobem není možné zajistit, aby víno získalo přirozenou chuť a vůni. Některá nealkoholická vína dokonce zrají v dubových sudech. Teprve po tom je možné přistoupit k výrobě vína bez alkoholu použitím některé z několika dostupných metod. Nealkoholická tichá a šumivá vína nyní můžou nahradit Prosecco nebo sekt v drincích i samostatně na skleničku.

 

Co je nealkoholické víno a jak se vyrábí? 

Co je to dealkoholizace vína? 

Může víno s 0 % alkoholu chutnat jako opravdové víno?

A pro koho se takové víno vyrábí?

 

Co je nealkoholické víno?

 

Všichni vědí, že víno si užíváme hlavně pro pohodu a prožitek, které nám jeho chutě a vůně nabízejí, nejen pro omámení, které nám v různých stupních umožňuje ve víně obsažený zbytkový alkohol. Co ale dělat, když nám to situace neumožňuje – máme zdravotní omezení, usedáme za volant, nebo brzy ráno po konzumaci vína vstáváme a chceme být fit. Odpověď je jednoduchá: můžeme si dopřát nealkoholické víno

 

Ale co to vlastně je? Nápoj můžeme označit jako nealkoholický jen tehdy, pokud obsahuje maximálně 0,5 % alkoholu. Nealkoholické víno může mít všechny charakteristiky jako jeho alkoholický protějšek – na trhu najdeme nealkoholické červené víno jako např. Cabernet Sauvignon, Shiraz nebo Merlot. I milovníci bílého vína si vyberou svou nealko variantu, v nabídce máme Ryzlink rýnský nebo Chardonnay. Nealko vína jsou také růžová, a to tichá i šumivá. Nealkoholické víno může být suché, polosuché, polosladké i sladké. Prostě jakékoliv vás napadne! 

   

Jak se vyrábí nealkoholické víno?

 

Jediný způsob, jak je možné je vyrobit, je dealkoholizace. Znamená to, že v konečné fázi výroby je víno zbaveno alkoholu, který vznikl při kvašení. Aniž bychom zacházeli do složitých vědeckých podrobností, lze tyto metody rozdělit do dvou skupin: odstranění alkoholu destilací nebo reverzní osmózou. Bohužel oba typy těchto metod silně zasahují do struktury vína, mění chuť, vůni i barvu.



Navíc je třeba připomenout, že samotný alkohol a jeho obsah ve víně je důležitým faktorem, který přispívá k vnímané chuti a vůni nápoje a velmi často určuje jeho osobitost či jedinečnost. U nealkoholických vín se tohoto faktoru zbavujeme, což je funkčně plus, ale vzhledem k senzorickému zážitku – jednoznačné mínus.

 

Vinařství Carl Jung

Patentovaný proces dealkoholizace vyvinul před více než 100 lety Dr. Carl Jung. Stejným postupem, ale v moderním hávu vyrábí vinařství Carl Jung nealko vína, která vyváží do více než 30 zemí světa.  V současnosti vinařství vyrobí ročně přes 10 milionů lahví včetně těch v bio kvalitě. Pro lidi, kteří se chtějí nebo musí vzdát alkoholu, vyrábí již 5. generace Jungů na zámku Boosenburg nealkoholická vína a sekty na základě odkazu otce zakladatele: víno potřebuje chuť, ne alkohol.

 

Jaký je rozdíl mezi vínem bez alkoholu a alkoholickým vínem?

 

Za zmínku stojí, že u nealkoholických vín se neuplatňuje apelačních pravidel ani příslušnost k vinařské oblasti. Podle zákona nealkoholická vína spadají spíše pod nápoje než pod vína. Proto je na obalu uvedeno složení nápoje (potraviny). Etiketa nealkoholických vín také neobsahuje ročník výroby. Víno kvůli nedostatku alkoholu nemůže dále zrát v lahvi, a proto je jeho trvanlivost poměrně krátká. 

 

Cena nealkoholických vín

 

I když náročnost výroby naznačuje vyšší cenu – není tomu tak, protože poptávka po nealko vínech zatím závratně nestoupá. Na pultech českých vinoték a supermarketů najdeme nealkoholické víno za méně než 200 Kč. 

 

Stojí za to víno bez alkoholu ochutnat?

 

Ano! Nealkoholické víno je opravdu víno, a když vás limituje zdraví nebo pracovní činnost můžete se i symbolicky účastnit oslavy, kterou byste jinak strávili se sklenkou vody nebo džusu v ruce. Ale určitě byste měli odhodit představu, že nealkoholické víno se vyrovná lahvi kvalitního vína s komplikovanou strukturou chutí a vůní. 

 

Vinaři, ani milovníci vína, kteří se alkoholu vyhýbají, ovšem neztrácejí naději. Metody filtrace alkoholu se stále zdokonalují. Pokud tedy vaše dobrodružství s nealkoholickým vínem začalo už před časem a nebylo úspěšné, nedivíme se, ale radíme vám – při příští příležitosti, kdy z nějakého důvodu nebudete moci sáhnout po tradiční, alkoholem plněné sklence, zkuste zajistit, aby na stole byla lahev nealkoholického vína.

 

Pro koho je nabídka nealkoholických vín určena?

 

Nealko víno je nápoj pro lidi, kteří mají chuť na víno, ale nemají chuť na alkohol. Pro milovníky vína, kteří si hlídají přísun kalorií. Situace jsou různé, protože nejde jen o těhotenství nebo kojení dítěte, ale i o různé sociální situace, kdy konzumace alkoholu není možná. Absence skleničky v ruce s sebou pak přináší neodbytné dotazy a komentáře. Pokud se vám nechce neustále vysvětlovat, proč si opravdu už žádnou skleničku nedáte, nealkoholické víno je elegantním řešením.



Při pořádání oslavy je třeba si pamatovat, že etiketa vyžaduje, abyste se starali o blaho všech svých hostů, včetně těch, kteří nepijí alkohol kvůli řízení vozidla nebo z ideologických důvodů. Od složitého vysvětlování základů vyznávaných ideologií je pak může dobře uchránit lahev nealko vína. Nealkoholické víno můžete pít, když užíváte léky, které nelze kombinovat s alkoholem, když řídíte auto nebo když nepijete vůbec. Můžete je také použít jako dobrý tip na dárek pro někoho blízkého. Nebo jste jen zvědaví, jak víno bez obsahu alkoholu chutná? Vyzkoušejte nealkoholické víno!

 

Jak si vybrat nealkoholické víno?

 

Jaká nealkoholická vína vybrat?  Nabídka nealkoholických vín na trhu je poměrně pestrá. Najdete suchá i sladká nealkoholická vína, červená, bílá i růžová nealko vína z celého světa. Vyberte si to, které máte nejraději v alkoholické formě např. nealkoholické šumivé víno. Nulový obsah alkoholu osloví těhotné a kojící ženy, které chtějí slavit, ale i další příznivce šumivých nápojů. 

 

Míchané drinky z nealko vína

 

Vína bez alkoholu se hodí na míchání různých drinků a koktejlů. Například nealholický sekt Carl Jung můžete využít k míchání letních drinků k bazénu, k obědu, k odpolední grilovačce...

 

Hugo Spritz

Hitem léta je už několik let Hugo Spritz. Koktejl, který má své kořeny v Jižním Tyrolsku a tradičně se míchá z bezinkového likéru, Prosecca a sody či perlivé vody. Hugovi to nejlépe sluší na ledu ve velké vinné sklence. Zkuste si s námi připravit jeho nealkoholickou variantu. Jako základ použijeme nealko sekt Carl Jung.

 

Smíchejte 5 dílů nealkoholického sektu Carl Jung, 3 díly bezinkového sirupu a dolít 2 díly perlivé vody. Pro trochu parády ozdobte snítkou máty a plátkem citronu nebo limetky.

Hugo Spritz je osvěžující drink s bezovým sirupem. 

 

Připravujete letní party, chcete si zpříjemnit letní večery nebo jedete na dovolenou do kempu či apartmánu? Tak to se vám budou hodit recepty na různé koktejly a drinky. Recepty na Aperol Spritz, Mimosu, Prosecco Tonik a další koktejly najdete v našich Vínovinách →. Stačí, když alkoholické složky vyměníte za nealkoholické.

 

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.