Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Zapomeňte na Aperol Spritz: Hugo Spritz, Campari Spritz, Mimosa a Prosecco Tonic

By : Lenka Kategorie : AKTUALITY , Styly vín

Připravujete letní party, chcete si zpříjemnit letní večery nebo jedete na dovolenou do kempu či apartmánu? Tak to se vám budou hodit recepty na různé koktejly a drinky. Léto přímo vybízí k nějakému experimentování a hlavně osvěžení. 

Hugo Spritz, Campari Spritz nebo Proton - drinky z Prosecca

Než se pustíte do domácího míchání drinků a koktejlů, tak si přečtěte náš článek 5 nejčastějších chyb při přípravě koktejlů. Těchto pár rad z vás udělá krále či královnu vašeho domácího baru. 

Koktejly a drinky z Prosecca

Koktejly z Prosecca jsou velmi oblíbené. Dnes už snad všichni znají Aperol Spritz. Než vám představíme i jiné skvělé koktejly a drinky jako je Hugo Spritz, Mimosa, Proton, nebo koktejly z vína jako je Halb und Halb, Sangria a další, tak si pojďme ještě zopakovat ty správné poměry do známého oranžového drinku.

Prosecco

Aperol Spritz

Tento koktejl dobil naše srdce už dávno. Pamatujete na naši kolekci Aperolku, ve které kromě nezbytných tekutin byl i pomeranč a sklenice? Tak to už jste s námi opravdu dlouho. Tuto kolekci jsme prodávali v lednu 2014!

Rodištěm tohoto letního nápoje je slunná Itálie. Slovo „Spritz“ zní spíše německy, a to proto, že tento výraz pochází ze slovesa „spritzen“, které lze přeložit jednoduše jako „střik“ resp. vinný střik. Pojem pochází z 19. století a vznikl v Rakousko-Uherské monarchii.

Opakování je matka moudrosti a na ten správný Aperol Spritz budete potřebovat:

3 díly suchého Prosecca (120 ml), 2 díly Aperolu (80 ml), 1 díl sody (40 ml) a plátek pomeranče na ozdobu.

Drink si namíchejte do velké sklenice na víno zaplněné do 2/3 kostkami ledu. Začněte nalitím Aperolu, přidejte Prosecco – a sodovku doplňte až nakonec. Na ozdobu se tradičně používá plátek pomeranče, můžete zkusit i snítku tymiánu nebo rozmarýnu.

Aperol Spritz je nejoblíbenějším drinkem z Prosecca

Hugo Spritz

Hitem léta je i Hugo Spritz. Koktejl, který má své kořeny v Jižním Tyrolsku a tradičně se míchá z bezinkového likéru, Prosecca a sody či perlivé vody. Hugovi to nejlépe sluší na ledu ve vinné sklence.

Pak už stačí jen smíchat 5 dílů Prosecca, 3 díly elixíru z bezového květu a dolít 2 díly perlivé vody. Pro trochu parády ozdobte snítkou máty a plátkem citronu nebo limetky.

Hugo Spritz je osvěžující drink s bezovým sirupem.

Campari Spritz

Máte chuť na lehký hořký koktejl? Tak vyzkoušejte Campari Spritz.

Budete potřebovat 2 díly (80 ml) Prosecca, 1 díl (40 ml) Campari a 1 díl (40 ml) sody a plátek pomeranče na ozdobu.

Do vinné sklenice plné ledu nalijte Campari, pak Prosecco a nakonec sodu.

Campari Spritz - hořký nápoj z Campari a Prosecca. 

Když už mícháme drinky z Prosecca, tak si osvěžme náš loňský hit PROTON – koktejl z růžového Prosecca a růžového toniku.

PROTON

Do sklenice na bílé víno dejte led. Na led nalijte 0,5 dcl toniku Fentimans Pink Grapefruit, přidejte 1 dcl Prosecca, lehce promíchejte, abyste nevyhnali bublinky a final touch – kolečko limety a snítka máty. Tenhle PROTON je božsky osvěžující, růžové Prosecco si s růžovým tonikem náramně rozumí a při každém napití cítíte ze skleničky mátu a limetu.

Jak tento drink vznikl, si můžete přečíst v našich v tomto článku našich Vínovin.

Proton - Prosecco a Tonic

 

Koktejly a drinky ze šampaňského nebo sektu

Mimosa

Typickým drinkem pro sváteční snídaně nebo brunche je Mimosa. Tento koktejl připravujeme do sklenice typu flétna. Než se pustíte do přípravy snad nejjednoduššího koktejlu na světě, tak si přečtěte něco o jeho historii.

V roce 1921 byl v Buck’s Clubu v Londýně poprvé namíchán koktejl Buck’s Fizz, což byl nápoj obsahující šampaňské a pomerančový džus stejně jako Mimosa, jen toho šampaňského tam bylo více. O čtyři roky později dostává host v pařížském hotelu Ritz první Mimosu. Podávala se zde na snídani jako vyprošťovák a rázem se stala oblíbeným koktejlem i při jiných příležitostech. Velkým milovníkem Mimosy byl režisér Alfréd Hitchcock a měl nemalý podíl na její propagaci.

Na jednu Mimosu si připravte 75 ml šampaňského nebo sektu nebo Prosecca a 75 ml pomerančového freshe.

Do sklenice nalijeme nejprve šampaňské či sekt. Sklenici držte mírně nakloněnou a bublinky lijte po skle. Dolijte dobře vychlazeným čerstvým freshem bez kousků dužiny.

Pokud vyměníte pomerančový fresh za broskvové pyré nebo džus, rázem máte drink jménem Bellini (poměr sektu a džusu je 2:1). Pokud použijete grepový fresh, je to Megnosa a s brusinkovým džusem umícháte koktejl Poinsettia.

Drink Mimosa se báječně hodí na brunch.

PEARadise

PEARadise je velmi osvěžující a nebezpečně pitelný drink, který můžete přes den pít se sodou. Tu večer, když už jste vycachtaní, nebo máte všechno na grilovačku připravené, vyměníte za Prosecco nebo sekt. Tento koktejl bude výborný v kombinaci s grilovanými sýry.

Připravte si 40 ml hruškového likéru, 30 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy, 10 ml hruškového sirupu, sodu nebo šumivé víno na dolití a plátek hrušky na ozdobu.

Hruškový likér, sirup a citronovou šťávu dejte do šejkru. Přidejte led a pořádně šejkrujte. Přelijte do velké vinné sklenice na bílé víno naplněné ledem. Dolijte bublinkami a ozdobte plátkem čerstvé hrušky.

TIP: Hruškový sirup si můžete připravit domácí. Až budete pořádat letní Prostřeno, tak vás otázka „a to je domácí?“ nepřekvapí :-) Rozvařte hrušky spolu s vodou a cukrem na kaši. Nechte vychladnout a sceďte.

Pearadise je drink s hruškovým likérem a šumivým vínem.

French 75

Máte rádi gin a šampaňské? Spojte obojí v tomto klasickém koktejlu s citronem, který bude jistě hitem každé oslavy.

Koktejl French 75 je pojmenován po rychlopalném 75 milimetrovém polním dělu, které používali Francouzi během první světové války. Nápoj skládající se z ginu, čerstvé citronové šťávy, cukru a šampaňského je nápoj mnohem přátelštější, než název napovídá.

Stejně jako mnoho klasických nápojů je původ drinku French 75 zahalen tajemstvím. Podle historika nápojů Davida Wondricha se recept poprvé objevil v roce 1927 na vrcholu prohibice v knize nazvané „Here’s How“, kterou vydal newyorský humoristický časopis. Koktejl byl zveřejněn v roce 1930 v knize Harryho Craddocka „The Savoy Cocktail Book“ a French 75 se objevil v barech po celém světě.

Jak byl vynalezen, je však méně jasné. Je pravděpodobné, že nápoj nelze připsat jedné osobě a místo toho byl jednoduchým produktem experimentování. Nároční pijáci v 19. a na počátku 20. století byli známí tím, že kombinovali gin a šampaňské, což je duo, které se dobře hodí k cukru a citronům. Také je možné, že první French 75 vůbec neobsahoval gin. Koňak a šampaňské byly také dobrými přáteli a některé knihy receptů uvádějí místo ginu právě koňak. Jedno je jisté, díky oběma destilátům vytvoříte vynikající French 75, takže si namíchejte verzi, kterou preferujete.

Dnes je French 75 stálicí v koktejlových barech, ale setkáte se s ním i na brunchi. Šumivý koktejl nabízí větší nakopnutí než Mimosa a dokonale ladí k vejci Benedikt. French 75 – a bez ohledu na to, kterou lihovinu si vyberete jako její základ – je to klasika, do které se zamilujete.

A teď už ten recept.

Budete potřebovat 60 ml Champagne, 30 ml ginu, 15 ml citronové šťávy, 2 lžičky cukrového sirupu, led a citronovou kůru na ozdobu.

Nalijte citronovou šťávu, cukrový sirup a gin do koktejlového šejkru a naplňte ledem. Dobře protřepejte a poté sceďte do flétny na šampaňské. Nalijte šampaňského, jemně promíchejte míchadlem na koktejly a ozdobte proužkem citronové kůry.

Halb und Halb

V tomto drinku ochutnáte víno i sekt. Jak už název napovídá, poměr je jedna ku jedné. Záleží na vás, jestli zvolíte půl deci vína a půl deci sektu, nebo si uděláte větší drink. V každém případě do velké vinné sklenice plné kostek ledu nalijte suchý Ryzlink rýnský a dolijte ho sektem z Ryzlinku

Tento drink jsem pila několikrát při mých cestách do Bruselu v moc krásném Art Deco baru, kde hrával pán na klavír. Tento minimalistický koktejl se do prostředí blýskavého baru s originálním schodištěm moc hodil. Ale nikdy mi nechtěli prozradit z jakého vína a sektu ho míchají. Jejich vinný lístek byl velmi bohatý a možností tedy bylo hodně. Můžete tedy experimentovat stejně jako já.

Mucha sekt ICE

In Case of Emergency, když nechcete nic míchat, vytáhněte z lednice Mucha sekt ICE, z mrazáku led a máte osvěžující drink natotata. Můžete mít i růžovou variantu.

Další koktejly a drinky z vína

Dosáž se sodovkou

Dosáž je označením pro expediční likér při výrobě sektů. A teď ho můžete ochutnat. Jelikož se jedná o filtrovaný hroznový mošt, u kterého bylo zastaveno kvašení, obsahuje Dosáž vyšší množství neprokvašeného zbytkového cukru. Tento částečně zkvašený hroznový mošt má navíc nižší obsah alkoholu, což ho předurčuje k letnímu osvěžení v kombinaci se sodou a ledem nebo jen jako silně podchlazený. Podávejte při teplotě 4-6 °C.

Sangría

Domácí sangría, tradiční španělský nápoj, chutná určitě lépe než hotová kupovaná verze.

Na ananasovou sangríu si připravte 750 ml suchého bílého vína, 200 ml 100% ananasového nebo pomerančového džusu, 100 ml kvalitního bílého rumu, ½ ananasu, 3 limety, svazek máty, 2 lžíce třtinového cukru, led, případně sodovku.

Slupku ananasu okrájejte a očistěný plod nakrájejte na plátky. Jeden ogrilujte na středním ohni z každé strany 4 minuty, sundejte z grilu, pokrájejte a ponechte na ozdobu. Ostatní plátky pokrájejte na menší kusy. Dvě limety nakrájejte na plátky. Lístky máty posekejte nahrubo a část ponechte na dekoraci.

Do připravené mísy dejte plátky limet, posekanou mátu, cukr a šťávu z jedné limety. Zlehka pomačkejte dřevěnou paličkou a promíchejte, aby se rozpustil cukr. Přelijte obsah do připravené karafy, zalijte vychlazeným bílým vínem, rumem a džusem. Přidejte pokrájený ananas, zamíchejte a dejte vychladit do lednice.

Do připravených sklenic vsypte led, zalijte ananasovou sangríou, ozdobte ogrilovanými kousky ananasu a mátovými lístky. Pokud by se vám sangria zdála příliš silná, zřeďte ji podle chuti vychlazenou sodovkou.

Marsala Sangría

Jak si umíchat osvěžující drink z Marsaly, zjistíte v našich Vínovinách v článku 7 důvodů, proč pít sicilskou Marsalu.

 Sangría ze sicilské Marsaly

Koktejly a drinky z nealkoholických vín

Nechcete, nebo nemůžete pít alkoholické drinky? Umíchejte si drink z nealkoholických vín. Nositelem chuti u vín je sice alkohol, ale pokud dojde k šetrné dealkoholizaci vína jako u vín z vinařství Carl Jung, zůstane i chuť a můžete míchat. Pro začátek zkuste led a zmrzlé ovoce podle chuti. A pak třeba i nealkoholický koktejl Halb und Halb.

 

A kdo je spíš na klasiku, ať zkusí naše Beaujolais Nouveau od nejmilejších vinařů přímo z Francie.

Beaujolais Nouveau 2023 - degustační sada červených vín Beaujolais Nouveau - degustační sada mladých vín z Beaujolais a Maconu

Vašemu míchaní zdar!

O autorce

Lenka z Víno-klubu

"V lednu 2021 se mi splnil sen. Opustila jsem dráhu tiskové mluvčí a začala pracovat ve Víno-klubu. A moc mne to baví. Baví mne pro Vás ochutnávat vína a pak o nich psát."

Přehled článků autorky

Lenka z Víno-klubu

Líbil se Vám tento článek? 

Zapište se k odběru našich newsletterů 

a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!

(Získáte za to 10% slevu;-))

Související články

Sdílejte obsah

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.