Cuvée
Kdybyste měli možnost vyrobit si vlastní cuvée, jaké by bylo? Co to vlastně je víno cuvée? A víte, jak se cuvée vyrábí? A jak se vyslovuje cuvée? Na všechny otázky máme odpovědi.
Vytvoření směsi může být právě tou nejkreativnější částí práce vinaře. Je to okamžik, kdy máte možnost uplatnit své schopnosti při vyvažování chutí.
-
Skladem 4 ks
rezerva čtyř ročníků, cuvée čtyř odrůd
Jiří UherekCuvée ČTYŘ - pozdní sběr - Rezerva, 2020
-
Zbývá 33 ks
-
Zbývá 21 ks
-
Zbývá 79 ks
-
Zbývá více než 100 ks
-
Skladem 12 ks
-
Skladem 21 ks
-
Skladem 12 ks
-
Zbývá 2 ks
Cuvée
Kdybyste měli možnost vyrobit si vlastní cuvée, jaké by bylo? Co to vlastně je víno cuvée? A víte, jak se cuvée vyrábí? A jak se vyslovuje cuvée? Na všechny otázky máme odpovědi.
Vytvoření směsi může být právě tou nejkreativnější částí práce vinaře. Je to okamžik, kdy máte možnost uplatnit své schopnosti při vyvažování chutí.
Míchání vín
Míchání vín je osvědčená vinařská technika, která se používá již stovky let. Většina lidí si ani neuvědomuje, že některá z nejznámějších vín jsou ve skutečnosti směsi. Směsi vín se těší velké oblibě díky své univerzálnosti a bohaté chuti. Cuvée sahají od klasických francouzských vín, jako je Bordeaux, až po relativně nová vína Meritage z Nového světa. Použití několika odrůd hroznů umožňuje vinařům vyladit víno k dokonalosti a vytvořit komplexní symfonie chutí, přičemž každý hrozen přináší své jedinečné vlastnosti.
Co to je cuvée?
Cuvée (nebo kupáž či blend) znamená, že víno vzniklo mícháním vín několika odrůd a ročníků.
Víte že, mnohá z nejoblíbenějších a nejvyhlášenějších vín, která máte rádi, jsou ve skutečnosti vyrobena ze směsi několika druhů hroznů? Míchání nebo blending je technika, kterou vinaři používají k rozvoji chuti vína. Pečlivý proces míchání zajišťuje, že se chutě vzájemně ovlivňují a spojují v harmonický celek.
Co mají společného například Bordeaux a Napa Valley? Obě jsou to vinařské oblasti proslulé svými cuvée. Směsi vín jsou komplexní, vhodné k jídlu a častější, než si možná myslíte. Dokonce i mnoho vín označených jako jednoodrůdová (například "Cabernet Sauvignon" nebo "Merlot") může mít ve směsi malý počet dalších odrůd. To v České republice není možné.
Míchání je proces, při kterém vinaři míchají různé odrůdy vín dohromady, aby vytvořili jedno kompletní a komplexní výsledné víno. Během tohoto procesu vinaři hledají vína s různými vlastnostmi a rozhodují o tom, jaký poměr jednotlivých odrůd by měl být použit, aby vzniklo to nejlepší víno. Tento proces se provádí po celém světě a ve všech cenových kategoriích, ale nejznámější příklady směsí vín pocházejí z Bordeaux.
Nejznámější jsou cuvée z Bordeaux
Francouzské Bordeaux je dědečkem červených vinných směsí. Mnoho vinařů v Napa Valley, Toskánsku i jinde napodobilo bordeauxskou metodu pěstování několika základních odrůd révy vinné, aby z nich vytvořili vyvážené a lahodné víno. Důležité je pochopit, že zatímco některé odrůdy révy vinné si s jinými dobře rozumí a ve směsích se neustále vyskytují společně, jiné nikoli. Ve velké míře jsou to odrůdy Bordeaux, označované jako ušlechtilé hrozny, které lze nalézt v oblastech, kde se vína míchají. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec a Petit Verdot jsou považovány za ušlechtilé hrozny Bordeaux. Každý z těchto hroznů má jiné vlastnosti, které vyvažují výsledné víno.
Cabernet Sauvignon je bylinný a má zralé třísloviny, které dodávají jeho vínům krásnou strukturu a texturu. Merlot má více plyšového ovoce než Cabernet Sauvignon, ale méně struktury. Cabernet Franc je známý svou peprnou, čokoládovou chutí a štíhlým tělem. Malbec je pikantní a přináší do směsi vlastnosti modrého ovoce. Petit Verdot prohlubuje barvu celého vína a dodává mu květinové tóny a strukturu. Tyto odrůdy jsou společně základem mnoha fantastických a slavných vín.
Bordeaux má dvě tradiční strany: Levý břeh a Pravý břeh. Jedná se o zeměpisné oblasti v rámci regionu Bordeaux, z nichž každá má svůj vlastní styl. Levý břeh je známý pro směsi závislé na Cabernetu Sauvignon. Tohle Bordeaux už je úplně hotové, připravené k pití. Takhle my si představujeme dobré Bordeaux, jež vám zároveň poslouží jako laťka při srovnávání s ostatními víny ve studijní kolekci ÚVOD DO BORDEAUX. Ročník 2015 je navíc v Bordeaux považován za ročník století, čemuž ovšem odpovídají i ceny. Více informací o oblasti Bordeaux a nejlavnějších cuvée na světě se dozvíte v našich Vínovinách →
Za hranice Bordeaux
Stejné hlavní zásady míchání se používají i v mnoha dalších slavných vinařských oblastech. Kalifornie byla silně ovlivněna Bordeaux a vína z Napa Valley jsou často směsí Cabernet Sauvignonu, Merlotu a dalších ušlechtilých hroznů. Mějte na paměti, že pokud je v Napě láhev označena odrůdou hroznů, například Cabernet Sauvignon, znamená to, že musí obsahovat nejméně 75 % odrůdy uvedené na etiketě. Zbývajících 25 procent může tvořit jakákoli jiná odrůda; tento zbytek je obvykle jiných hroznů, jako je tomu v Bordeaux.
Kromě Napy existují stovky dalších regionů, kde se pěstují slavné odrůdy Bordeaux a vytvářejí se regionální směsi podle místa a stylu. Základy toho, jak a proč se v Bordeaux mísí hrozny, lze použít v mnoha dalších stylech vín, včetně červených, bílých, sladkých, suchých, šumivých, tichých a alkoholizovaných. Bez ohledu na to, o jaký typ vína se jedná, je konečným cílem tohoto procesu vždy vytvoření vyváženého a lahodného vína, které je lepší, než by mohla být kterákoli ze složek sama o sobě. Při míchání je výsledná směs odrazem osobního stylu vinaře a možnosti jsou neomezené.
Nejslavnější cuvée světa
1. Bordeaux
Červené víno Bordeaux je známá a ceněná směs z francouzské oblasti Bordeaux. Vyrábí se kombinací odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot v různých poměrech v závislosti na konkrétním vinařství, které směs vyrábí.
Vinařství na levém břehu řeky Gironde, která protéká středem oblasti Bordeaux, přidávají vyšší podíl Cabernetu Sauvignon. Výsledkem této techniky je víno, které je obvykle kyselejší a obsahuje více tříslovin.
Levý břeh Bordeaux velmi dobře stárne a představuje silnou, komplexní chuť, která se dobře kombinuje s robustní chutí pečeného hovězího masa, zvěřiny nebo silného sýra, jako je Roquefort. Na pravém břehu používají vinařství více Merlotu než Cabernetu Sauvignon, čímž vzniká směs, která je jemnější a potřebuje méně času na zrání. Někteří vinaři přidávají k základní směsi Cabernet Sauvignon a Merlot další hrozny.
2. Šampaňské
Mnohé by překvapilo, že toto kvintesenční francouzské víno je ve skutečnosti směs. Hrozny, které se používají, se pěstují v celé oblasti a skládají se z odrůd Pinot Noir, Chardonnay a Pinot Meunier. Rulandské modré přispívá ovocem, silným aroma a strukturou, zatímco Rulandské modré vytváří intenzivní buket.
Hrozny Chardonnay dodávají jemnost, která je charakteristickým znakem dobrého šampaňského. Vzhledem k tomu, že podnebí a půda v oblasti Champagne se nesmírně liší, mohou hrozny nakonec vytvořit rozmanitou škálu šampaňských vín. Šampaňské může být od sladkého až po velmi suché. Obvykle se toto víno podává k lehkým rybím pokrmům, sýrům a ovoci.
3. Chianti
Přesuneme-li se do Itálie, směs Chianti se vyrábí v oblasti Chianti, která se nachází v Toskánsku. Vyrábí se z velkého podílu Sangiovese - až 90 % -, které se kombinuje s jednou nebo více odrůdami místních červených nebo bílých hroznů, jako je Canaiolo Nero nebo Trebbiano.
Toskánská vinařská oblast je rozdělena do sedmi zón, přičemž za nejlepší jsou považovány Chianti Classico a Chianti Rufini. Víno Chianti se vyznačuje výraznou chutí, která zahrnuje různé tóny, včetně ovocných chutí, jako jsou švestky a třešně, a také tmavší chuti kávy a mandlí. Hodí se k výrazně ochuceným pokrmům, které mohou obsahovat červené maso, drůbež nebo těstoviny.
4. Rioja
Další oblíbené víno, které se těší velké oblibě po celém světě, pochází z oblasti Rioja ve Španělsku. Dominantní složkou této červené směsi je hrozen Tempranillo, který se ve Španělsku pěstuje již více než 2 000 let.
Dalšími přidávanými hrozny jsou Garnacha, Mazuelo nebo Graciano. Vína Rioja jsou silná, temperovaná s ovocnými nebo květinovými tóny a velmi dobře zrají. Celkově je dobrá Rioja srovnatelná s podobným Bordeaux, i když je cenově mnohem dostupnější. Tato vína se řadí do různých klasifikací podle výběru hroznů a doby zrání.
Stejně jako Bordeaux se nejlépe hodí k červenému masu nebo silným sýrům, které snesou a doplní jeho výraznou chuť.
5. Priorat
Ve španělském regionu Priorat se nachází další někdy podceňované, ale velmi zajímavé španělské červené víno. Kamenitá půda na kopcích Prioratu dodává hroznům intenzivní chuť a minerální nádech.
Protože drsné podmínky omezují množství vinné révy, kterou lze pěstovat, jsou chutě svěží a koncentrované. Regionální směs obvykle obsahuje hrozny odrůdy Garnacha spolu s odrůdami Syrah, Merlot a Cabernet Sauvignon. Intenzita vína se dobře snoubí s vysoce kořeněnými pokrmy a vydatnými chutěmi.
6. Portské
Klasické dezertní víno, portské, se skládá ze směsi několika hroznů vybraných z portugalských původních odrůd.
Mezi nejoblíbenější z nich patří Touriga Franca a Tinta Barroca, stejně jako mnoho dalších, z nichž každá vnáší do směsi jedinečný nádech, což nakonec vede k vytvoření směsi, která je prosycena teplými, ovocnými a bohatými chuťovými vlastnostmi portského. Mezi typické příchutě portského patří maliny, jahody, karamel, skořice, hřebíček a čokoláda. Některá portská vína se mohou pít poměrně mladá, zatímco jiná zrají po dobu od 4 do 60 let.
7. Meritage
Směsi Meritage jsou vína ve stylu Bordeaux, která jsou vytvořena z francouzských odrůd hroznů pěstovaných ve Spojených státech, konkrétně ve státě Kalifornie.
Červené víno Meritage se musí skládat z kombinace vybrané z klasických bordeauxských hroznů: Cabernet Franc, Carmenère, Malbec, Cabernet Sauvignon, Merlot, Saint Macaire, Gros Verdot, Petit Verdot. Směsi Meritage jsou všestranné a lze je vychutnávat mladé, ale vydrží i stárnutí.
Stejně jako Bordeaux jsou tyto směsi komplexní a silné a zároveň nabízejí hladkost a harmonii chutí. Oblíbené kombinace zahrnují grilované maso, zvěřinu nebo kozí sýr.
8. Côtes du Rhône
Žádná diskuse o slavných vinných směsích není úplná bez zmínky o klasickém víně Côtes du Rhône z údolí Rhôny ve Francii. Ačkoli se v této oblasti vyrábí celá řada vín, včetně bílých a růžových, nejznámější směs je červená kombinace hroznů Grenache, Syrah a Mourvedre.
Tato směs se může lišit i v chuti, přičemž vína ze severní části regionu představují strukturovanější a sušší vína a vína z jihu nabízejí jasnější a ovocnější chutě. Mezi běžné tóny patří čokoláda, koření a švestky. Víno je robustní, ale není přeplácané a lze ho kombinovat se zeleninou, kuřecím masem, lososem nebo vepřovým masem.
9. Amarone
Amarone je středně plné až plné červené víno s výraznými tříslovinami a tóny fíků, sušených brusinek, hřebíčku, sladkého tabáku a kůže, které se míchá z těchto odrůd: Corvina, Molinara, Rondinella a dalších původní italských odrůd. Více se o této zajímavé směsi můžete dočíst v našich Vínovinách →
Jak se vyslovuje cuvée?
Slovo cuvée pochází z jazyka diplomatů a vinařů - z francouzštiny - a vyslovuje se kyvé.