Lambrusco
Dopřejte si u nás exkluzivně pravé Lambrusco DOC z Itálie z kraje Emilia Romagna. Sladká, červená Lambrusca mají na českém trhu pošramocenou pověst. Tato levná supermarketová vína ani zdaleka nedosahovala kvality vín z italské apelace Lambrusco DOC, která najdete v naší nabídce.
-
Zbývá 31 ks
-
Vyprodáno
-
Vyprodáno
Lambrusco
Dopřejte si u nás exkluzivně pravé Lambrusco DOC z Itálie z kraje Emilia Romagna. Sladká, červená Lambrusca mají na českém trhu pošramocenou pověst. Tato levná supermarketová vína ani zdaleka nedosahovala kvality vín z italské apelace Lambrusco DOC, která najdete v naší nabídce.
Apelace Lambrusco DOC
Když se řekne Lambrusco, asi si představíte levné, sladké, perlivé víno, které je snadné za pár peněz pořídit v supermarketu. Málokdo (kromě členů Víno-klubu) ale ví, že Lambrusco má v Itálii celou apelaci, v rámci které se produkují jen skvělá vína - ne jen sladká, ale i suchá!
Apelace Lambrusco leží v srdci Itálie, v širokém, úrodném kraji Emilia Romagna, kolem města Modena, které se díky převládající pěstované odrůdě říká Zóna Lambrusca. Existuje okolo šedesáti klonů modré vinné révy, nejrozšířenější jsou Lambrusco Salamino, Lambrusco di Sorbara a Lambrusco Grasparossa. Apelace v Emilia Romagna se dělí do několika podoblastí.
Lambrusco Grasparossa di Castelvetro je nejmenší vinařská oblast nacházející se jižně od města Modena. Oblast je domovem klonu Grasparossa. Víno z této oblasti bývá suché. Ze všech klonů obsahuje Lambrusco Grasparossa nejvíc tříslovin.
Lambrusco Mantovano se jako jediná podoblast apelace nenachází v oblasti Emilia Romagna, nýbrž už v Lombardii. Typické Lambrusco Mantovano je suché, setkáte se ovšem i s polosuchými víny.
Lambrusco Reggiano je nejrozsáhlejší podoblastí apelace Lambrusco DOC. Podle tamních pravidel smějí být při výrobě vína využity jen hrozny klonů Maestri, Marani, Montericco a Salamino.
Lambrusco di Sorbara se nachází poblíž vesnice Sorbara. Stejnojmenný klon je považován za nejkvalitnější klon, ze kterého se vyrábějí ta nejaromatičtější Lambrusca. Réva klonu Sorbara má tendenci ke sprchávání květů (samovolné opadávání), což snižuje výnosy hroznů z keře, a díky tomu má Lambrusco z této apelace velmi koncentrovanou chuť.
Lambrusco Salamino di Santa Croce se ve vzdálenějším okolí vesnice Sorbara. Jak název napovídá, vína z této oblasti z 90 % tvoří místní klon Salamina. Vtipné je, že tento klon získal své jméno díky nápadné podobě hroznů s italskými salámky;-)
Jak se vyrábí Lambrusco?
Lambrusco se vzácně vyrábí tzv. šampaňskou metodou, tedy druhotným kvašením v lahvi. Tento výrobní postup je ovšem celkem nákladný. Proto se mnohem častěji setkáte s Lambruscem vyrobeným metodou charmat. Díky ní si Lambrusco lépe zachová svou svěžest. Není divu, stejnou metodou se vyrábí i bílé a růžové Prosecco.
Někdo to rád suché
O tom, že Lambrusco skutečně není jen levná sladká perlivka vás přesvědčíme suchým vínem CONCERTO Lambrusco Reggiano DOC z vinařství Medici Ermete. Jedná se o nejlepší a nejslavnější Lambrusco Itálie. Už 13 let získává opakovaně 3 skleničky (to je nejvíc) v nejslavnější italské soutěži vín – Gambero Rosso a je vyrobeno z klonu Lambrusco Salamino. Užijte si toto suché červené perlivé víno s tříslovinami! Ihned po otevření ucítíte vůni ostružin, zralých třešní nebo jiného ovoce, díky čemuž nezatoužíte po ničem jiném, než si nalít alespoň jednu sklenku.
Ovšem ani milovníci sladkých perlivých vín nepřijdou zkrátka. Sladká Lambrusca si oblíbily především dámy. Pokud tedy chcete víno s vyšším zbytkovým cukrem, podívejte se po vínech označených jako Semisecco, Amabile nebo Dolce.
A ať už zvolíte suché nebo sladké Lambrusco z kraje Emilia Romagna a vychutnáte si jej ke zvláštní příležitosti, nebo při domácí pohodě, ručíme vám za to, že chuť červeného vína ve spojení s bublinkami na patře bude pro vás zážitkem.
Bílé Lambrusco
Bílé Lambrusco je spíše záležitostí minulosti. Pokud se dnes vyrábí, jedná se o méně kvalitní, sladké perlivé víno - tedy s přidáním oxidu uhličitého - z mixu bílých odrůd, které vyhovuje hlavně chutím amerických spotřebitelů.
Růžové Lambrusco
Kvalitní nečervené Lambrusco, tedy rosé nebo klaret, získává svou světlejší barvu díky kratšímu kontaktu moštu se slupkami, stejně jako další růžová vína a klarety.
Věděli jste ale že,... Dnes je to 6 hlavních odrůd, které vinaři v oblasti Lambrusco DOC v Emilia Romagna pěstují, na konci 19. století jich ale bylo 56 a téměř polovina byla bílá!
Bublinky k masovému chodu i dezertu
Suché Lambrusco si dobře vychlaďte. Bude výborné ke grilovanému či dušenému masu. Červené perlivé víno vám povýší jakékoliv menu na gurmánský zážitek. Sladké Lambrusco bude skvělé vychlazené, až podchlazené jako osvěžení v létě u bazénu, zachutná vám ale i v kombinaci se zmrzlinou (třeba z tmavé čokolády), makronkami nebo s domácími lanýžovými bonbóny.