Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Cena

  • 118 Kč - 919 Kč

Dostupnost

Barva vína

Obsah cukru

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Přívlastek

Objem

Obsah alkoholu

BIO faktor

Nalezeno 52 produktů.

Zobrazeno 1-12 položek z 52

Aktivní filtry

Naturální víno

 

Co je to naturální víno? Jednoduše víno bez chemie. Pokud se zajímáte o víno, tak jste už určitě o naturálním vínu slyšeli. Naturální víno je nefiltrovaná, nezkrocená verze toho, co známe jako víno. Ve většině případů naturální víno nevypadá ani nechutná jako typické, konvenční víno a také není pro každého. Některá naturální vína totiž chutnají spíše jako kyselé pivo nebo kombucha.

 

Obecná definice neexistuje, ale můžeme říci, že hrozny jsou obvykle pěstovány malými nezávislými producenty. Ne všechna organická vína jsou nutně naturální, ale všechna naturální vína jsou vyrobena z organicky nebo biodynamicky pěstovaných hroznů, typicky ručně sklízených. Víno je fermentováno bez přidaných kvasinek a dalších přísad. Naturální víno může obsahovat jen málo siřičitanů (10-100 ppm oproti povoleným 350 ppm), aby se zachoval produkt a zabránilo se oxidaci při plnění do lahví. Nebo také žádné.

 

Naturální víno může být zakalené nebo může zadržovat sediment z filtrace a čiření. Může být také zemité, šumivé, divoké, příjemně nepředvídatelné a nekonečně zajímavé. Nadšenci a odborníci používají pro naturální víno termíny od pravého přes syrové až po nefalšované, aby vyjádřili povahu mnoha vín v této široké kategorii, která se může projevovat jako zakalené nebo kyselé – ale každé naturální víno je stejně jedinečné jako jeho terroir a fermentační techniky.

 

Často jsou mnohem méně ovocná a ve svém aromatickém profilu mnohem více kvasnicová než konvenční vína, voní téměř jako jogurt nebo německé kvasnicové pivo. Některá naturální vína jsou samozřejmě docela čistá a ovocná. Ale když pár ochutnáte, zjistíte, že se většinou dostávají ke kyselému, kvasnicovému konci spektra.

 

Nejznámější naturální vína

 

Oranžové víno: Toto je bílé víno, které se vyrábí jako červené víno, kde slupky a semena zůstávají v kontaktu s moštem během fermentace. Oranžové víno využívá starodávné techniky a je oblíbené ve fine diningových restauracích.

 

Pétillant Naturel čili Pét-Nat: Jedná se o typ šumivého vína, který využívá nejstarší metodu perlení zvanou Méthode Ancestrale, kdy víno dokvašuje v lahvích, což způsobuje jeho sycení přírodní cestou. 

 

Col Fondo Prosecco: Funky, nefiltrovaná verze Prosecca, jakou jste nikdy předtím neměli.

 

Samozřejmě existují výrobci po celém světě, kteří vyrábějí naturální vína všech stylů. Někteří vinaři používají hliněné amforové nádoby ke kvašení vín, nebo ponechávají víno v kontaktu se slupkou po delší dobu (říká se tomu prodloužená macerace). V případě naturálních vín pravděpodobně neuvidíte zrání v dubu, protože většina výrobců si myslí, že tento způsob výroby vína kazí skutečný výraz hroznů.

 

Je pro nás naturální víno lepší?

 

Mnozí se domnívají, že víno bez použití přísad, siřičitanů nebo jakékoli jiné manipulace, je pro lidské tělo lepší. To tak být může, ale také nemusí.

Za prvé, vinné siřičitany nejsou nutně špatná věc. Je to kontroverzní téma, ale stále neexistuje žádný vědecký důkaz, že siřičitany způsobují bolesti hlavy po požití vína.

Za druhé, naturální vína jsou nefiltrovaná i nečištěná, což znamená, že veškeré nečistoty ve víně (mikroby a proteiny) jsou obsaženy v láhvi. Navíc použití nativních kvasinek může příležitostně zvýšit množství biogenních aminů nalezených ve víně. Tyramin je jedním z těchto biogenních aminů a bylo prokázáno, že způsobuje bolesti hlavy a migrény.

A konečně vína bez siřičitanů jsou z dlouhodobého hlediska mnohem nestabilnější. Jsou vysoce citlivá, takže je nutné je dobře skladovat, abyste si mohli dopřát víno v dobré kondici.

 

Jak se starat o naturální víno

 

Protože naturální vína jsou křehčí než konvenční vína, zde je krátký seznam osvědčených postupů, jak s nimi zacházet.

 

Kupujte naturání vína od místních prodejců, abyste snížili riziko znehodnocení vína během dlouhé přepravy.

Vypijte je do jednoho roku od nákupu (pokud neobsahují siřičitany).

Skladujte je ve vaší vinotéce, sklepě nebo lednici.

Nikdy nedovolte, aby teplota skladování byla více než 25 ºC.

Udržujte naturální vína mimo všechny zdroje světla (dokonce i mimo LED osvětlení).

Otevřená vína uchovávejte pouze vakuově uzavřená a v lednici.

 

Tyto osvědčené postupy jsou skvělé i pro skladování jakéhokoliv vína, kterého si vážíte.

 

Nákup naturálního vína

 

Určitě naturální víno vyzkoušejte, ale připravte se na to, že bude jiné než konvenční víno a třeba vám nebude chutnat. Možná vás už odradí jeho barva a zakalenost. Anebo zjistíte, že vám tato netradiční vína chutnají. Prostě zkoušejte a zkoumejte. 

Bez ohledu na negativa a potenciální rizika naturálního vína jde v současnosti o jeden z nejvíce vzrušujících stylů ve vinařském světě. Naturální víno jde proti status quo, zpochybňuje to, co si lidé myslí, že je "dobré víno" a dokonce porušuje klasifikaci regionálních vín. Prostě jde svou cestou. I když naturální vína představují méně než 1 % veškerého vína na světě, v poslední letech se stala miláčkem sommeliérů po celém světě. Možná okouzlí i vás...

 

 

Přečtěte si na blogu:

Seznamte se: GRUZÍNSKÁ VÍNA

BIO VÍNA - kvalitní, poctivý přístup k vinicím a výrobě vína

Pét-Nat - přírodní, šumivý originál

VÍNEM PROTI STÁRNUTÍ

VÍNO PRO PRAŽÁKY

Produkt byl přidán do porovnávače.

Produkt byl přidán do košíku.