Zimní vína
-
Zbývá 45 ks
-
Skladem 74 ks
-
Zbývá 16 ks
-
Zbývá 12 ks
-
Zbývá 14 ks
-
Zbývá 6 ks
-
Zbývá 12 ks
-
Zbývá více než 100 ks
-
Zbývá více než 100 ks
Zimní vína
Zima je tady a dlouhé zímní večery více trávíme doma, na chalupě po lyžování u krbu, s knížkou pod dekou. Oproti létu, kdy vyhledáváme lehká vína pro osvěžení během horkých dní, v zimě spíše sáhneme po vínu, které nás příjemně zahřeje a navozuje klid.
Zpříjemněte si zimu kvalitními víny, se kterými rozhodně neprochladnete.
Červená vína, která zahřejí
Teploty klesají a my přirozeně vyhledáváme červené víno, které vyvolává hřejivý pocit. Navíc tomu přispívá i to, že většinu červených vín si nejlépe vychutnáte při teplotě 18 °C (ve vinotéce skladujte při 16 °C) , takže je nemusíte pít podchlazená, ale s příjemnou teplotou pro organismus. V zimních měsících si dopřáváme také kaloricky výživnější pokrmy, a tak raději sáhneme po kvalitním, červeném víně s dobře vybalancovanými tříslovinami. K jídlům jako je ragú nebo Boeuf bourguignon nebo pečená kachna se skvěle hodí dobrý Cabernet Sauvignon nebo jeho cuvée (například Bordeaux) se svými černorybízovými tóny. K vyzrálému hovězímu steaku můžeme doporučit také argentinský Malbec, ujít si nenechejte ani vína nejtmavší červené odrůdy s ovocnými podtóny Syrah/Shiraz, která se výborně hodí třeba k dušenému masu.
Odrůdou, která v posledních letech udává tóny světovému popíjení, je Primitivo, jež si konzumenti zamilovali pro jeho hřejivé třísloviny, plnou, koncentrovanou chuť zralých červených bobulí a, co si budeme, i pro jeho vyšší obsah alkoholu. Apelace Primitivo di Manduria DOC má předepsaný minimální obsah alkoholu 13,5 %.
Zimní bílá vína
Se zimou si pojíme spíše červená vína, ale ani na bílá bychom neměli zapomenout. V létě sáhneme spíše po lehkých, svěžích vínech, během chladnějších měsíců vybíráme vína s vyšší kyselinkou. Vyšší obsah kyselin osvěží ústa při konzumaci mastnějších jídel, kterým se v létě spíš vyhýbáme, zato je jejich čas.
Chybu rozhodně neuděláte s Chardonnay, které se pro svoji univerzálnost neztratí ani během chladnějších měsíců. Zároveň může být krášleno mistrem vinařského řemesla (na jemných kalech, v sudu, apod.). Chardonnay může být meditativním vínem (ve sklence se otevře se až později), a tak potřebuje víc času - a právě toho se nám o dlouhých zimních večerech dostává.
Stále populárnější je také Viognier, bohaté bílé víno, které vyniká svými ovocnými tóny. K zimě pak jednoznačně patří Vánoce. Ke smaženým pokrmům se hodí například vyzrálá bílá Burgunda (tj. Rulandské bílé i Rulandské šedé), tak na ni při podávání štědrovečerní večeře nezapomeňte. Jako každý rok, i letos jsme pro vás sestavily speciální vánoční degustační sady vín, které obsahují vína k párování s každým svátečním pokrmem.
Bublinky i v zimě
Vánoční večírky, společenské akce, Silvestr a novoroční oslavy - přesně proto nemůžeme zapomenout ani na bublinky. Vsaďte na tradiční šampaňské nebo si můžete přiťuknout i dalšími víny jako je italské Prosecco, španělská Cava a sekty vyrobené šampaňskou metodou. Bublinky se totiž dobře popíjejí i při zimních venkovních aktivitách, protože vám na chladném vzduchu nezteplají.
Ledová vína - exkluzivní sladká tečka
Přes zimu tráví vinaři hodně času ve sklepích a degustují svá vína, případně je připravují na lahvování. Vedle toho jsou zimní měsíce spojovány s náročnou výrobou ledového vína, sladkého dezertního vína, které se vyrábí lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě alespoň - 7 °C. Tato vína vynikají velmi sladkou chutí, vychutnat si je můžete ideálně v kombinaci s dezerty. Ledové víno totiž dodá kyseliny, takže v kombinaci se sladkostí zákusku se chuť příjemně vyrovná. Ledová vína můžete také archivovat, tedy pokud vydržíte je neotevřít :-) Ochutnejte ledové víno nebo ho nadělte i jako dárek pod stromeček →
Nezapomeňte ani na portské nebo tradiční svařák
Společenský večer si můžete osladit také portským, které se nejčastěji podává jako digestiv, ale výborně se hodí i jako aperitiv. Postup, který se využívá pro výrobu portského vína, je tzv. fortifikace, tedy přidání čistého destilátu (vinné pálenky, vínovice) do právě kvašeného vína. Vysoký obsah alkoholu zastaví kvašení vína v té fázi, ve které zrovna je - většinou víno nestihne dokvasit do sucha, takže pro výsledné fortifikované víno je typický vyšší obsah zbytkového cukru a díky destilátu také vysoký obsah alkoholu - kolem 16 až 20 %.
K zimě také jednoznačně patří svařák. Ne ale ten z krabicového vína, z toho nikdy chutné svařené víno nepřipravíte. Do svařáku se nejlépe hodí vína s výraznými ovocnými tóny, klidně mladá a zejména ta nesířená a nefiltrovaná. Recept na nejlepší zimní svařák najdete i ve Vínovinách.
Vánoce, Vánoce přicházejí…
Nalaďte se do vánoční atmosféry a namíchejte si vánoční drinky, které vám zvednou náladu a prohřejí po celém těle. Recept na nejlepší bowli, punč a 10 vánočních koktejlů najdete ve Vínovinách.
Jaká vína snoubit s typickými vánočními pokrmy? Ani tady vás nenecháme ve štychu. Co se hodí ke kaprovi, chlebíčkům a k cukroví, se dočtete v našich Vínovinách.
Nepodceňte ani přípravu na vánoční sledování televize a zásobte se dopředu. Nezáleží, že jste Tři oříšky pro Popelku nebo Pelíšky viděli už stokrát, s tím správným vínem v ruce to bude úplně nový zážitek. Jaká vína snoubit s vánočními filmy se dočtete zde.