Chablis (Chardonnay)
Chablis
Chablis není název odrůdy, jak by se mohlo zdát, ale označení pro víno pocházející ze stejnojmenné historické vinařské oblasti v severní Francii, vyrobené výhradně z odrůdy Chardonnay. Víno z apelací v oblasti Chablis (Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis a Petit Chablis) je suché, lehké bílé víno proslulé pro svou mineralitou a svěží kyselinkou.
-
Zbývá 19 ks
-
Zbývá 35 ks
-
Vyprodáno
Chablis
Chablis není název odrůdy, jak by se mohlo zdát, ale označení pro víno pocházející ze stejnojmenné historické vinařské oblasti v severní Francii, vyrobené výhradně z odrůdy Chardonnay. Víno z apelací v oblasti Chablis (Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis a Petit Chablis) je suché, lehké bílé víno proslulé pro svou mineralitou a svěží kyselinkou.
Blíže k Champagne než k burgundským vínům
Vína z Chablis jsou jiná než ostatní burgundská vína. Jsou sušší a svěžejší s méně výraznými ovocnými tóny. Většina základních Chablis zraje v nerezové oceli. Jinde v Burgundsku je naopak běžné zrání v barikových sudech. Využití dubových sudů je v Chablis častější až u vín vyšší úrovně (Grand Cru, Premier Cru).
Město Chablis, srdce oblasti, se nachází více než 100 kilometrů na sever od centrálních oblastí Burgundska, jako je Côte d´Or. Chablis má proto chladnější klima než zbytek Burgundska. Ve skutečnosti tak mají vína z Chablis blíže k vínům z oblastí Sancerre a Champagne. Kromě chladného klimatu Chablis a Champagne spojuje také první příčka v neformální soutěži o nejčastěji padělaná vína;-)
Terroir Chablis: fosilní podloží, chladné klima, Chardonnay
Chladné podnebí, výběr odrůdy Chardonnay a půdní profil Chablis jsou naprosto klíčové pro výsledný charakter tamních vín. Vliv terroiru (v Burgundsku se lehce zavádějícím a redukujícím způsobem označuje francouzským slovem climat - podnebí) lze v Chablis pozorovat více, než kde jinde - jednotný charakter vín dělí linie mezi dvěma půdními profily ze svrchní Jury.
Kimeridžský vápenec
Proč se Chablis skvěle snoubí s ústřicemi?
Původ půdního podloží v Chablis spadá do posledního (Kimmeridge) předposledního (Tithon) období svrchní Jury. Naprostá většina oblasti leží na tzv. kimeridžském vápenci (opuka) - vysoce ceněném typu půdy s vysokým obsahem jílu, který je bohatý na minerály. Tento typ vápence vznikl z vápenatých schránek mořských živočichů, mj. pravěkých ústřic druhu Exogyra virgula. Proto není náhodou, že se čistá, minerální chuť Chablis perfektně snoubí s rybami, mořskými plody a ústřicemi. Kimeridžský vápenec je příčinou typické minerality Premier Cru a Grand Cru.
Vinařství Domaine Fèvre se může kromě skvělých Chablis pochlubit také krásným exemplářem fosilního podloží i se zkamenělými amonity.
Tithonský vápenec
Druhým typem podloží v Chablis je pozdější tithonský (portlandský) vápenec - tyto půdy nejsou tak bohaté na jíl a fosilie, což má za následek mírnější mineralitu vín a naopak posílené ovocné tóny vín. Na tithonských půdách se nejčastěji pěstují vína Petit Chablis.
Klasifikace Chablis
Trati Chablis se klasifikují do čtyř úrovní kvality. Od nejprestižnější je to:
Chablis Grand Cru
Vína Chablis Grand Cru se vyrábějí pouze z hroznů vypěstovaných vinic vysazených na jihozápadních svazích na východním okraji města Chablis. (Tyto vinice se rozkládjí na pouhých 100 ha). V rámci Grand Cru rozlišujeme pouze sedm poloh (climats) na pravém břehu řeky Serein, a sice Les Preuses, Bougros, Vaudesir, Grenouille, Valmur, Les Clos a Blanchot.
Chablis Grand Cru značí nejvyšší kvalitu vín z této apelace, čemuž samozřejmě odpovídá i cena vína (jsme ve Francii). Grand Cru jsou plná, komplexní vína. Archivační potenciál těchto vín je ohromující - běžně je lze archivovat 10 - 15 let, což je na bílá vína celkem dost. Až po této době vína vyzrají až k úžasně vybalancované chuti s přísnou pazourkovou mineralitou.
Víno se smí klasifikovat jako Grand Cru pouze, pokud je vyrobeno podle přísných apelačních pravidel. Regulován je maximální výnos (ještě nižší než u základních Chablis), zároveň předepsaný minimální zbytkový alkohol v obj. je o stupeň vyšší než u základních Chablis.
Chablis Premier Cru - Chablis 1er Cru
Mezistupeň v přísnosti dodržování pravidel nařízených apelací Chablis a Chablis Grand Cru je Chablis Premier Cru. Rozkládá se na mnohem větší výměře než Chablis Grand Cru - okolo 700 ha. V okolí Chablis je 40 poloh Premier Cru. Ty se dále dělí na cca 80 tratí, mj. Vaulorent.
Vína z této apelace mají oproti Chablis AOC výraznější aromatiku. V mládí jsou vína ještě uzavřená s jemnými květinovými tóny. Po nalití nevyjeví svůj potenciál hned, svědčí jim lehká dekantace. Archivační potenciál 1er Cru je 5 - 10 let.
Chablis AOC
Označení AOC Chablis je nejrozsáhlejší ze čtyř klasifikací. Apelace vznikla již současně s apelací Chablis Grand Cru již v roce 1938 na ochranu názvu Chablis. Tou dobou se totiž se po celém světě název Chablis používal jako označení pro vína - bílá i červená, která se skutečným Chablis neměla zhola nic společného.
Trati AOC Chablis leží v níže položených polohách vinic kolem řeky Serein. Vína mají nekonečně osvěžující, minerální charakter. Doporučená spotřeba těchto vín je 1 - 2 roky. Není ale problém si toto víno užít i později - jestli odoláte, klidně až za 10 let, díky vysoké kyselině má i AOC Chablis dobrý archivační potenciál.
Petit Chablis
Petit Chablis je nejméně prestižní z apelací Chablis. Apelace byla založena v roce 1944. Označuje vinice v této oblasti, které se obvykle nacházejí v řádcích výše nad tratěmi Premier Cru nebo Grand Cru nebo v údolích pod nimi.
Tyto řádky vinic jsou vystaveny větru a neužívají si tolik slunce jako prestižnější trati. Vinice Petit Chablis mají proto horší klimatické, ale i geologické podmínky. Vína z nich jsou méně minerální a svěží, zato jsou aromatičtější s ovocnějšími tóny.
Petit Chablis ale není žádný otloukánek, i vína z této apelace se těší světovému uznání, mnoho vinařů po celém světě by bylo velice šťastných, kdyby ve výrobě vína dosáhli aspoň takové úrovně, jakou mají vína z apelace Petite Chablis.
Naše nabídka Chablis
Ochutnejte naše úžasná Chablis z vinařství Domaine Fèvre, která máme v portfoliu v České republice exkluzivně jen my.
Více o vinařství Domaine Fèvre →
3 důvody, proč pít Chablis
A pokud jsme Vás stále nepřesvědčili, že Chablis prostě musíte ochutnat, Veronika z Víno-klubu Vám v našich Vínovinách sepsala tři důvody, proč je nutné Chablis pít, a spojila je s velice osobní vzpomínkou na začátky Víno-klubu.