Filtrovat podle

Cena

  • 459 Kč - 1 949 Kč

Dostupnost

Ročník

Obsah alkoholu

Chablis

Chablis není název odrůdy, jak by se mohlo zdát, ale označení pro víno pocházející ze stejnojmenné historické vinařské oblasti v severní Francii, vyrobené výhradně z Chardonnay. Vína z apelací v olbasti Chablis (Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis a Petit Chablis) jsou suchá, lehká bílá vína proslulá pro svou mineralitu a svěží kyselinku.

 

pohled na vinici v Chablis

 

Blíže k Champagne než k burgundským vínům

 

Vína Chablis jsou jiná než ostatní burgundská vína. Jsou sušší a svěžejší s méně výraznými ovocnými tóny. Většina základních Chablis zraje v nerezové oceli. Jinde v Burgundsku je naopak běžné zrání v barikových sudech. Využití dubových sudů je v Chablis častější až u vín vyšší úrovně (Grand Cru, Premier Cru).

 

Město Chablis, srdce oblasti, se nachází více než 100 kilometrů na sever od centrálních oblastí Burgundska, jako je Côte d´Or. Chablis má proto chladnější klima než zbytek Burgundska. Ve skutečnosti tak mají vína z Chablis blíže k vínům z oblastí Sancerre a Champagne. Kromě chladného klimatu Chablis a Champagne spojuje také první příčka v neformální soutěži o nejčastěji padělaná vína;-)

 

 

Terroir Chablis: fosilní podloží, chladné klima, Chardonnay

 

Chladné podnebí, výběr odrůdy Chardonnay a půdní profil Chablis jsou naprosto klíčové pro výsledný charakter tamních vín. Vliv terroiru (v Burgundsku se lehce zavádějícím a redukujícím způsobem označuje francouzským slovem climat - podnebí) lze v Chablis pozorovat více, než kde jinde - jednotný charakter vín dělí linie mezi dvěma půdními profily ze svrchní Jury. 

 

 

Kimeridžský vápenec

Proč se Chablis skvěle snoubí s ústřicemi?

 

Původ půdního podloží v Chablis spadá do posledního (Kimmeridge) předposledního (Tithon) období svrchní Jury. Naprostá většina oblasti leží na tzv. kimeridžském vápenci (opuka) - vysoce ceněném typu půdy s vysokým obsahem jílu, který je bohatý na minerály. Tento typ vápence vznikl z vápenatých schránek mořských živočichů, mj. pravěkých ústřic druhu Exogyra virgula. Proto není náhodou, že se čistá, minerální chuť Chablis perfektně snoubí s rybami, mořskými plody a ústřicemi. Kimeridžský vápenec je příčinou typické minerality Premier Cru a Grand Cru.

 

vápencové podloží Chablis Domaine Fevre

Vinařství Domaine Fèvre se může kromě skvělých Chablis pochlubit také krásným exemplářem fosilního podloží i se zkamenělými amonity.

 

Tithonský vápenec

 

Druhým typem podloží v Chablis je pozdější tithonský (portlandský) vápenec - tyto půdy nejsou tak bohaté na jíl a fosilie, což má za následek mírnější mineralitu vín a naopak posílené ovocné tóny vín. Na tithonských půdách se nejčastěji pěstují vína Petit Chablis.

 

 

Klasifikace Chablis

 

Trati Chablis se klasifikují do čtyř úrovní kvality. Od nejprestižnější je to:

 

 

Chablis Grand Cru

 

Vína Chablis Grand Cru se vyrábějí pouze z hroznů vypěstovaných vinic vysazených na jihozápadních svazích na východním okraji města Chablis. (Tyto vinice se rozkládjí na pouhých 100 ha). V rámci Grand Cru rozlišujeme pouze sedm poloh (climats) na pravém břehu řeky Serein, a sice Les Preuses, Bougros, Vaudesir, Grenouille, Valmur, Les Clos a Blanchot.

 

Chablis Grand Cru značí nejvyšší kvalitu vín z této apelace, čemuž samozřejmě odpovídá i cena vína (jsme ve Francii). Grand Cru jsou plná, komplexní vína. Archivační potenciál těchto vín je ohromující - běžně je lze archivovat 10 - 15 let, což je na bílá vína celkem dost. Až po této době vína vyzrají až k úžasně vybalancované chuti s přísnou pazourkovou mineralitou.

 

Víno se smí klasifikovat jako Grand Cru pouze, pokud je vyrobeno podle přísných apelačních pravidel. Regulován je maximální výnos (ještě nižší než u základních Chablis), zároveň předepsaný minimální zbytkový alkohol v obj. je o stupeň vyšší než u základních Chablis. 

 

 

Chablis Premier Cru - Chablis 1er Cru

 

Mezistupeň v přísnosti dodržování pravidel nařízených apelací Chablis a Chablis Grand Cru je Chablis Premier Cru. Rozkládá se na mnohem větší výměře než Chablis Grand Cru - okolo 700 ha. V okolí Chablis je 40 poloh Premier Cru. Ty se dále dělí na cca 80 tratí, mj. Vaulorent.

 

Vína z této apelace mají oproti Chablis AOC výraznější aromatiku. V mládí jsou vína ještě uzavřená s jemnými květinovými tóny. Po nalití nevyjeví svůj potenciál hned, svědčí jim lehká dekantace. Archivační potenciál 1er Cru je 5 - 10 let.

 

 

Chablis AOC

 

Označení AOC Chablis je nejrozsáhlejší ze čtyř klasifikací. Apelace vznikla již současně s apelací Chablis Grand Cru již v roce 1938 na ochranu názvu Chablis. Tou dobou se totiž se po celém světě název Chablis používal jako označení pro vína - bílá i červená, která se skutečným Chablis neměla zhola nic společného. 

 

Trati AOC Chablis leží v níže položených polohách vinic kolem řeky Serein. Vína mají nekonečně osvěžující, minerální charakter. Doporučená spotřeba těchto vín je 1 - 2 roky. Není ale problém si toto víno užít i později - jestli odoláte, klidně až za 10 let, díky vysoké kyselině má i AOC Chablis dobrý archivační potenciál.

 

 

Petit Chablis

 

Petit Chablis je nejméně prestižní z apelací Chablis. Apelace byla založena v roce 1944. Označuje vinice v této oblasti, které se obvykle nacházejí v řádcích výše nad tratěmi Premier Cru nebo Grand Cru nebo v údolích pod nimi. 

 

Tyto řádky vinic jsou vystaveny větru a neužívají si tolik slunce jako prestižnější trati. Vinice Petit Chablis mají proto horší klimatické, ale i geologické podmínky. Vína z nich jsou méně minerální a svěží, zato jsou aromatičtější s ovocnějšími tóny.

 

Petit Chablis ale není žádný otloukánek, i vína z této apelace se těší světovému uznání, mnoho vinařů po celém světě by bylo velice šťastných, kdyby ve výrobě vína dosáhli aspoň takové úrovně, jakou mají vína z apelace Petite Chablis.

 

 

Naše nabídka Chablis

 

Nathalie a Gilles Fevre z vinařství Domaine Fevre

 

Ochutnejte naše úžasná Chablis z vinařství Domaine Fèvre, která máme v portfoliu v České republice exkluzivně jen my.

 

Více o vinařství Domaine Fèvre >>

 

 

 

3 důvody, proč pít Chablis

 

A pokud jsme Vás stále nepřesvědčili, že Chablis prostě musíte ochutnat, Veronika z Víno-klubu Vám v našich Vínovinách sepsala tři důvody, proč je nutné Chablis pít, a spojila je s velice osobní vzpomínkou na začátky Víno-klubu. 

 

Více se dočtete zde >>

Nalezeno 4 produktů.

Zobrazeno 1-4 položek z 4

Aktivní filtry

Chablis

Chablis není název odrůdy, jak by se mohlo zdát, ale označení pro víno pocházející ze stejnojmenné historické vinařské oblasti v severní Francii, vyrobené výhradně z Chardonnay. Vína z apelací v olbasti Chablis (Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis a Petit Chablis) jsou suchá, lehká bílá vína proslulá pro svou mineralitu a svěží kyselinku.

 

pohled na vinici v Chablis

 

Blíže k Champagne než k burgundským vínům

 

Vína Chablis jsou jiná než ostatní burgundská vína. Jsou sušší a svěžejší s méně výraznými ovocnými tóny. Většina základních Chablis zraje v nerezové oceli. Jinde v Burgundsku je naopak běžné zrání v barikových sudech. Využití dubových sudů je v Chablis častější až u vín vyšší úrovně (Grand Cru, Premier Cru).

 

Město Chablis, srdce oblasti, se nachází více než 100 kilometrů na sever od centrálních oblastí Burgundska, jako je Côte d´Or. Chablis má proto chladnější klima než zbytek Burgundska. Ve skutečnosti tak mají vína z Chablis blíže k vínům z oblastí Sancerre a Champagne. Kromě chladného klimatu Chablis a Champagne spojuje také první příčka v neformální soutěži o nejčastěji padělaná vína;-)

 

 

Terroir Chablis: fosilní podloží, chladné klima, Chardonnay

 

Chladné podnebí, výběr odrůdy Chardonnay a půdní profil Chablis jsou naprosto klíčové pro výsledný charakter tamních vín. Vliv terroiru (v Burgundsku se lehce zavádějícím a redukujícím způsobem označuje francouzským slovem climat - podnebí) lze v Chablis pozorovat více, než kde jinde - jednotný charakter vín dělí linie mezi dvěma půdními profily ze svrchní Jury. 

 

 

Kimeridžský vápenec

Proč se Chablis skvěle snoubí s ústřicemi?

 

Původ půdního podloží v Chablis spadá do posledního (Kimmeridge) předposledního (Tithon) období svrchní Jury. Naprostá většina oblasti leží na tzv. kimeridžském vápenci (opuka) - vysoce ceněném typu půdy s vysokým obsahem jílu, který je bohatý na minerály. Tento typ vápence vznikl z vápenatých schránek mořských živočichů, mj. pravěkých ústřic druhu Exogyra virgula. Proto není náhodou, že se čistá, minerální chuť Chablis perfektně snoubí s rybami, mořskými plody a ústřicemi. Kimeridžský vápenec je příčinou typické minerality Premier Cru a Grand Cru.

 

vápencové podloží Chablis Domaine Fevre

Vinařství Domaine Fèvre se může kromě skvělých Chablis pochlubit také krásným exemplářem fosilního podloží i se zkamenělými amonity.

 

Tithonský vápenec

 

Druhým typem podloží v Chablis je pozdější tithonský (portlandský) vápenec - tyto půdy nejsou tak bohaté na jíl a fosilie, což má za následek mírnější mineralitu vín a naopak posílené ovocné tóny vín. Na tithonských půdách se nejčastěji pěstují vína Petit Chablis.

 

 

Klasifikace Chablis

 

Trati Chablis se klasifikují do čtyř úrovní kvality. Od nejprestižnější je to:

 

 

Chablis Grand Cru

 

Vína Chablis Grand Cru se vyrábějí pouze z hroznů vypěstovaných vinic vysazených na jihozápadních svazích na východním okraji města Chablis. (Tyto vinice se rozkládjí na pouhých 100 ha). V rámci Grand Cru rozlišujeme pouze sedm poloh (climats) na pravém břehu řeky Serein, a sice Les Preuses, Bougros, Vaudesir, Grenouille, Valmur, Les Clos a Blanchot.

 

Chablis Grand Cru značí nejvyšší kvalitu vín z této apelace, čemuž samozřejmě odpovídá i cena vína (jsme ve Francii). Grand Cru jsou plná, komplexní vína. Archivační potenciál těchto vín je ohromující - běžně je lze archivovat 10 - 15 let, což je na bílá vína celkem dost. Až po této době vína vyzrají až k úžasně vybalancované chuti s přísnou pazourkovou mineralitou.

 

Víno se smí klasifikovat jako Grand Cru pouze, pokud je vyrobeno podle přísných apelačních pravidel. Regulován je maximální výnos (ještě nižší než u základních Chablis), zároveň předepsaný minimální zbytkový alkohol v obj. je o stupeň vyšší než u základních Chablis. 

 

 

Chablis Premier Cru - Chablis 1er Cru

 

Mezistupeň v přísnosti dodržování pravidel nařízených apelací Chablis a Chablis Grand Cru je Chablis Premier Cru. Rozkládá se na mnohem větší výměře než Chablis Grand Cru - okolo 700 ha. V okolí Chablis je 40 poloh Premier Cru. Ty se dále dělí na cca 80 tratí, mj. Vaulorent.

 

Vína z této apelace mají oproti Chablis AOC výraznější aromatiku. V mládí jsou vína ještě uzavřená s jemnými květinovými tóny. Po nalití nevyjeví svůj potenciál hned, svědčí jim lehká dekantace. Archivační potenciál 1er Cru je 5 - 10 let.

 

 

Chablis AOC

 

Označení AOC Chablis je nejrozsáhlejší ze čtyř klasifikací. Apelace vznikla již současně s apelací Chablis Grand Cru již v roce 1938 na ochranu názvu Chablis. Tou dobou se totiž se po celém světě název Chablis používal jako označení pro vína - bílá i červená, která se skutečným Chablis neměla zhola nic společného. 

 

Trati AOC Chablis leží v níže položených polohách vinic kolem řeky Serein. Vína mají nekonečně osvěžující, minerální charakter. Doporučená spotřeba těchto vín je 1 - 2 roky. Není ale problém si toto víno užít i později - jestli odoláte, klidně až za 10 let, díky vysoké kyselině má i AOC Chablis dobrý archivační potenciál.

 

 

Petit Chablis

 

Petit Chablis je nejméně prestižní z apelací Chablis. Apelace byla založena v roce 1944. Označuje vinice v této oblasti, které se obvykle nacházejí v řádcích výše nad tratěmi Premier Cru nebo Grand Cru nebo v údolích pod nimi. 

 

Tyto řádky vinic jsou vystaveny větru a neužívají si tolik slunce jako prestižnější trati. Vinice Petit Chablis mají proto horší klimatické, ale i geologické podmínky. Vína z nich jsou méně minerální a svěží, zato jsou aromatičtější s ovocnějšími tóny.

 

Petit Chablis ale není žádný otloukánek, i vína z této apelace se těší světovému uznání, mnoho vinařů po celém světě by bylo velice šťastných, kdyby ve výrobě vína dosáhli aspoň takové úrovně, jakou mají vína z apelace Petite Chablis.

 

 

Naše nabídka Chablis

 

Nathalie a Gilles Fevre z vinařství Domaine Fevre

 

Ochutnejte naše úžasná Chablis z vinařství Domaine Fèvre, která máme v portfoliu v České republice exkluzivně jen my.

 

Více o vinařství Domaine Fèvre >>

 

 

 

3 důvody, proč pít Chablis

 

A pokud jsme Vás stále nepřesvědčili, že Chablis prostě musíte ochutnat, Veronika z Víno-klubu Vám v našich Vínovinách sepsala tři důvody, proč je nutné Chablis pít, a spojila je s velice osobní vzpomínkou na začátky Víno-klubu. 

 

Více se dočtete zde >>

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.