Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Cena

  • 529 Kč - 1 949 Kč

Dostupnost

Barva vína

Obsah cukru

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Objem

Obsah alkoholu

BIO faktor

Chablis (Chardonnay)

Chablis

Chablis není název odrůdy, jak by se mohlo zdát, ale označení pro víno pocházející ze stejnojmenné historické vinařské oblasti v severní Francii, vyrobené výhradně z odrůdy Chardonnay. Víno z apelací v oblasti Chablis (Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis a Petit Chablis) je suché, lehké bílé víno proslulé pro svou mineralitou a svěží kyselinkou.

 

 

Aktivní filtry

Chablis

Chablis není název odrůdy, jak by se mohlo zdát, ale označení pro víno pocházející ze stejnojmenné historické vinařské oblasti v severní Francii, vyrobené výhradně z odrůdy Chardonnay. Víno z apelací v oblasti Chablis (Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis a Petit Chablis) je suché, lehké bílé víno proslulé pro svou mineralitou a svěží kyselinkou.

 

pohled na vinici v Chablis

 

Blíže k Champagne než k burgundským vínům

 

Vína z Chablis jsou jiná než ostatní burgundská vína. Jsou sušší a svěžejší s méně výraznými ovocnými tóny. Většina základních Chablis zraje v nerezové oceli. Jinde v Burgundsku je naopak běžné zrání v barikových sudech. Využití dubových sudů je v Chablis častější až u vín vyšší úrovně (Grand Cru, Premier Cru).

 

Město Chablis, srdce oblasti, se nachází více než 100 kilometrů na sever od centrálních oblastí Burgundska, jako je Côte d´Or. Chablis má proto chladnější klima než zbytek Burgundska. Ve skutečnosti tak mají vína z Chablis blíže k vínům z oblastí Sancerre a Champagne. Kromě chladného klimatu Chablis a Champagne spojuje také první příčka v neformální soutěži o nejčastěji padělaná vína;-)

 

Terroir Chablis: fosilní podloží, chladné klima, Chardonnay

 

Chladné podnebí, výběr odrůdy Chardonnay a půdní profil Chablis jsou naprosto klíčové pro výsledný charakter tamních vín. Vliv terroiru (v Burgundsku se lehce zavádějícím a redukujícím způsobem označuje francouzským slovem climat - podnebí) lze v Chablis pozorovat více, než kde jinde - jednotný charakter vín dělí linie mezi dvěma půdními profily ze svrchní Jury. 

 

Kimeridžský vápenec

Proč se Chablis skvěle snoubí s ústřicemi?

 

Původ půdního podloží v Chablis spadá do posledního (Kimmeridge) předposledního (Tithon) období svrchní Jury. Naprostá většina oblasti leží na tzv. kimeridžském vápenci (opuka) - vysoce ceněném typu půdy s vysokým obsahem jílu, který je bohatý na minerály. Tento typ vápence vznikl z vápenatých schránek mořských živočichů, mj. pravěkých ústřic druhu Exogyra virgula. Proto není náhodou, že se čistá, minerální chuť Chablis perfektně snoubí s rybami, mořskými plody a ústřicemi. Kimeridžský vápenec je příčinou typické minerality Premier Cru a Grand Cru.

 

vápencové podloží Chablis Domaine Fevre

Vinařství Domaine Fèvre se může kromě skvělých Chablis pochlubit také krásným exemplářem fosilního podloží i se zkamenělými amonity.

 

Tithonský vápenec

 

Druhým typem podloží v Chablis je pozdější tithonský (portlandský) vápenec - tyto půdy nejsou tak bohaté na jíl a fosilie, což má za následek mírnější mineralitu vín a naopak posílené ovocné tóny vín. Na tithonských půdách se nejčastěji pěstují vína Petit Chablis.

 

Klasifikace Chablis

 

Trati Chablis se klasifikují do čtyř úrovní kvality. Od nejprestižnější je to:

 

Chablis Grand Cru

 

Vína Chablis Grand Cru se vyrábějí pouze z hroznů vypěstovaných vinic vysazených na jihozápadních svazích na východním okraji města Chablis. (Tyto vinice se rozkládjí na pouhých 100 ha). V rámci Grand Cru rozlišujeme pouze sedm poloh (climats) na pravém břehu řeky Serein, a sice Les Preuses, Bougros, Vaudesir, Grenouille, Valmur, Les Clos a Blanchot.

 

Chablis Grand Cru značí nejvyšší kvalitu vín z této apelace, čemuž samozřejmě odpovídá i cena vína (jsme ve Francii). Grand Cru jsou plná, komplexní vína. Archivační potenciál těchto vín je ohromující - běžně je lze archivovat 10 - 15 let, což je na bílá vína celkem dost. Až po této době vína vyzrají až k úžasně vybalancované chuti s přísnou pazourkovou mineralitou.

 

Víno se smí klasifikovat jako Grand Cru pouze, pokud je vyrobeno podle přísných apelačních pravidel. Regulován je maximální výnos (ještě nižší než u základních Chablis), zároveň předepsaný minimální zbytkový alkohol v obj. je o stupeň vyšší než u základních Chablis. 

 

Chablis Premier Cru - Chablis 1er Cru

 

Mezistupeň v přísnosti dodržování pravidel nařízených apelací Chablis a Chablis Grand Cru je Chablis Premier Cru. Rozkládá se na mnohem větší výměře než Chablis Grand Cru - okolo 700 ha. V okolí Chablis je 40 poloh Premier Cru. Ty se dále dělí na cca 80 tratí, mj. Vaulorent.

 

Vína z této apelace mají oproti Chablis AOC výraznější aromatiku. V mládí jsou vína ještě uzavřená s jemnými květinovými tóny. Po nalití nevyjeví svůj potenciál hned, svědčí jim lehká dekantace. Archivační potenciál 1er Cru je 5 - 10 let.

 

Chablis AOC

 

Označení AOC Chablis je nejrozsáhlejší ze čtyř klasifikací. Apelace vznikla již současně s apelací Chablis Grand Cru již v roce 1938 na ochranu názvu Chablis. Tou dobou se totiž se po celém světě název Chablis používal jako označení pro vína - bílá i červená, která se skutečným Chablis neměla zhola nic společného. 

 

Trati AOC Chablis leží v níže položených polohách vinic kolem řeky Serein. Vína mají nekonečně osvěžující, minerální charakter. Doporučená spotřeba těchto vín je 1 - 2 roky. Není ale problém si toto víno užít i později - jestli odoláte, klidně až za 10 let, díky vysoké kyselině má i AOC Chablis dobrý archivační potenciál.

 

Petit Chablis

 

Petit Chablis je nejméně prestižní z apelací Chablis. Apelace byla založena v roce 1944. Označuje vinice v této oblasti, které se obvykle nacházejí v řádcích výše nad tratěmi Premier Cru nebo Grand Cru nebo v údolích pod nimi. 

 

Tyto řádky vinic jsou vystaveny větru a neužívají si tolik slunce jako prestižnější trati. Vinice Petit Chablis mají proto horší klimatické, ale i geologické podmínky. Vína z nich jsou méně minerální a svěží, zato jsou aromatičtější s ovocnějšími tóny.

 

Petit Chablis ale není žádný otloukánek, i vína z této apelace se těší světovému uznání, mnoho vinařů po celém světě by bylo velice šťastných, kdyby ve výrobě vína dosáhli aspoň takové úrovně, jakou mají vína z apelace Petite Chablis.

 

Naše nabídka Chablis

 

Nathalie a Gilles Fevre z vinařství Domaine Fevre

Ochutnejte naše úžasná Chablis z vinařství Domaine Fèvre, která máme v portfoliu v České republice exkluzivně jen my.

 

Více o vinařství Domaine Fèvre →

 

 

3 důvody, proč pít Chablis

 

A pokud jsme Vás stále nepřesvědčili, že Chablis prostě musíte ochutnat, Veronika z Víno-klubu Vám v našich Vínovinách sepsala tři důvody, proč je nutné Chablis pít, a spojila je s velice osobní vzpomínkou na začátky Víno-klubu. 

 

Více se dočtete zde →

Produkt byl přidán do porovnávače.

Produkt byl přidán do košíku.