Hibernal
Víno odrůdy Hibernal se pěstuje nejen v Německu, odkud pochází, a u nás, ale i ve Švýcarsku, Rakousku, USA a Kanadě. Je zajímavé, že Hibernal je velmi odolný vůči zimním mrazům a dokáže vydržet i v teplotě - 25 °C . Víno Hibernal se vyznačuje tóny vyzrálé, voňavé broskve. Je šťavnaté a sluší mu vyšší zbytkový cukr - nejčastěji tak narazíte na polosuchý Hibernal, na trhu ale objevíte i suchý Hibernal.
-
Skladem 12 ks
-
Skladem 16 ks
-
Skladem 21 ks
-
Skladem 34 ks
-
Brzy opět skladem.
-
Skladem 15 ks
-
Zbývá 24 ks
-
Skladem 40 ks
-
Skladem 22 ks
-
Skladem 17 ks
Hibernal
Víno odrůdy Hibernal se pěstuje nejen v Německu, odkud pochází, a u nás, ale i ve Švýcarsku, Rakousku, USA a Kanadě. Je zajímavé, že Hibernal je velmi odolný vůči zimním mrazům a dokáže vydržet i v teplotě - 25 °C . Víno Hibernal se vyznačuje tóny vyzrálé, voňavé broskve. Je šťavnaté a sluší mu vyšší zbytkový cukr - nejčastěji tak narazíte na polosuchý Hibernal, na trhu ale objevíte i suchý Hibernal.
Vůně a chuť vína Hibernal vás přenese do stínu broskvoní za horkého letního dne.
Vyváženost kyselin i sladkosti nabízí Hibernal
Hibernal se pyšní intenzivní vůní a harmonickou chutí, kterou si zamilujete možná díky tónům žlutých a bílých broskví. Ve vůni obvykle ucítíte také broskve a meruňky nebo lipové a další květy. Rozpoznat lze i jemné citrusové tóny. Hibernal obsahuje více kyselin. Je zajímavě kořenitý, akorát sladký, a v každém případě dokonale vyvážený. Do popředí se tak dostává jeho šťavnatá plnost. Dobrého Hibernalu máte, jak my říkáme, plnou hubu;)
Vychlazený Hibernal se krásně hodí na piknik k prosciuttu a zralými typům sýra.
Hibernal a párování s pokrmy
Víno Hibernal se často podává k lehkým předkrmům, rybám, mořským plodům a chřestu. Sladký Hibernal se pak velmi dobře snoubí s ovocnými či vanilkovými dezerty. Hibernal si vychutnáte i pečeným kuřátkem s nádivkou třeba s jedlými kaštany. Ze sýrů je vhodný je aromatičtější kozí nebo ovčí sýr. Hibernal se popasuje také s pečeným vepřovým masem s pikantnějším kořením.
Jak šel čas s odrůdou a vínem Hibernal
Hibernal vyšlechtil Heinrich Birk v roce 1944 ve Šlechtitelském ústavu v Geisenheimu křížením odrůd Ryzlink rýnský (od něj má krásné meruňkovo-broskvové tóny) a Seibel 7053 (Chancellor). Do roku 1950 byla odrůda Hibernal vysázena také ve Francii, ovšem jeho pěstování výrazně omezil tamní zákaz pěstování hybridních odrůd. V roce 1977 získal Hibernal jako odrůda ochranu a status oficiální odrůdy získal roku 1999. Od té doby je poměrně vzácnou, a o to více uznávanou odrůdou i v mezinárodních soutěžích. Hibernal v současné době rádi produkují vinaři z Moravy.