Filtrovat podle

Cena

  • 419 Kč - 449 Kč

Typ produktu

Barva vína

Obsah cukru

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Přívlastek

Objem

Obsah alkoholu

Slámové víno

Slámové víno patří mezi přívlastková vína, k jehož výrobě jsou použity hrozny, z nichž se odpařila část vody. Pro slámová vína je typický vysoký zbytek přírodního cukru, obvykle nižší obsah alkoholu a vysoká extraktivnost. 

 

Každý, kdo chce ukojit chuť na sladké dezertním vínem, má několik možností. Může si otevřít fortifikované víno, ledové víno nebo slámové víno, které je vyrobeno z hroznů sušených na slámě a na slaměných rohožích. Jak se hrozny suší, jejich přirozený cukr se koncentruje. Vzhledem k tomu, že již nejsou na vinné révě, zachovávají si hrozny svou kyselost, takže výsledná vína mají vyrovnanou chuť.

 

 

Aktivní filtry

Slámové víno

Slámové víno patří mezi přívlastková vína, k jehož výrobě jsou použity hrozny, z nichž se odpařila část vody. Pro slámová vína je typický vysoký zbytek přírodního cukru, obvykle nižší obsah alkoholu a vysoká extraktivnost. 

 

Každý, kdo chce ukojit chuť na sladké dezertním vínem, má několik možností. Může si otevřít fortifikované víno, ledové víno nebo slámové víno, které je vyrobeno z hroznů sušených na slámě a na slaměných rohožích. Jak se hrozny suší, jejich přirozený cukr se koncentruje. Vzhledem k tomu, že již nejsou na vinné révě, zachovávají si hrozny svou kyselost, takže výsledná vína mají vyrovnanou chuť.

Touto metodou se však vyrábí několik druhů vín a ne všechna jsou sladká, nebo známá tak jako slámové víno. 

 

Co je slámové víno?

Při výrobě slámového vína se bílé hrozny pokládají na slámové rohože na 60 až 90 dní. Existují záznamy o slámovém víně vyrobených starověkými řeckými farmáři a zemědělci na území dnešního Rakouska, kteří vymysleli termín "strohwein". Je pravděpodobné, že tato praxe získala popularitu, protože výsledné vysoké hladiny cukru usnadňovaly konzervaci vína a také proto, že tehdejší pijáci si tuto chuť užívali.

Slámové víno se vyrábí z hroznů, které jsou vysušeny mimo vinnou révu, na rozdíl od vína z pozdního sběru, kde se hrozny nechávají plně dozrát na révě. Když se hrozny sklidí, zastaví se proces zrání, takže se už neztrácí kyselost a hrozny zesládnou. Koncentrujete cukr, ale také kyselinka.

Sláma umožňuje průchod vzduchu kolem hroznů, což zabraňuje hnilobě. Sláma také udržuje ovoce čisté. Mnoho vinařství nyní používá plastové nebo dřevěné stojany vystlané slámou, které se snadněji dezinfikují.

Dnes se slámové víno vyrábí také ve Francii, Rakousku, Itálii, Řecku, Jižní Africe, na Novém Zélandu a v USA.

 

Slámové víno versus jiná dezertní vína

Na rozdíl od vín postižených botrytidou, kde je hniloba klíčová, je pro výrobu slámového vína nezbytné mít hrozny bez plísní naprosto zdravé. Hrozny na slámové víno se často sklízí dříve než hrozny určené pro suchá vína, aby se zachovala jejich kyselost. Pokud se to udělá správně, nemělo by dojít k nakypření slupek, pouze k dehydrataci bobulí. Opravdové slámové víno se velmi, velmi pomalu odvodňuje, takže slupky nikdy nevyschnou. Zůstávají vlhké, zatímco se tekutina z hroznů odpařuje.

Jednou z podobností mezi slámovým vínem a jinými dezertními víny je vyšší cena. Slámové víno v podstatě vyžaduje tři sklizně. Hrozny se sklízí na vinici, pak se musí pověsit na stojany nebo poskládat na slámu a po 90 dnech pospírat a zkontrolovat, zda nemají plíseň, či je nepoškodily např. mouchy. Teprve po tomto dlouhém procesu jsou hrozny vinifikovány.

 

Další sladká vína vyrobená na slámě

Řekové možná patřili k prvním, kteří sušili hrozny na slaměných rohožích a používali je na víno. Dnes jsou nejběžnějšími příklady vin liastos, vyráběné v CHOP Monemvassia-Malvaisa, a Vinsanto, vyráběné pouze na Santorini. Vinsanto může být vyrobeno z hroznů sušených na slunci nebo z pozdního sběru, což znamená, že některé nemusí být pravými slámovými víny.

Vin de paille je francouzský výraz pro vína vyrobená z hroznů sušených na slámě. V oblasti Jura se pro toto sladké víno běžně používá Savagnin, Chardonnay a Poulsard. V Rhôně jsou hlavními hrozny vin de paille Marsanne a Roussanne. Použitý proces je velmi podobný jako u slámového vína.

 

Vyrábí se nějaká suchá vína na slámě?

Amarone della Valpolicella je italské červené víno, které se vyrábí z hroznů umístěných na slaměných rohožích nebo zavěšených na trámech stodol před vinifikací. Amarone je však suché, nikoli sladké víno. Hrozny pro Amarone se suší na slámě 60 až 90 dní, aby se zkoncentrovaly jejich chutě. Tento způsob výrobí zajišťuje tělnatější víno, než jaké by bylo obvykle dostupné z původních odrůd, jako je Corvina. Dlouhá doba kvašení a zrání zajišťuje spotřebování většiny cukru a pomáhá vyvážit a integrovat různé chutě ve víně. Zůstává bohaté, suché červené víno s příchutí červeného ovoce. Podrobněji o výrobě Amarone se dočtete v našich Vínovinách →

 

Úzce příbuzný Amarone della Valpolicella je Recieto della Valpolicella, který také typicky obsahuje sušené hrozny Corvina. Jeho plody se však dehydrují ve fruttaio nebo místnosti k tomu určené, nikoli na slámě. Výsledné víno je sladké.

Dvě další sladká italská vína, Recioto di Soave a Recioto di Gambellara, se také vyrábějí ve fruttaio. Sicílie a okolní ostrovy také vyrábějí vína z hroznů sušených na slunci, jako je Malvasia delle Lipari, kde se hrozny suší na rákosových podložkách.

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.