Lambrusco
Lambrusco
Co je to Lambrusco? Lambrusco je pojmenování skupiny odrůd vinné révy, ale také šumivého červeného vína, které se z těchto hroznů vyrábí. Spousta vínomilů nad ním možná ohrnuje nos, ale vychutnat si dobré a kvalitní Lambrusco není vůbec tak neobvyklé. Stačí pouze vědět, co hledat.
-
Zbývá 10 ks
suchý červený aperitiv
Medici ErmeteConcerto - Lambrusco Reggianno DOC - Secco, 2022
-
Vyprodáno
Lambrusco
Co je to Lambrusco? Lambrusco je pojmenování skupiny odrůd vinné révy, ale také šumivého červeného vína, které se z těchto hroznů vyrábí. Spousta vínomilů nad ním možná ohrnuje nos, ale vychutnat si dobré a kvalitní Lambrusco není vůbec tak neobvyklé. Stačí pouze vědět, co hledat.
Historie a výroba Lambrusca
Lambrusco pochází z italského regionu Emilia-Romagna a patří k nejznámějším stylům vína na světě. Zároveň se jedná o víno s pošramocenou reputací, a to právě kvůli obrovskému množství levných a nekvalitních vín dostupných za pár korun v marketech. Nicméně, i to má dnes své výhody. Za špičkové Lambrusco nemusíte sahat do peněženky příliš hluboko.
Vinice Lambrusca kousek od Castelvetra v provincii Modena, v regionu Emilia Romagna
Lambrusco v sobě zahrnuje osm odrůd vinné révy, které se dále mohou kombinovat a tvořit blend. Za nejlepší Lambrusca jsou považována vína suchá (secco – do 15 g/l) a lehce sladká (semisecco – do 30 g/l), které se liší obsahem zbytkového cukru. Na trhu se můžeme setkat také s víny s vysokým obsahem cukru, a to amabile (kolem 40-50 g/l) a dolce (nad 50 g/l).
Ze všech odrůd, ze kterých se víno Lambrusco vyrábí, je dobré si zapamatovat tyto 4 základní: Lambrusco di Sorbara, Lambrusco Maestri, Lambrusco Grasparossa a Lambrusco Salamino. Tyto odrůdy totiž reprezentují vše, co by skvělé Lambrusco mělo mít. Pro výrobu těchto šumivých vín jsou používány 3 metody: Charmatova metoda, Metodo Ancestrale a Metodo Classico.
Charmatova metoda
Tato metoda je primární metoda výroby Prosecca. Někdy je tato metoda nazývána též tanková metoda, protože se k výrobě vín používají velké nerezové nádoby. Výsledkem je pak velké množství šumivého vína za relativně krátký čas. Vyrobit šumivé víno si zvládnete i doma a my vám ve Vínovinách povíme jak →.
Metodo Ancestrale
Někdy též nazývaná metoda předků pochází z počátku 16. století a předběhla tak klasickou výrobu šampaňského téměř o 100 let. Vychází z filozofie „nic nepřidávat, nic neodebírat“. Rozkvašené víno se zbytkovým cukrem se převede do lahví a nechá se dokvasit. Od šampaňské metody se liší tím, že se do lahví již nepřidává tirážní likér, bubliny tedy vznikají pouze ze zbytkového cukru obsaženého ve víně již při lahvování. Takto vyrobené víno určitě potěší každého milovníka Pét-Natu.
Metodo Classico
Touto metodou jsou vyráběny ty nejlepší prémiová šumivá vína. Často je také označována jako šampaňská metoda. Každé víno vznikající touto metodu je jedinečné, protože víno kvasí a dozrává až v lahvi. Při plnění je přidáván tirážní likér (směs kvasinek a cukru), díky kterému má víno dost síly na druhotnou fermentaci. Oproti jiným metodám jsou tyto vína plnější a mají výraznější charakter.
Jak se pije Lambrusco?
Vína Lambrusco mohou mít světle růžovou až tmavě fialovou barvu podle odrůdy použitých hroznů. V chuti jsou většinou ovocně lehká a svěží. Lambrusco di Sorbara nás může překvapit lehkou květinovou vůní, která skvěle doplňuje krevety nebo pasta carbonara.
Pokud preferujete plnější vína, vyzkoušejte Lambrusco Salamino nebo Grasparossa, ke kterým se náramně hodí pasta s tomatovou omáčkou, gnocchi nebo kuře milanese.
Při výběru sladkého Lambrusca ho doporučujeme podávat buď jako dezert, nebo společně se sýry Parmigiano, Pecorino nebo Romano. Obecně pro Lambrusco platí, že chybu neuděláte, pokud si ho dáte k masu (prosciutto, porchetta apod.) a pizze, stačí ho pouze správně vychladit na 5°C a podávat ve vysokých sklenicích typu flétna.