Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Cena

  • 111 Kč - 2 399 Kč

Barva vína

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Přívlastek

Objem

Obsah alkoholu

BIO faktor

Suché víno

Obsah zbytkového cukru rozhoduje z velké části o tom, jakou bude mít víno chuť. Cukr zůstává ve vínu po dokončení procesu kvašení a – logicky – čím více ho tam zůstane, tím je víno sladší. Suché víno je víno s maximálním zbytkovým cukrem do 4 g/l.

 

Co to znamená, že je víno suché?

 

 

 

Aktivní filtry

Suché víno

Obsah zbytkového cukru rozhoduje z velké části o tom, jakou bude mít víno chuť. Cukr zůstává ve vínu po dokončení procesu kvašení a – logicky – čím více ho tam zůstane, tím je víno sladší. Suché víno je víno s maximálním zbytkovým cukrem do 4 g/l.

 

Co to znamená, že je víno suché?

 

Suchá vína se vyrábí ze stejných hroznů jako vína polosuchápolosladká a sladká. Rozdělení vín podle zbytkového cukru má i své výjimky. Jako suché víno můžeme označit také víno s obsahem zbytkového cukru do 9 gramů, pokud obsah kyselin je maximálně o 2 gramů nižší.

 

Sladkost vína není jen o určení množství cukru. Celkový výraz vína je významně ovlivněn i kyselinami a tříslovinami, které najdete u červených vín. Taniny jsou sloučeniny ve víně, které způsobují sucho v ústech. Pocházejí z hroznových slupek a semen a také z nových dubových sudů.

 

Jak párovat suchá bílá vína s jídlem?

 

Odrůdy, které jsou zodpovědné za výrobu suchých bílých vín, jsou Chardonnay, které se skvěle hodí k máslovým a smetanovým omáčkám i mořským plodům. Dále můžeme rozlišit Sauvignon Blanc, který bude dobře fungovat s kozím sýrem, ale bude také velmi dobrou variantou jako aperitiv. Další odrůdou je vyhlášený (mimo jiné německý) Ryzlink rýnský, ze kterého se vyrábí i suchá bílá vína, která se díky své kyselince skvěle hodí k velmi tučným jídlům, jako je například kachna.

 

Jak párovat suchá červená vína s jídlem?

 

Mezi odrůdy, ze kterých se vyrábí suchá červená vína, patří mimo jiné nejoblíbenější francouzské odrůdy, jako je Pinot Noir, které se hodí jak k rybám, tak k těžším červeným masům. Zmínit můžeme i Cabernet Sauvignon. Tato odrůda vytváří vína s vysokým obsahem tříslovin, která lze skvěle kombinovat s asijskou kuchyní, italskou kuchyní a šťavnatým steakem. Červená suchá vína vyrobená z hroznů Merlot budou dobrým doplňkem ke všem druhům sýrů a hubSyrah je naproti tomu červené víno, které vytvoří perfektní kombinaci s grilovanými pokrmy nebo burgerem v BBQ omáčce.

 

Na tomto místě stojí za zmínku také kmen Tempranillo ze slunného Španělska, vyznačující se intenzivní levnou a hutnou strukturou, díky které se bude hodit ke všem druhům masitých pokrmů, burgerům nebo steakům.

 

Suma sumárum, suchá bílá vína se nejlépe podávají mírně vychlazená, jako aperitiv nebo k bílému masu či jemným sýrům a rybám, k červeným masům a intenzivnějším sýrům pak suchá červená vína (ta suchá a výraznější). Suchá červená vína mohou fungovat i jako aperitiv, ale určitě volte ta s ovocnější vůní a chutí, jako je Beaujolais.

 

Zdraví prospěšné antioxidanty

 

Výzkumy ukazují, že suchá vína, zejména ta červená, mají nejvíce zdraví prospěšných vlastností. Díky nízkému obsahu cukru jsou velmi nízkokalorická. Vzhledem k tomu, že se u červených vín používají při kvašení i slupky, a nejen dužnina hroznů, jsou cenným zdrojem antioxidantůAntioxidanty – polyfenoly zabraňují tvorbě volných radikálů, tedy zpomalují naše stárnutí. Zajímavé je, že víno je v tomto ohledu bohatší než samotné hrozny, protože proces fermentace rozkládá polyfenoly na snadněji asimilované, jednodušší sloučeniny.

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.