Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Cena

  • 990 Kč - 1 999 Kč

Barva vína

Obsah cukru

Značka

Ročník

Odrůda

Přívlastek

Obsah alkoholu

Champagne

Champagne, šampaňské - šumivé víno

Aktivní filtry

CHAMPAGNE

Nejikoničtějším šumivým vínem na světě je směs hroznů Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Víno typu Champagne neboli šampaňské je jedním z mnoha druhů šumivých vín, nicméně jen s ním se pojí světový věhlas a uznání. 

 

Historie Champagne

Víno se vyrábí již více než 7 000 let. Pravé šumivé víno, víno, které nebylo zakalené, bylo vynalezeno ve francouzské oblasti Champagne ve Francii v 17. století. Dokonalost metody, kterou se šampaňské vyrábí, je široce připisována, právem či neprávem, mnichovi a sklepmistrovi v benediktinském opatství Hautvillers Domu Pérignonovi (1638-1715). Právě v tomto opatství poblíž Rheims ve Francii došlo ke skutečné revoluci, která změnila bohatství regionu a navždy změnila výrobu a popularitu šumivého vína. Šampaňské bylo na světě! S vytvořením úspěšných domů, jako jsou Ruinart (1729 první Champagne dům), Moët, Veuve Clicquot a Pommery, si jantarový nektar podmanil všechny milovníky vína a stal se nejslavnějším vínem na světě, synonymem pro eleganci, oslavu a luxus.

 

 lahve šumivého vína Champagne v misce s ledem

 

Co je to šampaňské víno?

 

Jako šampaňské víno (Champagne) lze označovat jen šumivé víno (sekt), které bylo vyrobeno v proslulé oblasti Champagne AOC na severovýchodě Francie, a sice tzv. šampaňskou nebo také tradiční metodou, tedy sekundární fermentací v lahvi. Ostatní šumivá vína vyrobená touto metodou, není možné nazývat jinak než sekt. Pokud ovšem nejste v Rusku, kde se rozhodli, že můžou evropská apelační pravidla ignorovat, a tak své méně kvalitní sekty dál názývají "šampanskoje". V České republice ale ctíme i rigidní francouzské apelační systém, takže milovníci bublinek u nás vědí, že "šampaňské" je jen opravdové Champagne a ostatní šumivá vína se již do běžného povědomí propsala jako sekt. Teď ještě přestat si je plést s Frizzante nebo Proseccem a zmatení pojmů bude vyřešeno.

 

Jak se vyrábí šampaňské víno?

 

Výroba šampaňských vín je náročná a drahá, především proto, že vína zrají ve sklepích dlouho a vyžadují neustálou kontrolu vinařů, výsledek ovšem stojí za to.  

Základní víno tvoří tři základní šampaňské odrůdy: ChardonnayPinot noir (Rulandské modré) a Pinot Meunier (Mlynářka - odrůda barvířka, známe ji velmi dobře díky vinařství Hort, které z ní připravuje jedno ze svých skvělých rosé). Toto základní cuvée se mísí přesně v takovém poměru, aby Champagne od daného výrobce rok co rok splňovalo ty nejvyšší požadavky na kvalitu. Francouzi jsou skutečnými odborníky v umění kupážování vín, to dokazují nejen v Champagne, ale i v jiných apelacích - například ve světově uznávaném Bordeaux.

 

Víno se rozlije do lahví a do základní kupáže Champagne se dále přidává tzv. tirážní likér, který obsahuje cukr a kvasinky - to proto, aby došlo k druhému kvašení. Kvasinky se živí cukrem a přetvoří jej na alkohol a oxid uhličitý. Jen tak se přirozeným způsobem do vína dostanou bublinky, které si u Champagne tolik užíváme.

 

Lahve jsou umístěny do speciálních držáků (pupitres) hrdlem dolů v úhlu 45 stupňů, které vymyslela vdova Clicquotová, zakladatelka slavného šampaňského domu Veuve Clicquot, která držela tento vynález v tajnosti. Champagne zraje v lahvi minimálně 3 roky. Ve sklepě pak můžete sledovat usazené kvasinky a důležitou součástí práce sklepmistra je setřásání kvasinek - každou lahev je potřeba (mnohdy ručně, jindy strojově) uchopit a otočit s ní tak, aby se odumřelé kvasinky dostaly do hrdla lahve.

 

Když je ten správný čas, vinaři zmrazí hrdlo a odříznou ledovou zátku vytvořenou z kvasinek (dégorgement). Díky tomu není víno zakalené. Rozdíl v objemu vína se dorovnává tzv. expedičním nebo také dózážním likérem (liqueur d'expedition), což je víno s přidaným cukrem. Dodatečné slazení neboli dávkování, pomáhá vyvážit chuť Champagne a oslabit velmi vysokou kyselost, která je vyšší u vín, která zrála v chladnějším podnebí. 

 

Primární chuť Champagne jsou citrusy, žluté jablko, šlehačka, mandle, toast. Víno bývá většinou suché, tělnaté, bez taninů a s vyšší kyselinkou. Obsah alkoholu bývá mezi 10 a 11,5 %.

 

Označení šampaňských vín podle stupňu sladkosti

 

Podle míry doslazení se také určuje, o jaké šumivé víno se jedná:

 

  • Brut Nature, Brut Zéro, Non Dosé - velmi suché

  • Extra Brut - suché (až 6 g/l cukru)

  • Brut - suché nebo polosuché (6-12 g/l cukru)

  • Extra Sec / Extra Dry - polosuché (12 - 17 6 g/l cukru)

  • Dry / Sec - polosladké (17-32 g/l cukru)

  • Demi Sec - polosladké (32-50 g/l cukru)

  • Doux - sladké (od 50 g/l cukru)

 

 

Druhy šampaňského


Většina vín typu Champagne nepochází z konkrétních ročníků, pak jsou označena slovy: non vintage, tedy neročníkové šampaňské. Zákazníci vyžadují stejný prožitek z Champagne bez ohledu na ročník. Proto výrobci kupážují nejen odrůdy, ale dokonce vína různých ročníků. Neročníkové šampaňské je výrazně levnější než ročníkové.

 

Neročníkové šampaňské zraje v lahvi minimálně 15 měsíců. Ročníková šampaňská vína se vyrábí jen v letech mimořádně dobré sklizně, kdy chtějí vinaři zdůraznit jedinečný charakter konkrétního ročníku. Tento druh vína nese označení Millésime a ročník.

 

V Champagni se vyrábí jak bílá, tak růžová vína založená na třech odrůdách révy:



Pinot Noir - nositel ovocných tónů

Pinot Meunier - svěžest, čerstvé tóny

Chardonnay - dává vínu tělo, plnost


Mezi další druhy šampaňského patří Blanc de Blancs, Champagne vyrobené pouze z bílých hroznů, tedy z hroznů odrůdy Chardonnay.

Růžové šampaňské neboli rosé je jediné růžové víno, které lze vyrobit smícháním červeného a bílého vína.


Champagne - šumivé víno pro velké příležitosti


Typické šampaňské je jemné, lehce květinové, s vůní zralých jablek. Mělo by mít také lehce toustovou, máslovou dochuť. Ve srovnání se svěžím italským Proseccem je šampaňské tělnatější, pevnější šumivé víno  s rukopisem vinaře. Cena pravého šampaňského začíná zhruba od 500 Kč za lahev, ale pamatujte, že je to adekvátní cena za tvrdou práci vinaře, který výjimečné víno vyrobil.

 

Jsou ale případy, kdy šampaňské v obchodech dosahuje cen, jež výrazně převyšují výrobní náklady – k takovým vínům se většinou přistupuje jako ke sběratelským.

 

Dovedete si představit velkou událost bez šampaňského vína? Tyto luxusní bublinky budou perfektní na oslavu speciálních událostí ve vašem životě (svatba, zlatá svatba, narození dítěte v rodině, povýšení, maturita nebo promoce a další). Zákazníci ale kvalitní bublinky bouchají čím dál častěji i na oslavy všedního dne. Champagne je ideálním vínem k párování s pokrmy – díky své bohaté struktuře se hodí k jídlům od lehkých předkrmů až po těžší úpravy mas. Ne nadarmo ho sommeliéři doporučují každému, kdo hledá jedno víno k mnoha pokrmům. Stojí za to vyzkoušet. Přesvědčte se sami o kvalitě šampaňského oproti jiným šumivým vínům a rozhodněte, zda se těší světovému věhlasu zaslouženě. My si myslíme, že si tento požitek skutečně užijete!

 

Párování Champagne s pokrmy

 

K šampaňskému se hodí téměř cokoliv, co je slané nebo smažené. A také mu náramně sluší rybí pokrmy.

Champagne podávejte vychlazené na 3-7 °C.

 

Jaké sklenice na Champagne?

 

Chuť Champagne je velmi ovlivněna tvarem sklenice! Chcete-li si svoje bublinky opravdu vychutnat, vybírejte svoje skleničky pečlivě přesně podle vašich preferencí. Stejně jako existuje mnoho druhů vín s bublinkami - Champagne, Crémant, Prosecco, Cava, sekt - existuje mnoho sklenic. Každá má svůj vlastní chuťový profil. Samozřejmě nemusíte mít na každý typ jinou sklenici, ale vyberte si tu, která vyhovuje vašim preferencím.


Existují jasné rozdíly v tom, jak tvar ovlivní vaše vnímání různých chutí bublin. Je třeba mít na paměti několik věcí:

 

Tvar


Jak napovídá obrázek, sklenice typu flétna je vhodná na méně aromatická šumivá vína. Pokud tedy pravidelně pijete cenově dostupnější bublinky, kupte si právě flétny, protože skryjí nedostatky a víno bude štiplavější. Obecně platí, že čím větší sklenice, tím víc vad odhalí a opravdu velké sklo se hodí na velká vína. Sklenice typu tulipán se hodí pro Prosecca a růžové bublinky. Širší tulipán je určen starším bublinkám, třeba ročníkové Champagne nebo Gran Reserva Cava. No a sklenice typu miska už je trochu oldschool, byla velmi populární v minulém století. Z této sklenice vám bublinky rychle utečou, ale udělat si pyramidu na Silvestra může být celkem dobrá zábava :-)

 

Champagne typy sklenic

Typy sklenic na Champagne a jiná šumivá vína

Zdroj: Winefolly

 

 

Materiál


Materiál je buď křišťál nebo standardní sklo. Hlavní rozdíl mezi těmito dvěma materiály je tloušťka. Standardní sklo o větší tloušťce je trvanlivější, zatímco křišťál lze vyrobit tenčí, ale je křehčí. Obecně řečeno, čím méně materiálu interaguje s vašimi ústy a patrem, tím méně bude rušit chuť. Ty nejlepší sklenice na šampaňské jsou vyrobeny z křišťálu. Vzpomeňte si na film Válka Roseových, kde se hlavní hrdinka raduje z toho, jak výhodně koupila sadu sklenic z francouzského sklářského domu Baccarat.
Existuje mnoho skvělých výrobců křišťálu, takže záleží jen na vašem vkusu a obnosu, který jste ochotni za skleničky utratit.

 

Trvanlivost


Největším problémem sklenic na šampaňské je, že rády sklouzávají z podnosů, nebo se převrhnou a rozbijí. Pokud jste nervózní ze sklenic na stopce, budete ještě nervoznější z fléten na bublinky. Šampaňské flétny jsou v podstatě prokletí pro lidi, kteří mluví rukama. Ty flétny pak strašně lítají :-) Pokud se poznáváte, možná budete chtít zůstat u standardní sklenice na bílé víno.

 

Údržba skla


Poslední věcí, kterou byste měli zvážit, pokud si kupujete nové sklenice na šampaňské, jaká je vaše ochota mýt sklo ručně. Standardní sklo je neporézní a zvládne náročné mytí v myčce, zatímco jemný křišťál musíte mít pouze v ruce. O Škodovku také budete pečovat jinak než o Porsche. Pragmatické řešení ale není tak vzrušující…

 

Co používáme my, holky z Víno-klubu?


Bublinky pijeme poměrně často doma i v kanceláři. Stále ochutnáváme, přechutnáváme, otevíráme vše od levných lahví Prosecca, přes sekty a Cavy až po prestižní Champagne. Navíc se držíme hesla, že bublinky udělají i z poměrně všedního dne svátek. Takže v kanceláři máme flétny (jak vidíte na fotce), ale dost často si bublinky na ochutnání naléváme do univerzálních sklenic na bílé víno, abychom odhalily co nejvíce chuť a vůni bublavého moku. 

Veronika má doma širší tulipány, ale dává přednost univerzálkám. Tereza si vybrala tulipány a Lenka, ač má doma levné flétny ze švédského řetězce a i drahé ručně foukané tulipány z Karlových Varů, tak nejradši pije bublinky z fléten z antiku v Prachaticích.

 

 

Holky z Víno-klubu

 

Tak už máte vybrané to nejlepší sklo pro vás a vaše bublinky?

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.