Facebook Pixel

Filtrovat podle

Cena

  • 674 Kč - 1 899 Kč

Barva vína

Obsah cukru

Ročník

Champagne

Champagne

Víno typu Champagne neboli šampaňské je jedním z mnoha druhů šumivých vín, nicméně jen s ním se pojí světový věhlas a uznání. 

 

Co je to šampaňské víno?

 

Jako šampaňské víno (raději Champagne) lze označovat jen šumivé víno (sekt), které bylo vyrobeno v proslulé oblasti Champagne AOC na severovýchodě Francie, a sice tzv. šampaňskou nebo také tradiční metodou, tedy sekundární fermentací v lahvi. Ostatní šumivá vína vyrobená touto metodou, není možné nazývat jinak než sekt. Pokud ovšem nejste v Rusku, kde se rozhodli, že můžou evropská apelační pravidla ignorovat, a tak své méně kvalitní sekty dál názývají "šampanskoje". V České republice ale ctíme i rigidní francouzské apelační systém, takže milovníci bublinek u nás vědí, že "šampaňské" je jen opravdové Champagne a ostatní šumivá vína se již do běžného povědomí propsala jako sekt. Teď ještě přestat si je plést s Frizzante nebo Proseccem a zmatení pojmů bude vyřešeno.

 

Jak se vyrábí šampaňské víno?

 

Výroba šampaňských vín je náročná a drahá, především proto, že vína zrají ve sklepích dlouho a vyžadují neustálou kontrolu vinařů, výsledek ovšem stojí za to.  

Základní víno tvoří tři základní šampaňské odrůdy: Chardonnay, Pinot noir (Rulandské modré) a Pinot Meunier (Mlynářka - odrůda barvířka, známe ji velmi dobře díky vinařství Hort, které z ní připravuje jedno ze svých skvělých rosé). Toto základní cuvée se mísí přesně v takovém poměru, aby Champagne od daného výrobce rok co rok splňovalo ty nejvyšší požadavky na kvalitu. Francouzi jsou skutečnými odborníky v umění kupážování vín, to dokazují nejen v Champagne, ale i v jiných apelacích - například ve světově uznávaném Bordeaux.

 

Víno se rozlije do lahví a do základní kupáže Champagne se dále přidává tzv. tirážní likér, který obsahuje cukr a kvasinky - to proto, aby došlo k druhému kvašení. Kvasinky se živí cukrem a přetvoří jej na alkohol a oxid uhličitý. Jen tak se přirozeným způsobem do vína dostanou bublinky, které si u Champagne tolik užíváme.

 

Lahve jsou umístěny do speciálních držáků (pupitres) hrdlem dolů v úhlu 45 stupňů. Champagne zraje v lahvi minimálně 3 roky. Ve sklepě pak můžete sledovat usazené kvasinky a důležitou součástí práce sklepmistra je setřásání kvasinek - každou lahev je potřeba (mnohdy ručně, jindy strojově) uchopit a otočit s ní tak, aby se odumřelé kvasinky dostaly do hrdla lahve.

 

Když je ten správný čas, vinaři zmrazí hrdlo a odříznou ledovou zátku vytvořenou z kvasinek (dégorgement). Díky tomu není víno zakalené. Rozdíl v objemu vína se dorovnává tzv. expedičním nebo také dózážním likérem (liqueur d'expedition), což je víno s přidaným cukrem. Dodatečné slazení neboli dávkování, pomáhá vyvážit chuť Champagne a oslabit velmi vysokou kyselost, která je vyšší u vín, která zrála v chladnějším podnebí. 

 

Označení šampaňských vín podle stupňu sladkosti

 

Podle míry doslazení se také určuje, o jaké šumivé víno se jedná:

 

  • Brut Nature, Brut Zéro, Non Dosé - velmi suché

  • Extra Brut - suché (až 6 g/l cukru)

  • Brut - suché nebo polosuché (6-12 g/l cukru)

  • Extra Sec / Extra Dry - polosuché (12 - 17 6 g/l cukru)

  • Dry / Sec - polosladké (17-32 g/l cukru)

  • Demi Sec - polosladké (32-50 g/l cukru)

  • Doux - sladké (od 50 g/l cukru)

 

 

Druhy šampaňského


Většina vín typu Champagne nepochází z konkrétních ročníků, pak jsou označena slovy: non vintage. Zákazníci vyžadují stejný prožitek z Champagne bez ohledu na ročník. Proto výrobci kupážují nejen odrůdy, ale dokonce vína různých ročníků.

 

"Neročníková" šumivá vína zrají v lahvích minimálně 15 měsíců. Ročníková šampaňská vína se vyrábí jen v letech mimořádně dobré sklizně, kdy chtějí vinaři zdůraznit jedinečný charakter konkrétního ročníku. Tento druh šumivého vína nese označení Millésime a ročník.

 

V Champagni se vyrábí jak bílé, tak růžové sekty založené na třech odrůdách révy:



Pinot Noir - nositel ovocných tónů

Pinot Meunier - svěžest, čerstvé tóny

Chardonnay - dává vínu tělo, plnost


Mezi další druhy šampaňského patří Blanc de Blancs, Champagne vyrobené pouze z bílých hroznů, tedy z hroznů odrůdy Chardonnay. Růžové šampaňské neboli rosé je jediné růžové víno, které lze vyrobit smícháním červeného a bílého vína.


Champagne - šumivé víno pro velké příležitosti


Typické šampaňské je jemné, lehce květinové, s vůní zralých jablek. Mělo by mít také lehce toustovou, máslovou dochuť. Ve srovnání se svěžím italským Proseccem je šampaňské tělnatější, pevnější šumivé víno  s rukopisem vinaře. Cena pravého šampaňského začíná zhruba od 500 Kč za lahev, ale pamatujte, že je to adekvátní cena za tvrdou práci vinaře, který výjimečné víno vyrobil.

 

Jsou ale případy, kdy šampaňské v obchodech dosahuje cen, jež výrazně převyšují výrobní náklady – k takovým vínům se většinou přistupuje jako ke sběratelským.

 

Šampaňské bude perfektní na oslavu speciálních událostí ve Vašem životě (svatba, zlatá svatba, narození dítěte v rodině, povýšení, maturita nebo promoce a další). Zákazníci ale kvalitní bublinky bouchají čím dál častěji i na oslavy všedního dne. Champagne je ideálním vínem k párování s pokrmy – díky své bohaté struktuře se hodí k jídlům od lehkých předkrmů až po těžší úpravy mas. Ne nadarmo ho sommeliéři doporučují každému, kdo hledá jedno víno k mnoha pokrmům. Stojí za to vyzkoušet. Přesvědčte se sami o kvalitě šampaňského oproti jiným šumivým vínům a rozhodněte, zda se těší světovému věhlasu zaslouženě. My si myslíme, že si tento požitek skutečně užijete!

Nalezeno 9 produktů.

Zobrazeno 1-9 položek z 9

Aktivní filtry

Champagne

Víno typu Champagne neboli šampaňské je jedním z mnoha druhů šumivých vín, nicméně jen s ním se pojí světový věhlas a uznání. 

 

Co je to šampaňské víno?

 

Jako šampaňské víno (raději Champagne) lze označovat jen šumivé víno (sekt), které bylo vyrobeno v proslulé oblasti Champagne AOC na severovýchodě Francie, a sice tzv. šampaňskou nebo také tradiční metodou, tedy sekundární fermentací v lahvi. Ostatní šumivá vína vyrobená touto metodou, není možné nazývat jinak než sekt. Pokud ovšem nejste v Rusku, kde se rozhodli, že můžou evropská apelační pravidla ignorovat, a tak své méně kvalitní sekty dál názývají "šampanskoje". V České republice ale ctíme i rigidní francouzské apelační systém, takže milovníci bublinek u nás vědí, že "šampaňské" je jen opravdové Champagne a ostatní šumivá vína se již do běžného povědomí propsala jako sekt. Teď ještě přestat si je plést s Frizzante nebo Proseccem a zmatení pojmů bude vyřešeno.

 

Jak se vyrábí šampaňské víno?

 

Výroba šampaňských vín je náročná a drahá, především proto, že vína zrají ve sklepích dlouho a vyžadují neustálou kontrolu vinařů, výsledek ovšem stojí za to.  

Základní víno tvoří tři základní šampaňské odrůdy: Chardonnay, Pinot noir (Rulandské modré) a Pinot Meunier (Mlynářka - odrůda barvířka, známe ji velmi dobře díky vinařství Hort, které z ní připravuje jedno ze svých skvělých rosé). Toto základní cuvée se mísí přesně v takovém poměru, aby Champagne od daného výrobce rok co rok splňovalo ty nejvyšší požadavky na kvalitu. Francouzi jsou skutečnými odborníky v umění kupážování vín, to dokazují nejen v Champagne, ale i v jiných apelacích - například ve světově uznávaném Bordeaux.

 

Víno se rozlije do lahví a do základní kupáže Champagne se dále přidává tzv. tirážní likér, který obsahuje cukr a kvasinky - to proto, aby došlo k druhému kvašení. Kvasinky se živí cukrem a přetvoří jej na alkohol a oxid uhličitý. Jen tak se přirozeným způsobem do vína dostanou bublinky, které si u Champagne tolik užíváme.

 

Lahve jsou umístěny do speciálních držáků (pupitres) hrdlem dolů v úhlu 45 stupňů. Champagne zraje v lahvi minimálně 3 roky. Ve sklepě pak můžete sledovat usazené kvasinky a důležitou součástí práce sklepmistra je setřásání kvasinek - každou lahev je potřeba (mnohdy ručně, jindy strojově) uchopit a otočit s ní tak, aby se odumřelé kvasinky dostaly do hrdla lahve.

 

Když je ten správný čas, vinaři zmrazí hrdlo a odříznou ledovou zátku vytvořenou z kvasinek (dégorgement). Díky tomu není víno zakalené. Rozdíl v objemu vína se dorovnává tzv. expedičním nebo také dózážním likérem (liqueur d'expedition), což je víno s přidaným cukrem. Dodatečné slazení neboli dávkování, pomáhá vyvážit chuť Champagne a oslabit velmi vysokou kyselost, která je vyšší u vín, která zrála v chladnějším podnebí. 

 

Označení šampaňských vín podle stupňu sladkosti

 

Podle míry doslazení se také určuje, o jaké šumivé víno se jedná:

 

  • Brut Nature, Brut Zéro, Non Dosé - velmi suché

  • Extra Brut - suché (až 6 g/l cukru)

  • Brut - suché nebo polosuché (6-12 g/l cukru)

  • Extra Sec / Extra Dry - polosuché (12 - 17 6 g/l cukru)

  • Dry / Sec - polosladké (17-32 g/l cukru)

  • Demi Sec - polosladké (32-50 g/l cukru)

  • Doux - sladké (od 50 g/l cukru)

 

 

Druhy šampaňského


Většina vín typu Champagne nepochází z konkrétních ročníků, pak jsou označena slovy: non vintage. Zákazníci vyžadují stejný prožitek z Champagne bez ohledu na ročník. Proto výrobci kupážují nejen odrůdy, ale dokonce vína různých ročníků.

 

"Neročníková" šumivá vína zrají v lahvích minimálně 15 měsíců. Ročníková šampaňská vína se vyrábí jen v letech mimořádně dobré sklizně, kdy chtějí vinaři zdůraznit jedinečný charakter konkrétního ročníku. Tento druh šumivého vína nese označení Millésime a ročník.

 

V Champagni se vyrábí jak bílé, tak růžové sekty založené na třech odrůdách révy:



Pinot Noir - nositel ovocných tónů

Pinot Meunier - svěžest, čerstvé tóny

Chardonnay - dává vínu tělo, plnost


Mezi další druhy šampaňského patří Blanc de Blancs, Champagne vyrobené pouze z bílých hroznů, tedy z hroznů odrůdy Chardonnay. Růžové šampaňské neboli rosé je jediné růžové víno, které lze vyrobit smícháním červeného a bílého vína.


Champagne - šumivé víno pro velké příležitosti


Typické šampaňské je jemné, lehce květinové, s vůní zralých jablek. Mělo by mít také lehce toustovou, máslovou dochuť. Ve srovnání se svěžím italským Proseccem je šampaňské tělnatější, pevnější šumivé víno  s rukopisem vinaře. Cena pravého šampaňského začíná zhruba od 500 Kč za lahev, ale pamatujte, že je to adekvátní cena za tvrdou práci vinaře, který výjimečné víno vyrobil.

 

Jsou ale případy, kdy šampaňské v obchodech dosahuje cen, jež výrazně převyšují výrobní náklady – k takovým vínům se většinou přistupuje jako ke sběratelským.

 

Šampaňské bude perfektní na oslavu speciálních událostí ve Vašem životě (svatba, zlatá svatba, narození dítěte v rodině, povýšení, maturita nebo promoce a další). Zákazníci ale kvalitní bublinky bouchají čím dál častěji i na oslavy všedního dne. Champagne je ideálním vínem k párování s pokrmy – díky své bohaté struktuře se hodí k jídlům od lehkých předkrmů až po těžší úpravy mas. Ne nadarmo ho sommeliéři doporučují každému, kdo hledá jedno víno k mnoha pokrmům. Stojí za to vyzkoušet. Přesvědčte se sami o kvalitě šampaňského oproti jiným šumivým vínům a rozhodněte, zda se těší světovému věhlasu zaslouženě. My si myslíme, že si tento požitek skutečně užijete!

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.