Frizzante
Milované Frizzante je jedním z typů perlivých vín, které se v zásadě liší metodou výroby a stupněm perlivosti a tedy množstvím bublinek. Frizzante jsou vína sycená oxidem uhličitým. To znamená, že bublinky ve víně nevznikají přirozenou cestou, jako je tomu u sektů nebo šampaňských vín (tzv. tradiční nebo šampaňská metoda), ale CO2 se vstřikuje do hotových vín. Vína Frizzante jsou příjemně jemně perlivá. Pravděpodobně nejznámějším příbuzným Frizzante je Prosecco, které ale, narozdíl od námi popisovaného Frizzante, může být i šumivé. Rozeznat je může i laik, jelikož lahev Frizzante bývá nejčastěji uzavřena šroubovým uzávěrem.
-
Brzy opět skladem.
-
Skladem 39 ks
-
Zbývá 26 ks
-
Zbývá 31 ks
-
Skladem 39 ks
-
Skladem 73 ks
-
Skladem 20 ks
-
Skladem 45 ks
-
Zbývá 85 ks
Frizzante
Milované Frizzante je jedním z typů perlivých vín, které se v zásadě liší metodou výroby a stupněm perlivosti a tedy množstvím bublinek. Frizzante jsou vína sycená oxidem uhličitým. To znamená, že bublinky ve víně nevznikají přirozenou cestou, jako je tomu u sektů nebo šampaňských vín (tzv. tradiční nebo šampaňská metoda), ale CO2 se vstřikuje do hotových vín. Vína Frizzante jsou příjemně jemně perlivá. Pravděpodobně nejznámějším příbuzným Frizzante je Prosecco, které ale, narozdíl od námi popisovaného Frizzante, může být i šumivé. Rozeznat je může i laik, jelikož lahev Frizzante bývá nejčastěji uzavřena šroubovým uzávěrem.
Frizzante je skvělé víno na večírek nebo jako pití na setkání s přáteli.
Příjemnou perlivost najdete jedině u Frizzante
U šumivých a perlivých vín možná vyvstává otázka, zda míra perlivosti ovlivňuje chuť samotného vína, v našem případě Frizzante. Nicméně množství oxidu uhličitého vliv na chuť nemá, může ale ovlivnit vnímání přidaného aroma a celkový dojem z vína. Frizzante se vyznačuje tím, že je oproti sektům a Champagne svěžejší, ovocnější a snadno odrůdově rozpoznatelné díky výrobě z odrůd s výraznými charakteristickými znaky. Naše chuťové pohárky mohou vnímat rybíz, divokou růži, žluté broskve i hrušku. Skleničku Frizzante si zaručeně vychutnají fanoušci suchých či naopak polosladkých a sladkých vín bílé nebo růžové barvy.
Frizzante a párování s pokrmy
Frizzante je univerzálním vínem, kterým nepohrdne návštěva při aperitivu ani při dezertu. Nejčastěji se páruje s rozmanitými druhy tapas, saláty a pečeným kuřetem. Frizzante se doporučuje pít v horkých letních dnech jako střik (s vodou) nebo jako tzv. mimosa (s oblíbeným džusem), kterou oživíte nedělní brunch.
Nebojte se přidat do skleničky Frizzante led a třeba i malé kousky letního či exotického ovoce, bylinky nebo jedlé květy.
Výroba Frizzante
Jemně perlivé Frizzante se vyrábí za pomoci Charmatovy metody (vymyšlena roku 1907), při níž je víno plněno tlakem do lahví a prostřednictvím druhého kvašení uvnitř uzavřeného tanku. Docílí se tak svěžího výsledku s obvykle nižším obsahem alkoholu.
Jak podávat Frizzante
Frizzante se doporučuje podávat dobře vychlazené nebo i podchlazené, ve štíhlé skleničce a klidně s pár kostkami ledu, ovocem nebo bylinkami. Frizzante je úžasně osvěžující pití v horkých dnech ale i na svazích zasněžených hor.