Pinotage
Co je víno Pinotage? Pinotage je typickým jihoafrickým červeným vínem. Odrůda Pinotage, odvážný kříženec odrůd Pinot Noir a Cinsault, který se zřídka vyskytuje kdekoli jinde na světě, je jedinečné rustikální červené víno. Je zemité, ovocné a ideální na grilování. Má mírně vysoký obsah alkoholu.
Toto Jihoafrické červené víno vzniklo v roce 1925 a je křížencem odrůd Cinsault a Pinot Noir. Pinotage je kupodivu mnohem odvážnější než oba její rodiče. Najdete v ní tóny černé třešně, ostružin, fíků, mentolu a kouře z pečeného masa. Barva vína je tmavě bordeaux a obsah alkoholu bývá mezi 13 a 15 %.
-
Vyprodáno
Báječné kávové a kouřové podtóny ve vůni, v chuti se uchovávající plnost ovoce, doprovázenou kořeněnými, skořicovými a čokoládovými rysy.
Pinotage, 2007
Pinotage
Co je víno Pinotage? Pinotage je typickým jihoafrickým červeným vínem. Odrůda Pinotage, odvážný kříženec odrůd Pinot Noir a Cinsault, který se zřídka vyskytuje kdekoli jinde na světě, je jedinečné rustikální červené víno. Je zemité, ovocné a ideální na grilování. Má mírně vysoký obsah alkoholu.
Toto Jihoafrické červené víno vzniklo v roce 1925 a je křížencem odrůd Cinsault a Pinot Noir. Pinotage je kupodivu mnohem odvážnější než oba její rodiče. Najdete v ní tóny černé třešně, ostružin, fíků, mentolu a kouře z pečeného masa. Barva vína je tmavě bordeaux a obsah alkoholu bývá mezi 13 a 15 %.
Pinotage se pěstuje zejména v Jižní Africe v oblastech Stellenbosch, Franschooek, Western Cape, Paarl, Tulbagh, Elgin, Citrusdal Mountain, Bott River a Swartland.
Pinotage roste nejlépe v hluboké půdě s dobrou retencí vody a jako keřová réva na slunných svazích, ale příliš mnoho slunce na konci vegetačního období může způsobit nežádoucí vlastnosti. Vinná réva je sice statná, ale také vybíravá a pro získání nejlepšího vína musí být dobře ošetřována. Protože se pěstuje především na jižní polokouli, vegetační období začíná v září a sklizeň probíhá obvykle v únoru nebo březnu.
Nejlepší Pinotage pochází z dobře vedených vinic s nízkou produkcí. Některé z nich se starají o stejné vinice více než 60 let, k dispozici jsou vína z jednotlivých vinic, a dokonce i z jednotlivých bloků. Některá novější vinařství a vinaři se snaží vyzdvihnout Pinotage jako hodnotnou odrůdu a víno tím, že používají odborné pěstitelské a vinařské postupy. Velmi malé množství odrůdy Pinotage se pěstuje v Kalifornii, na Novém Zélandu a v několika dalších zemích.
Jak chutná Pinotage?
Pinotage je suché, plné červené víno s vysokým obsahem tříslovin, jehož kvalita se může značně lišit. Nekvalitní, komerční Pinotage má často nepříjemné aroma odlakovače na nehty nebo gumy. Kvalitní Pinotage mohou mít květinovou, zemitou vůni se šťavnatou chutí tmavého a červeného ovoce, jako jsou černé švestky, třešně a maliny. Nejlepší exempláře jsou vyvážené a mají relativně nízký obsah kyselin s vytrvalým sladkým, kouřovým závěrem. Hledejte tóny dubu, červeného pepře, tabáku a lékořice.
Pinotage vs. Pinot Noir
Přestože Pinotage a Pinot Noir mají podobné názvy i rodokmen, ve skutečnosti se jedná o velmi odlišná vína. Pinot Noir je obvykle středně plný, s nižšími tříslovinami a vyšší kyselostí. Má červenou barvu s chutí červených bobulí a koření. Pinotage je víno syté barvy, téměř černé a plné chuti. Pinotage je tělnaté víno s nižší kyselinkou a výraznou chutí tmavého ovoce. Obě se poměrně dobře hodí k masu, ale Pinotage má tělo, které obstojí i proti pikantní omáčce na grilování a výraznému koření.
Pinotage se používá také ve směsích červených vín, jako je klasická Cape Blend. Směs, která musí obsahovat Pinotage, může obsahovat také červená vína, jako je Merlot a Cabernet Sauvignon.
Pinotage a párování s pokrmy
Dobré víno z odrůdy Pinotage je suché, plné a dobře vyvážené, takže se hodí zejména ke grilovaným masům. Zkuste ho podávat ke zvěřinovým pokrmům, k aromatickým pokrmům z hovězího masa, jako jsou korejská grilovaná žebírka, nebo k výrazným klobásám. Kromě podávání k chuťově výrazným pokrmům kvalitní Pinotage nepřehluší steak nebo hamburger a některé ročníky se dokonce dobře hodí k čokoládovým dezertům. Vyzkoušejte Pinotage s pečeným masem a zeleninou přelitou aromatickými omáčkami, jako je teriyaki, švestková nebo barbecue omáčka.
Pinotage podávejte při teplotě 15-20°C ve velké sklenici na červené víno. Před naléváním víno hodinu dekantujte. Pinotage se může archivovat až 10 let.