Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Izraelské víno

Izraelské víno

 

Chuť exotiky, kouzlo Blízkého východu a žhavé slunce – to vše v sobě schovávají vína špičkové kvality z Izraele. Dnes můžeme na území Izraele najít více než 300 vinařství, z nichž je velká část tvořena malými rodinnými výrobci s úžasnou tradicí.

 

 

 

Aktivní filtry

Izraelské víno

 

Chuť exotiky, kouzlo Blízkého východu a žhavé slunce – to vše v sobě schovávají vína špičkové kvality z Izraele. Dnes můžeme na území Izraele najít více než 300 vinařství, z nichž je velká část tvořena malými rodinnými výrobci s úžasnou tradicí.

 

Starodávná tradice v novém kabátku

 

Izraelské vinařské kořeny sahají až do biblických dob, kdy se země nacházela na jedné z hlavních obchodních cest s vínem mezi Mezopotámií a Egyptem. Kořeny moderního vinařství pak sahají na konec 19. století, kdy do Izraele přijel francouzský baron Edmond de Rothschild a začal zde pěstovat tradiční francouzské odrůdy. V roce 1948, tedy v době vzniku státu Izrael, se obnovující vinařský průmysl skládal pouze ze 14 komerčních vinařství. V této době byla pozornost izraelských vinařů zaměřena převážně na košer vína a jejich export. Kvantita byla upřednostňována před kvalitou. Od 80. let se kvalita vín začala prudce zvedat, když do země začali přijíždět vinaři z Francie, Austrálie a USA a přinesli s sebou nové technologie a potřebné know-how. Dnes existuje více než 300 izraelských vinařství, z nichž 10 největších produkuje více než 90 % izraelského vína. Především místní mladí vinaři se také nebojí experimentovat s různými odrůdami a novými technologiemi, a vyzdvihují tak izraelská vína na úplně jinou úroveň.

 

Izraelské vinařské regiony

 

Krajina na území Izraele má rozmanitý reliéf: od pobřeží Středozemní moře přes Negevskou poušť na jihu až po sněhem pokryté Golanské výšiny na severu. Díky těmto jedinečným geografickým podmínkám a klimatu je možné v Izraeli pěstovat širokou škálu odrůd vinné révy. Tam, kde se dříve rozkládal tzv. úrodný půlměsíc, dnes vinaři bojují s pouští a kvůli velkému nedostatku srážek musí být většina vinic uměle zavlažována. V Izraeli v současné době neplatí striktní vymezení apelací, a vinařské regiony tak můžeme rozdělit na 6 základních: Galilea, Golanské vrchy, Samson, Judské hory, Negev a Samaří.

 

Galilea

 

Vinařská oblast Galilea je kopcovitá, úrodná krajina nacházející se na hranicích s Libanonem. Skládá se ze dvou podregionů – Horní a Dolní Galileje. Horní Galilea leží v nadmořské výšce 1 200 – 2 300 m. n. m., je skalnatá a má vulkanické, štěrkové podloží. Panuje zde příjemné středomořské klima, vinice jsou ovívané chladnými větry s příhodný denními a nočními teplotami. Právě v okolí Galilejského jezera působí jedno významné zemědělské družstvo, tzv. kibuc. V kibucu Jir’on dnes žije asi 400 lidí a sídlí zde dvě skvělá vinařství – Galil Mountain Winery a jeho starší sourozenec Golan Heights Winery.

 

Golanské vrchy

 

V horké, pouštní zemi jako Izrael je pro pěstování vinné révy rozhodující nadmořská výška – čím výše, tím lépe. V nejsevernějším cípu Izraele se nachází pohoří Golanské výšiny s ideálními podmínkami. V této nejchladnější části země není překvapivé potkat v zimě sníh, který společně se studeným větrem vanoucím od Středozemního moře ochlazuje vinice. Pěstování zde napomáhá též dobře propustné, vulkanické podloží.

 

golanské výšiny

 

Jaké víno se pěstuje v Izraeli?

             

Izraelská vinařství byla postavena na pěstování klasických francouzských odrůd, které v současné době stále dominují trhu. Na izraelských vinohradech tak běžně potkáme z modrých odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot, z bílých pak Sauvignon Blanc a Chardonnay.

 

Kromě těchto “starých známých” sahají izraelští vinaři také po odrůdách ze Středomoří (Grenache, Viognier, Carignan, Petite Syrah nebo Mourvèdre) nebo se vrací zpět ke kořenům a vysazují prastaré odrůdy, které jsou v Izraeli doma. Až z bilblické éry pocházejí bílé odrůdy Marawi, Jandali a Dabouki, a modré odrůdy Baladi Asmar, Bittuni nebo Argaman, kříženec Carignanu a portugalských hroznů Souzao. Protože vinaři v Izraeli nejsou vázáni apelacemi, nebojí se experimentovat a kombinací nativních a nových odrůd dávají vzniknout inovativním izraelským blendům, které skvěle doplňují místní kuchyni. Více o izraelském víně jsme pro vás sepsali v našich Vínovinách >>.

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.