Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Cena

  • 129 Kč - 899 Kč

Barva vína

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Přívlastek

Objem

Obsah alkoholu

BIO faktor

Polosuché víno

Obsah zbytkového cukru rozhoduje z velké části o tom, jakou bude mít víno chuť. Cukr zůstává ve vínu po dokončení procesu kvašení a – logicky – čím více ho tam zůstane, tím je víno sladší. Polosuché víno je víno s maximálním zbytkovým cukrem od 4 g/l do 12 g/l.

 

Zbytkový cukr je ten, který neprošel kvašením a zůstává ve víně po jeho prokvašení. Polosuchá vína jsou velmi důležitým segmentem v nabídce mnoha výrobců. Spotřebitelé si je vybírají především pro jejich mírný charakter a osvěžující chuť a ovocnost. Suchá vína některými konzumenty bývají vnímána jako složitá, a právě proto dávají přednost polosuchým vínům, která jim chutnají více a zároveň je nezahltí sladkostí jako vína polosladká.

 

 

Aktivní filtry

Polosuché víno

Obsah zbytkového cukru rozhoduje z velké části o tom, jakou bude mít víno chuť. Cukr zůstává ve vínu po dokončení procesu kvašení a – logicky – čím více ho tam zůstane, tím je víno sladší. Polosuché víno je víno s maximálním zbytkovým cukrem od 4 g/l do 12 g/l.

 

Zbytkový cukr je ten, který neprošel kvašením a zůstává ve víně po jeho prokvašení. Polosuchá vína jsou velmi důležitým segmentem v nabídce mnoha výrobců. Spotřebitelé si je vybírají především pro jejich mírný charakter a osvěžující chuť a ovocnost. Suchá vína některými konzumenty bývají vnímána jako složitá, a právě proto dávají přednost polosuchým vínům, která jim chutnají více a zároveň je nezahltí sladkostí jako vína polosladká.

 

Co to znamená, že je víno polosuché?

 

Polosuchá vína se vyrábí ze stejných hroznů jako vína suchá, polosladká a sladká. Rozdělení vín podle zbytkového cukru má i své výjimky. Jako polosuché víno můžeme označit také víno s obsahem zbytkového cukru do 18 gramů, pokud obsah kyselin je maximálně o 10 gramů nižší. Příkladem je italské Primitivo di Manduria, které mívá zbytkový cukr na úrovni 18 g/l.

 

V zemích s teplejším klimatem je snazší získat vyšší obsah cukru. Hodně slunce způsobí, že hrozny dozrávají rychleji a jsou sladší. V chladnějších oblastech, jako je Francie, je obtížnější dosáhnout podobného stupně zralosti jako například u vín z Chile. V Německu je příslušnost vína k dané chuťové kategorii definována zvláštními předpisy. Například polosuché víno je víno se zbytkovým cukrem mezi 12 a 18 gramy na litr, za předpokladu, že kyselost není vyšší než 10 g/l.

 

Vůně a chutě polosuchých vín

 

Dokonalost polosuchých vín demonstruje rovnováha mezi sladkostí a kyselinkou. Čím vyšší je úroveň kyselosti, tím více víno chutná jako suché. Dobré polosuché víno je takové, jehož chuť je jemná a vyvážená a správné množství kyselinky umožní vychutnat si jeho plné aroma. Chuť vín s nádechem sladkosti okouzlí hřejivým, příjemným buketem a šťavnatostí. Bílá polosuchá vína získají aroma zralého žlutého ovoce, např. broskví, meruněk, hrušek. Červená polosuchá vína naopak naplní zralými malinami, jahodami nebo tóny marmelády. Tyto tóny by však neměly přebít, nebo zcela zastínit styl vína.

 

Jak párovat polosuchá vína?

 

Hlavním pravidlem při kombinování vína s jídlem je zachování rovnováhy, aby nápoj nedominoval chuti pokrmu a naopak. Silná a výrazná vína je vhodné podávat k těžším masům, omáčkám nebo jednoduše k výraznému jídlu. Lehčí pokrmy se sametovou chutí je vhodné podávat s jemným nápojem.

 

Polosuché víno bude dokonalým společníkem orientální kuchyně, protože silně kořeněná jídla dokonale ladí s lehkou sladkostí. Bílá polosuchá vína hodí ke kořenitější drůbeži, kari nebo hořčičným vinaigretům. Červená polosuchá vína budou chutnat skvěle s kabanosem, pikantní kachnou nebo ovocnou omáčkou k masu.

 

Sladší vína jsou jasnou volbou při podávání dezertů. Je třeba si uvědomit, že víno by mělo mít podobnou nebo stejnou úroveň sladkosti jako pokrm. Hodně sladká sněhová pusinka se proto bude hodit spíše k polosladkým a sladkým vínům. K polosuchým vínům mlsejte mrkvový dort, ovocné pěny nebo křupavé sušenky.

 

Jako aperitiv můžete zvolit polosuchý sekt nebo italské Prosecco, jejichž lehká sladkost dokonale povzbudí chuť k jídlu před hlavním chodem.

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.