Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Modrý Portugal

 

Původ odrůdy Modrý Portugal dle dostupných informací není znám. Podle názvu by se dalo odhadnout, že víno pochází právě z Portugalska, ale tam se Modrý Portugal nepěstuje a ani není podobný místním pěstovaným odrůdám. Naopak odrůda je rozšířena v Podunají, a tak se všeobecně předpokládá, že Modrý Portugal pochází z Rakouska. Toto červené víno není příliš vhodné k archivaci a obecně se doporučuje pít jako mladé, kdy nejvíce vyniknou jeho přednosti. 

 

 

Aktivní filtry

Modrý Portugal

 

Původ odrůdy Modrý Portugal dle dostupných informací není znám. Podle názvu by se dalo odhadnout, že víno pochází právě z Portugalska, ale tam se Modrý Portugal nepěstuje a ani není podobný místním pěstovaným odrůdám. Naopak odrůda je rozšířena v Podunají, a tak se všeobecně předpokládá, že Modrý Portugal pochází z Rakouska. Toto červené víno není příliš vhodné k archivaci a obecně se doporučuje pít jako mladé, kdy nejvíce vyniknou jeho přednosti. 

 

Harmonický Modrý Portugal s ovocnou chutí

 

Typický Modrý Portugal je světle rubínový, voní po ovoci s peckami, černém koření a květinách jako jsou fialky či pivoňky. Chuť se často popisuje jako sametová, vyvážená a harmonická, nejspíše i díky vyšší ovocnosti a nižšímu podílu kyselinky. Podtrhuje ji příjemná intenzita, ovocný nádech i jemné třísloviny. 

 

Modrý Portugal a párování s pokrmy

 

Modrý Portugal v podobě suchého vína se perfektně snoubí s lehčími pokrmy. Paleta jídel je široká především v masitých pokrmech. Modrý Portugal snese drůbeží maso, biftek, kachnu, husu (například tu Svatomartinskou), ale i výjimečnější druhy jako je bažant nebo zajíc. Sklenku “portugala” si vychutnáte také s italskými pokrmy, nejrůznějšími těstovinami, sýry i salámy. 

 

Historie a rozšíření odrůdy Modrý Portugal do Čech

 

Ačkoliv o původu odrůdy Modrý Portugal nevíme nic, o jejím rozšíření bychom něco věděli. Z Rakouska se v roce 1850 dostal do Německa, ale i do Francie nebo států bývalé Jugoslávie. U našich slovenských sousedů si vzhledem ke svému použití získala přezdívku "štrúdlák" podle makového štrůdlu. Na území Čech a Moravy se Modrý Portugal dostal kolem roku 1880. Modrý Portugal byl u nás donedávna nejrozšířenější modrou odrůdou. Dnes bychom její vinice hledali především v okolí Mělníka.

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.