Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Best for chřest

Vína ke chřestu

Aktivní filtry

Párování vína s chřestem. Jaké víno si vybrat?

Od Sauvignonu až po Chablis. Objevte to správné víno, které se hodí k této sezónní jarní zelenině.

 

Párování jídla a vína

Nic nesignalizuje začátek jarní zeleninové sezóny tak jako stonky čerstvého zeleného chřestu. V sezóně od dubna do června chřest nejen vypadá dobře na talíři, ale také nám udělá moc dobře, protože je plný zdraví prospěšných látek. Chřest je skvělým zdrojem vitamínů C, K a E, obsahuje také kyselinu listovou a spoustu antioxidantů.

Pro milovníky vína je samozřejmě nejdůležitější, jaká vína k němu napárovat. Stejně jako artyčoky, i chřest je považován za těžko párovatelný s víny. Vysoká hladina chlorofylu dává chřestu jeho svěží zelenou chuť, ale spolu s dalšími kyselými sloučeninami může způsobit, že chuť vína bude kovová nebo řezavá.

Existuje však spousta vín, která s chřestem fungují dobře – zvláště když vezmete v úvahu, jak se vaří a jaké další přísady se k němu podávají. Ať už je připravený v páře, vařený, pečený nebo grilovaný, my vám poradíme a poskytneme pár užitečných rad pro dokonalé párování vína s chřestem.

 

 

Párování vína s chřestem

 

Chřest vařený a v páře

Chřest se pěstuje bílý, také fialový, ale nejběžnějším typem je zelený chřest – a jedním z nejjednodušších způsobů jeho přípravy je vaření v páře nebo krátký var. Ať už napařujete v páře dvě až pět minut, nebo vaříte tři až čtyři minuty, vaření chřestu zachová jeho svěží zelené chuť. Sauvignon je skvělou volbou pro párování. Čerstvé novozélandské Sauvignony, zejména mladé z regionů Marlborough nebo Awatere Valley, jsou sázkou na jistotu.

 

Grilovaný chřest

Pokud dáváte přednost chřestu připravenému na grilu (což trvá asi šest až osm minut), budete potřebovat víno, které si poradí s připálenými chutěmi. Vyzkoušejte lehce dubové Rulandské bílé nebo suché rosé, které tvoří všestranné spojení pro celou řadu grilovaných jídel.

 

 

Grilovaný chřest

 

Pečený chřest

Chřest se peče asi 10 minut, zelenina tak získá intenzivnější chuť, možná s trochou karamelizace. Dobře by se zde opět hodilo suché růžové, ale můžete zkusit i světlé červené – svěží Pinot Noir nebo červené z údolí Loiry, jako je Saumur-Champigny, které lze podávat vychlazené.

 

Chřest s holandskou omáčkou

Jako většina zeleniny, i chřest se obvykle objevuje na talíři vedle ostatních surovin. Holandská omáčka, vyrobená z vaječných žloutků, másla a citrónové šťávy, je tradiční přílohou a budete muset najít víno, které pronikne krémovostí této omáčky a obstojí v její máslové bohatosti. Dobře se hodí křupavé, lehce dubové Chardonnay, nebo Chablis Premier Cru nebo Grand CruChablis se vám bude hodit, pokud je váš chřest namočený v majonéze nebo pokapaný rozpuštěným máslem, což opět pomáhá odklonit bohatost omáčky.

 

Chřest a vejce

Chřest se sázenými vejci je klasické combo na brunch, ale chřest můžete přidat i do omelet, quiche a frittatas. Pokud jde o víno, hledáte styl, který odrazí bohatost vajec a zároveň zvýrazní chuť chřestu. Pro dekadentní párování brunchů – zvláště pokud jsou váš chřest a vejce přelité holandskou omáčkou vyzkoušejte netradičně šampaňské s křehkou citrusovou kyselostí a toastovými tóny. Odrůdový sekt ze Chardonnay bude také dobrou volbou.

 

 

Chřest a vejce

 

Chřest a losos

Toto je poněkud složitější na párování vína. Bílá vína ze Španělska z pobřeží Atlantiku se vyznačuje travnatými, bylinnými tóny, které odpovídají chřestu, ale obvykle se zralými citrusy a peckovým ovocem doplňujícím lososa. Veltlínské zelené bude dobrou volbou, pokud je na talíři také smetanová omáčka.

 

Chřestové rizoto

Opět je to textura chřestového pokrmu, na kterou se musíte zaměřit při výběru vína. Bohatá a krémová rizota vyžadují víno s dobrou, čistící kyselinkou, která osvěží ústa po každém soustu. Pokud dáváte přednost italskému vínu s italskými pokrmy, rozhodněte se pro Vermentino, Verdicchio, Pinot Grigio nebo Sauvignon.

 

 

Chřestové rizoto

 

Chřest a kozí sýr

Chuť chřestu zvýrazníte, když jej spojíte s kozím sýrem, což vyžaduje i působivé párování s vínem. Bylinné a minerální Sauvignon Blanc z údolí Loiry si zde opravdu přijdou na své – není divu, protože region je známý také svými výjimečnými kozími sýry. Zkuste Sancerre.

 

Chřest v salátech

Chřest dodává jarním salátům svěží křupavost. Ostatní ingredience samozřejmě hrají roli při hledání dokonalého páru se saláty, ale obecné pravidlo je, myslete na dresink nebo zálivku (vinaigrette), protože tato kombinace oleje a octa nebo citronové šťávy může být velmi obtížná na vinné párování. Pro lehké saláty s citronovým dresinkem vyzkoušejte směs Semillon-Sauvignon Blanc jako je Bordeaux Blanc nebo ViognierVýraznější dresinky vyrobené z vinných octů, balzamikového nebo jablečného octa vyžadují robustnější víno – suché růžové se hodí.

 

Bílý chřest

Na rozdíl od svého zeleného bratrance se bílý chřest pěstuje pod zemí a neobsahuje chlorofyl, který dává zelenému chřestu jeho výraznou chuť. Místo toho chutná zemitěji a po oříšcích, s kulatějším a jemnějším chuťovým profilem. Je populární ve střední Evropě – zejména v Německu, kde se podává se šunkou a máslem a probíhá zde celá řada regionálních festivalů od dubna do června během „Spargelzeit“.

Suchý německý Riesling nebo Weissburgunder (Pinot Blanc) - oba tvoří skvělou kombinaci, jejich svěžest kontrastuje s jemnějšími tóny bílého chřestu. Alternativně lze zvolit starší Semillon pro jeho jemný charakter toastu s máslem.

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.