- NOVÝ ROČNÍK 2023
Ocenění
92 bodů | FALSTAFF
89 bodů | WINE ENTHUSIAST
2 skleničky | Gambero Rosso
Tuto lahev najdete v těchto kolekcích:
- Barva vína
- Růžové
- Ročník
- 2023
- Typ
- Tiché
- Odrůda
- Primitivo/Zinfandel
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Suché
- Obsah alkoholu
- Středně vysoký - do 14,5 % obj.
- Země původu
- Itálie
- Region
- Puglia/Apulie
- Typ produktu
- Lahve
Růžové Primitivo
Aka je vzácný japonský korál, který se vyznačuje jasnou, tmavě červenou barvou. Je to velmi výjimečný, krásný a neocenitelný klenot. Stejně jako tento drahocenný korál, ani růžové Primitivo není běžné.
Hrozny Primitiva nejsou snadno použitelné pro růžovou vinifikaci kvůli intenzivním pigmentům v bobulových slupkách. Avšak šikovný vinař dokáže tyto hrozny oblíbené modré odrůdy proměnit ve speciální růžové víno!
AKA pochází z vinařství Produttori di Manduria, odkud dobře známe úžasnou, medailemi ověnčenou, červenou sestru tohoto rosé, a sice LIRICU, Primitivo di Manduria. Stejně jako Lirica je i AKA medailistka.
AKA Primitivo Rosato je přesně to víno, co se báječně hodí k párování s jídlem. Má úžasnou, korálově červenou barvu, voní po třešních a šťávě z granátového jablka. V chuti je krásně šťavnaté, lehce ovocné, s příjemnou kyselinkou. A když ho popíjíte déle, postupně se vám na patře objeví lehoulinká slaná dochuť.
AKA prostě nezapře, že je to rosé od moře. Vyzkoušejte a dejte nám vědět, jak vám toto vzácné a exkluzivní rosé z veleoblíbené modré odrůdy chutná. My už jsme ho vyzkoušeli k roastbeefu, grilovanému lososovi i k boloňským špagetám.
Další tipy na párování
Toto růžové Primitivo si bude rozumět s rizotem z mořských plodů, asijskými knedlíčky s pórkem a krevetami, s grilovaným lososem s petrželkovou omáčkou, s grilovaným tuňákem, s uzeným lososem, se salátem Niçoise nebo s grilovaným grilované kuřetem.
Teplota podávání: 8-10 °C
O oblasti Apulie
Oblast italského podpatku – je nyní uznávanou oblastí v pěstování odrůd Primitivo (kalifornský Zinfandel), Negroamaro a Malvasia Nera, které jsou velmi vhodné pro výrobu cuvée. Velký význam pro pěstování vinné révy zde hraje středomořské klima. Růžová vína z červených odrůd se vyrábějí technologií saignée (krvácení), kdy se při výrobě použije pouze polovina moštu-samotoku. Vína připomínají barvou kalifornská „blush wines“, tedy „červenající se vína“ a jsou unikátní v chuti.
Metoda Saignée (v překladu: krvácení)
Hrozny se nelisují. Vyrábí se pouze ze šťávy, která z nich vytéká samotokem působením jen jejich vlastní váhy. Tato velmi šetrná metoda je komplementární s výrobou červených vín, neboť po odtečení šťávy na výrobu rosé, se zbylé slupky použijí při výrobě červeného vína. Díky tomu pak vznikají ještě lepší červená vína jako jste se již mohli přesvědčit u naší veleoblíbené stálice - červeného LIRICU, Primitivo di Manduria, 2017. Primitiva LIRICA (sestry růžového Primitiva AKA). Více si o této metodě můžete přečíst v našich Vínovinách →
Růžová vína z oblasti Salento v Apulii
Oblast Salento si připisuje jedno vítězství. První růžové víno Itálie, které se proslavilo na zahraničním, zejména americkém trhu, je Five Roses Rosé. Tato růžovka byla poprvé nalahvována v roce 1943 do lahví od piva. V té době se spojenecká armáda vylodila v Salernu, odkud postupovala Apulií směrem k severu, kde měla za úkol bombardovat Němce.
A proč do pivních lahví? Piero Leone de Castris (přezdívaný Don Pierino), tehdejší majitel vinařství Leone de Castris, Piernicoly, tehdy neměl sklo, do kterého víno nalahvovat. Sklárny, které se nacházely na severu země za německou linií, měly jiné priority než výrobu lahví na víno. Američanům, kterým toto víno velmi zachutnalo, přišli s nápadem, že využijí lahve od piva, které měli jako součást proviantu. Po 2. světové válce se toto víno stalo prvním vývozním artiklem z Apulie.
Chutnalo nám.
Nádherná barva, vůně po ovoci, velice chutné. Příjemné překvapení.
- 1 z 1 zákazníků ohodnotilo tento produkt jako užitečný.
Jedno z nejlepších rosé z víno klubu, ne li nejlepší.
- 1 z 1 zákazníků ohodnotilo tento produkt jako užitečný.
Produkt obsahuje siřičitany.