Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Cena

  • 118 Kč - 899 Kč

Dostupnost

Barva vína

Obsah cukru

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Přívlastek

Objem

Obsah alkoholu

BIO faktor

Dezertní víno

 

Dezertní víno je víno s vyšším obsahem cukru a často také alkoholu. Dezertní vína krásně doprovodí sladká jídla - zákusky, cukroví, čokoládu, krémy, dorty i zmrzliny. Správně zvolené dezertní víno nepřidá celkovému dojmu na sladkosti. Naopak sladkou chuť krásně vyváží a obohatí o další tóny. Dezertní víno samo o sobě samozřejmě poslouží jako sladká tečka;-)

 

 

Nalezeno 73 produktů.

Zobrazeno 1-12 položek z 73

Aktivní filtry

Dezertní víno

 

Dezertní víno je víno s vyšším obsahem cukru a často také alkoholu. Dezertní vína krásně doprovodí sladká jídla - zákusky, cukroví, čokoládu, krémy, dorty i zmrzliny. Správně zvolené dezertní víno nepřidá celkovému dojmu na sladkosti. Naopak sladkou chuť krásně vyváží a obohatí o další tóny. Dezertní víno samo o sobě samozřejmě poslouží jako sladká tečka;-)

 

Druhy dezertních vín

 

Dezertní vína jsou často sladká nebo polosladká vína, obvykle podávaná k dortům a dezertům. Rozlišujeme tato vína:



Fortifikované víno (likérové víno) - velmi silné dezertní víno vyrobené metodou fortifikace, tj. zastavením kvašení hroznů a přidáním destilátu (vínovice). Nejsladším příkladem takového produktu je portugalské Portské.



Vermut - dezertní víno plné bylinek a koření. Nejčastěji slazené cukrem, ale také často karamelem. Název pochází z německého slova Vermut, což znamená pelyněk. Obsah alkoholu od 12 % do 20 %.



Slámové víno - dezertní víno vyrobené ze sušených hroznů na slámových podložkách. Tento proces koncentruje přírodní cukr v hroznech.



Ledové víno - vyrábí se ze zmrzlých hroznů, hroznová šťáva v nich je díky mrazu podobně koncentrovaná jako u slámového vína.



Botrytické víno (plísňové víno) – tato vína vznikají z hroznů napadených ušlechtilou plísní, díky které vznikají krásně koncentrovaná vína. Jak je to možné? Ušlechtilá plíseň způsobuje odpařování vody z hroznů a koncentruje sladkou chuť a vůni dezertního vína.



Přirozeně sladká vína – při výrobě těchto vín se používají hrozny bohaté na cukry, které se sklízejí velmi pozdě, a díky tomu jsou silně vyzrálé. Jedná se o vína s nejvzácnějšími přívlastky Výběr z hroznů, Výběr z bobulí a Výběr z cibéb.

 

Ideální víno ke krémovým dezertům

 

Nadýchaný krém a vanilkové krémy s máslovými tóny se budou skvěle párovat s bílými dezertními víny. Smetanový dezert samozřejmě skvěle doplní jiskřivá klasika - šampaňské nebo sladká dezertní vína z hroznů napadených ušlechtilou plísní Botrytis - zde například slavné Sauternes nebo Tokaji. Při hledání lehké a zajímavé kombinace se také vyplatí sáhnout po Moscato d'Asti, jemně perlivém víně z Piemontu vyznačujícím se sladkou chutí a nízkým obsahem alkoholu kolem 5 %.

 

Ideální víno k čokoládovým dezertům

 

Intenzita dezertů s čokoládou vyžaduje radikálnější volby. V kontextu extrémně sladkých dezertů může být nejlepší volbou láhev fortifikovaného vína, jako je portské, sherry, marsala nebo madeira. Hutná struktura, vysoký obsah alkoholu a bohatost rafinovaných vůní nezvýrazní, ale doplní a sladkost dezertu. V případě méně sladkého čokoládového zákusku, můžeme sáhnout i po suchém červeném víně, jehož dominantní tóny červeného ovoce a čokolády jsou konzistentní s dezertem. Například odrůda Malbec - to jsou višně v čokoládě, Chianti - třešně a fialky, testem by při takovém párování měl projít koncentrovaný australský Shiraz nebo kalifornský Zinfandel.

 

Ideální víno k ovocným dezertům

 

Osvěžující ovocný dezert svým aromatickým buketem s lehce kyselými tóny si žádá vína aromatická s dokonalou rovnováhou mezi kyselinkou a zbytkovým cukrem. Vhodný je "meruňkový" Ryzlink rýnský, jehož stupeň sladkosti lze díky jeho mimořádné všestrannosti upravit podle vlastních preferencí. Ideálním partnerem bude správně vybraný německý Riesling Feinherb (u nás polosuchý či polosladký), ale dobře uděláte, i když vsadíte na kořenitý Tramín červený.

 

Nejlepší vína jsou ta, která máme rádi

 

Pro co nejlepší efekt se vždy vyplatí vzít v úvahu faktory, jako je kyselost, sladkost vína a struktura vína. Neméně důležité však je, aby nám vybraná láhev chutnala a dělala radost, takže při výběru dezertního vína k dortům, cukroví nebo k oblíbenému moučníku můžeme zohlednit naše oblíbené chutě, které v takové kombinaci mohou zafungovat jako zcela nový objev. Experimentování se meze nekladou. Právě to je na snoubení vín a pokrmů úžasné.

 

Produkt byl přidán do porovnávače.

Produkt byl přidán do košíku.