Facebook Pixel

Ledové víno

 

Ledové víno je chuťově bohaté a vysoce sladké dezertní víno vyrobené ze zmrzlých hroznů, které vinaři sklízejí při teplotě -7°C a méně. Při výrobě ledového vína hrozny rozhodně nesmí během lisování rozmrznout. Chuť vín je díky výrobě za těchto speciálních podmínek výjimečná. Proto se ledové víno dokonce prodává v lahvích s polovičním obsahem, než je obvyklých 0,75 l. Ledové víno tedy většinou najdete v 0,375 litrovém balení. Kořeny tohoto skvostu mezi víny bychom našli v Rakousku a Německu, kde je ledové víno známo pod názvem Eiswein, ale přední světovou oblastí, která může být na ledové víno pyšná, je Kanada. 

 

Ledové víno si oblíbí milovníci sladkých vín

Pokud jste ještě nikdy ledové víno neochutnali, nyní vás možná přesvědčíme, proč si jej dopřát. Ledové víno se pyšní výrazným aroma, velmi sladkou chutí (a tak i vysokým obsahem zbytkového cukru) a nízkým obsahem alkoholu (zpravidla cca 8 %). Často vás okouzlí vůně exotického ovoce, např. ananasů, pomerančů a maracuji, nebo medu. Ledové víno může být bílé, červené i růžové. Bílé ledové víno mívá ve sklence zlatavou barvu, ledové víno z červených odrůd bývá krásně jantarové.

 

Ledová vína se vyrábí z mnoha odrůd - oblíbená jsou ledová vína z Ryzlinku rýnského, Sauvignonu, Pálavy, Pinotu blanc (Rulandské bílé) nebo Pinotu noir (Rulandského modrého).

 

Ledové víno a párování s pokrmy

 

Ledové víno je vynikající podávané samostatně, ale i jej lze párovat s některými pokrmy, obvykle s těmi, které si dáváte jako poslední - s dezerty a cukrovím. Úžasně se hodí k vanilkovým sladkým tečkám, k oblíbené panna cottě nebo zmrzlině. Chuť dezertů možná překvapivě neumocní, ale naopak ji příjemně vyrovná. Ledové víno si zkuste dopřát ale klidně i se sýry s modrou plísní, čerstvým ovocem, medem nebo kachními či husími játry. Doporučuje se podávat vychlazené, při teplotě asi 9 až 11°C.

 

Svět poznal ledové víno v 18. století, ČR až po 1990

 

Zmínky o ledovém vínu pocházejí z oblastí v dnešním Německu a sahají do roku 1794, kdy výrobu vína poznamenal nečekaný mráz. Postupem času si ledové víno získalo takovou oblibu, že se rozšířilo, především do severnějších částí Evropy, ale například i do Slovinska. Po roce 1983 se největším producentem stala Kanada, kde ledové víno v současnosti patří ke zvláštnímu vinařskému artiklu. U nás se čeští vinaři začali zajímat o ledové víno v polovině 20. století, první medaile ze světových soutěží pak moravská ledová vína získala až kolem roku 2000.

Nalezeno 6 produktů.

Zobrazeno 1-6 položek z 6

Aktivní filtry

Ledové víno

 

Ledové víno je chuťově bohaté a vysoce sladké dezertní víno vyrobené ze zmrzlých hroznů, které vinaři sklízejí při teplotě -7°C a méně. Při výrobě ledového vína hrozny rozhodně nesmí během lisování rozmrznout. Chuť vín je díky výrobě za těchto speciálních podmínek výjimečná. Proto se ledové víno dokonce prodává v lahvích s polovičním obsahem, než je obvyklých 0,75 l. Ledové víno tedy většinou najdete v 0,375 litrovém balení. Kořeny tohoto skvostu mezi víny bychom našli v Rakousku a Německu, kde je ledové víno známo pod názvem Eiswein, ale přední světovou oblastí, která může být na ledové víno pyšná, je Kanada. 

 

Ledové víno si oblíbí milovníci sladkých vín

Pokud jste ještě nikdy ledové víno neochutnali, nyní vás možná přesvědčíme, proč si jej dopřát. Ledové víno se pyšní výrazným aroma, velmi sladkou chutí (a tak i vysokým obsahem zbytkového cukru) a nízkým obsahem alkoholu (zpravidla cca 8 %). Často vás okouzlí vůně exotického ovoce, např. ananasů, pomerančů a maracuji, nebo medu. Ledové víno může být bílé, červené i růžové. Bílé ledové víno mívá ve sklence zlatavou barvu, ledové víno z červených odrůd bývá krásně jantarové.

 

Ledová vína se vyrábí z mnoha odrůd - oblíbená jsou ledová vína z Ryzlinku rýnského, Sauvignonu, Pálavy, Pinotu blanc (Rulandské bílé) nebo Pinotu noir (Rulandského modrého).

 

Ledové víno a párování s pokrmy

 

Ledové víno je vynikající podávané samostatně, ale i jej lze párovat s některými pokrmy, obvykle s těmi, které si dáváte jako poslední - s dezerty a cukrovím. Úžasně se hodí k vanilkovým sladkým tečkám, k oblíbené panna cottě nebo zmrzlině. Chuť dezertů možná překvapivě neumocní, ale naopak ji příjemně vyrovná. Ledové víno si zkuste dopřát ale klidně i se sýry s modrou plísní, čerstvým ovocem, medem nebo kachními či husími játry. Doporučuje se podávat vychlazené, při teplotě asi 9 až 11°C.

 

Svět poznal ledové víno v 18. století, ČR až po 1990

 

Zmínky o ledovém vínu pocházejí z oblastí v dnešním Německu a sahají do roku 1794, kdy výrobu vína poznamenal nečekaný mráz. Postupem času si ledové víno získalo takovou oblibu, že se rozšířilo, především do severnějších částí Evropy, ale například i do Slovinska. Po roce 1983 se největším producentem stala Kanada, kde ledové víno v současnosti patří ke zvláštnímu vinařskému artiklu. U nás se čeští vinaři začali zajímat o ledové víno v polovině 20. století, první medaile ze světových soutěží pak moravská ledová vína získala až kolem roku 2000.

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.