Facebook Pixel

Filtrovat podle

Cena

  • 109 Kč - 1 949 Kč

Obsah cukru

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Přívlastek

Objem

Obsah alkoholu

Nalezeno 297 produktů.

Zobrazeno 1-12 položek z 297

Aktivní filtry

Bílé víno


Bílé víno se hlavně vyrábí z bílých hroznů (v některých případech dokonce i z růžových, červených nebo modrých hroznů, např. tzv. klaret). Výrobou bílých vín se zabývají většina vinařství z Moravy a celého světa. Konkrétně moravská bílá vína převažují nad červenými víny v rámci počtu vyrobených lahví vína v ročníku. Při výrobě bílých vín se rmut, což jsou hrozny zbavené jadérek a stopek, lisuje co nejrychleji, aby se docílilo jejich lákavé světle žluté až slámové barvy. Většina bílých vín je vyrobena pro okamžitou spotřebu, existují ale i bílá vína vhodná v archivaci (např. kvalitní moselské Ryzlinky nebo bílá bariková vína). Všechna bílá vína se chladí a podávají se při ideální teplotě 5 – 10 °C.

 

K čemu je vhodné bílé víno?

Nejlepší kombinace bílého vína a pokrmu neexistuje. K čemu bychom vám ale doporučili bíle víno, je za nás určitě ryba, zralé sýry, k vaření pokrmů nebo jen k posezení s přáteli. Příležitostí k vychutnání si některého z našich bílých vín máte opravdu hodně. Vyberte si svého favorita od našich vinařů z Moravy nebo ze skvělých zahraničních vinařství.

 

Bílá vína podle cukernatosti

 

Bílá vína se také rozdělují stejně jako červená vína, a to na sladká, polosladká, suchá a polosuchá:

  • suchá: obsahují nejméně zbytkového cukru, nejvýše 4 g cukru na 1 litr vína

  • polosuchá: vyrábí se převážně z aromatických odrůd, obsahují 4,1–12 g cukru na 1 litr vína

  • polosladká: obsah cukru je zde už větší, a proto jsou polosladká vína preferována ženami, obsahují 12,1–45 g cukru na 1 litr vína

  • sladká: vína vyrobena z velmi vyzrálých hroznů obsahující nejvíce cukru, a to minimálně 45 g cukru na 1 litr vína

 

Nejprodávanější a nejoblíbenější odrůdy bílého vína

 

Tramín červený (Traminer) - Tato výrazná aromatická odrůda patří mezi nejstarší odrůdy vinné révy vůbec a je často používána pro šlechtění nových odrůd. Název Tramín červený nese kvůli barvě hroznů, která je sice světle červená, ale víno z nich je bílé. V chuti vína ucítíte koření, med, víno se ve sklence vyznačuje krásným se zlatým zbarvením. Tramínu sluší vyšší zbytkový cukr, do polosucha a výš se nechává kvasit především na Moravě. V zahraničí se ale častěji setkáte s uplně suchými Tramíny, tj. do 4 g zbytkového cukru.

 

Veltlínské zelené (Grüner Veltliner) - oblíbená odrůda, určená pro výrobu bílých vín. Pocházející z Rakouska, kde je považována za národní odrůdu, ale je hojně rozšířená i na Moravě - vždyť Znojemsko je odtud vzdušnou čarou, co by kamenem dohodil. Chuť vína je velmi šťavnatá, svěží s výraznou pepřovou linkou. Nejznámější Veltlíny najdete v rakouském Wachau.

 

Ryzlink rýnský (Riesling) - královská odrůda a v současnosti nejoblíbenější odrůda na světě pochází z Německa. Jedná se o pozdní moštovou odrůdu vinné révy. Víno z této odrůdy je svěží, minerální, ve vůni i v chuti má typické ovocné tóny zralé meruňky (i té sušené, nebo meruňkové pecky). Skvěle se hodí k rybám a na grilování. Nejlepší Ryzlinky pocházejí z německé vinařské oblasti na řece Mosela.

 

Pálava - naše národní aromatická odrůda. Pálava je velmi oblíbenou a mezi milovníky moravského vína vyhledávanou odrůdou. Nejen proto, že skvěle chutná, Pálavské vrchy, podle kterých je pojmenovaná, jsou také krásnou destinací pro výlety i dovolené. Víno odrůdy Pálava typicky voní po mandarinkách. V chuti má víno také tóny zralých mandarinek, koření a slunce. Pálava vznikla křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau - proto si od obou svých rodičů nese to nejlepší: od Tramínu aromatičnost a od Mülleru Thurgau navíc ještě krásnou kyselinku. Proto Pálava nepůsobí fádně, i když se jedná o polosladké nebo sladké víno. V nabídce máme ale i suchou Pálavu z Pálavy.

 

Chardonnay - velmi rozšířená, univerzální a oblíbená odrůda. Donedávna byla číslem jedna v popularitě mezi víny. Dnes ji předběhl Ryzlink rýnský, takže je aktuálně na druhém místě, co do globální oblíbenosti mezi spotřebiteli. Pochází z Francie, konkrétně ze slavné vinařské oblasti Burgundsko. V chuti a vůni dominuje hebkost, tóny ovoce, oříšků a medu. Chardonnay vinaři školí a krášlí v dubových sudech. Na zámořských trzích se pravděpodobně s jiným, než s barikovým (oaked) Chardonnay nesetkáte. Slavné Chardonnay pochází ze Chablis, Chardonnay je také nejčastější odrůdou do kupáží v Champagne.

 

Hibernal - poměrně mladá odrůda, která vznikla křížením odrůdy Seibel 7053 a Ryzlinku rýnského. Skvěle se páruje s pikantními asijskými pokrmy. Při ochutnání ucítíte mix ovocných tónů, typická je broskev.

 

Sauvignon - celosvětově velmi oblíbená odrůda, pochází z Francie. Sauvignon může mít mnoho podob, nejčastěji ale voní po černém rybízu, černorybízových lístečkách a kopřivách. Skvěle se hodí k sýrům a rybám. Nejslavnější Sauvignon pochází z novozélandského Marlborough

 

Mezi další velmi vyhledávané odrůdy bílého vína patří Děvín, Solaris, Irsai Oliver, Blanc de Noirs (bílý sekt vyrobený z hroznů modrých odrůd, nejčasti Pinotu noir) nebo Muškát moravský a cuvée z bílých vín. Podívejte se na všechna naše bílá vína a vyberte si svého favorita.

 

Zákulisní informace: Všechna vína pro vás osobně degustujeme, a teprve poté je zařadíme do naší nabídky na e-shopu.

 

Bílá vína v naší nabídce ochutnáte od vinařů:

 

 

Články o bílých vínech

Přečtěte si více o bílých vínech na našem blogu:

 

 

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.