Naši milí přátelé ve víně,
jak od Vás víme, mnozí z Vás letos strávili dovolenou v Apulii. Zbytek klubu (který se oddával chorvatské Malvaziji, rakouským Veltlínům nebo moravské Pálavě), ale nemusí zoufat.
Přátelé, my jsme Vám tu Apulii (i s těmi medailemi ;-)) dovezly!
Naše novínky z oblíbeného vinařství Produttori di Manduria ovšem zaujmou i ty, kteří během prázdnin v horkém žáru v podpatku italské kozačky degustovali tamní slavné Primitivo. Apulie a Mandurie totiž nejsou jen o něm. Přivítejte do svých sklenek jeho bílé sourozence, autochtonní apulijské odrůdy Verdecu a Fiano! A abyste o Primitivo nepřišli, zařadily jsme Vám ho do kolekce v růžové podobě (AKA - Primitivo Rosato netřeba představovat).
S těmito víny z Mandurie léto jen tak nekončí. Jejich nápadité etikety dávají tušit, že se budou krásně párovat s letními lehkými jídly z ryb. Apulijská kuchyně sází na jednoduchost a sepjetí s mořem - pražené ančovičky k bílému chlebu (ALICE - Verdeca), mořští ježci s čerstvou pastou (ZIN - Fiano) a grilovaná chobotnice s bagetou potřenou pastou z česneku a olivového oleje (AKA - Primitivo Rosato).
V režimu dne jejich úlohu vidíme takto:
Na dopoledne se hodí přímočará ALICE - svěží pití s citrusovou hořčinkou (podobnou, jakou mají Vlašáky z Pálavy). Její svěžest a mineralitu zvýrazňuje sladko-slaná linka. Na večer říznější růžové Primitivo AKA. A na za týden lahodný ZIN;-) Téhle tělnaté, téměř Burgundě, dobře prospěje, když se trochu nadýchne.
Tato vína si v kolekci Apulie od A do Z ochutnáte s 10% slevou!
V kolekci najdete dvě lahve od každého z těchto vín (to kdyby jedna lahev k obědu či večeři nestačila a ZIN byste si chtěli ochutnat jeden hned a druhý až za týden;-)):
- ALICE - jasná hvězda naší kolekce a královna moří ze vzácné apulijské odrůdy Verdeca. Ve sklence ale nejprve zavoní bílé květy pomerančovníku. Chuť má svěží citrusovou s krásnou mineralitou a jemnou sladko-slanou dochutí a citrusovou hořčinkou v úplném závěru. Typově nám připomíná náš letošní úžasný izraelský objev Galil Mountain White (mj. má také 13 % zbytkového alkoholu;)), přihoďte si ho pro porovnání do košíku.
Jak etiketa napovídá, Alici si otevřete k rybám - třeba k mořskému vlku pečenému s tymiánem a pomeranči v solné krustě. A nebojte se ho zasnoubit k pokrmům s omáčkami i k dušenému masu!
Ročník 2019 získal 91 bodů v žebříčku Falstaff a 88 bodů od Wine Enthusiast! - AKA - Primitivo Rosato - dobře znáte už od našich letošních narozenin. AKU považujeme za opravdu úžasné gastro víno, na odpoledne až večer;-) Perfektně Vám doprovodí boloňské špagety i grilovaného lososa, a dokonce i grilované kuře s podzimní zeleninou. Inspiraci pro párování růžových vín najdete také v kolekci THE ROSÉ.
- ZIN - Fiano - "Zín" není Zinfandel (americký název pro Primitivo), v místním jihoitalském dialektu totiž znamená mořský ježek, který je také vyobrazen na etiketě. Toho asi na vaření v našich podmínkách jednoduše neseženete. Ovšem, pokud jste ho někdy ochutnali nebo dokonce připravovali, budeme moc rádi za Vaše tipy. Zatím Vám k Zinu doporučujeme pražmu pečenou se šalvějí na másle, pokapanou špičkovými italskými citrony odrůdy Limone di Sorrento.
Voní po bílých broskvích a mirabelkách. V jemném náznaku ucítíte italské pinie. Chuť je odleženější než u Alice, minerální s jemně ovocným závěrem. Řekly bychom, že je to víno více burgundského typu - s plným tělem, hlubší strukturou a výraznějšími ovocnými tóny.
Všechna tři vína jsou ročníku 2020 a pocházejí z apelace Salento IGP z úspěšného vinařství Produttori di Manduria, odkud znáte veleúspěšné Primitivo LIRICA, které je se 7 medailemi z mezinárodních soutěží nejlépe hodnoceným Primitivem na českém trhu. I proto nesmí chybět v našem novém výběru těch nejlepších Primitiv!
Když jsme si s Veronikou domlouvaly detaily dnešního newsletteru a dostaly jsme se k Zinu, přišly jsme na to, že tomuto tělnatému vínu velmi prospěje strávit týden od otevření v lednici. Veronika to pro Vás také otestovala.
No ale řekněte - nechat víno týden otevřené - kdo z Vás to má?
Jak říká naše milá zákaznice Hanka: "Jak nedopít?!"
Ať už lahev raději hned dopíjíte nebo vínu dopřáváte čas a necháváte ho klidně i týden vydýchat,
všechny Vás na zdraví zdraví,
Tereza z Víno-klubu
O autorce
"Na svých cestách za vínem jsem navštívila skoro celou Francii (Burgundsko, Bordeaux, Alsasko, Languedoc-Rousillon, Val de Loire a další), německý Rheinhessen i Moselu, italské Toskánsko, kde jsem strávila několik měsíců, i Tokaj. Nejmilejší cesty ale společně s Lenkou a Veronikou podnikáme za našimi vinaři na jižní Moravu..."
Líbil se Vám tento článek?
Zapište se k odběru našich newsletterů
a žádná NOVÍNKA ze světa vína Vám neunikne!
(A na první objednávku získáte 10% slevu;-))