Eugen Müller
-
Zbývá 36 ks
-
Skladem 94 ks
-
Zbývá 23 ks
Vinařství Eugen Müller
Vinařství Eugen Müller v neměcké Falci je ve vlastnictví rodiny od roku 1935. Stephan a Christine Müllerovi a Stephanův otec Kurt jsou 3. generací, která vinařství řídí. Stephan nastoupil do rodinného podniku v roce 2000 po ukončení studia vinařství v Geisenheimu. Během studií strávil několik měsíců prací v australském vinařství. Ve vinařství kromě rodiny pracuje ještě od roku 1990 jako enolog Jürgen Meissner, který je také absolventem renomované vinařské školy v Geisenheimu a Alexander Rupp jako sklepmistr. Dále pak dva praktikanti a brigádnící, kteří pracují ve vinařství už řadu let.
Stephan a Christine Müllerovi
Specialitou vinařství jsou pikantní, aromatické a elegantní Ryzlinky rýnské, které prosperují ve skvělých falckých vinicích kolem Forstru, konkrétně "Kirchenstueck", "Jesuitengarten", "Ungeheuer" a "Pechstein".
Vinařství Eugen Müller bylo časopisem DER FEINSCHMECKER WEIN GOURMET zařazeno mezi 450 nejlepších německých vinařství již v září 2002. Vinařství si také drží víc než 10 let hodnocení 2 hroznů GAULT MILLAU. Podle EICHELMANN - Deutschlands Weine patří Ryzlink rýnský mezi nejlepší vína roku ve Falcku a v Německu. Tato skvělá sbírka ocenění dokazuje, že se jedná o vysoce kvalitní vína z Falce.
Filozofie vinařství: Každá láhev, která nese naše logo, obsahuje víno, ve kterém lze stále skutečně ochutnat chuť našich hroznů.
Kurt Müller
Aby toho dosáhli, dodržují zásady certifikovaného šetrného přístupu k životnímu prostředí, tzn. mechanické zpracování půdy, ekologická ochrana rostlin, výběr hroznů ke sklizni během vinobraní, pomalé chlazené kvašení a zrání v nerezových tancích a dřevěných sudech. Posuzují také každou jednotlivou sklizeň hroznů, všechna vína zrající v sudech podrobují intenzivní průběžné degustaci a společně konzultují další postup, aby vyrobili co nejlepší víno. Tento časově náročný proces je nezbytným předpokladem pro vnik elegantních, živých a svěžích vín.
Forst má jedny z nejlepších vinic ve Falci
Charakter vinice je dán mimo jiné půdou s jejími tepelnými a hydrologickými vlastnostmi a klimatickými faktory. Kromě významu makroklimatu hrají rozhodující roli mikroklimatické podmínky (rozdíly v radiaci, atmosférické ochlazení, tlak větru). Ty jsou zase závislé na topografii a tvaru terénu (sklon a směr sklonu, expozice). Všechny tyto faktory ovlivňují vývoj hroznů a v konečném důsledku mají podíl na kvalitě vína.
Čedič nalezený v půdách kolem Forstu funguje jako termální rezervoár, který během noci pomalu vyzařuje teplo, a tak snižuje denní výkyvy teplot. Tyto dobře provzdušněné, snadno vyhřívané půdy navíc umožňují růst minerálních, extraktem bohatých a ovocných vín.
Vápno má tu výhodu, že snižuje vyplavování živin z půdy a tím zvyšuje obsah živin v půdě. Navíc vede k tvorbě drobivé struktury ornice, což má pozitivní vliv na vodní bilanci a provzdušňování půdy.
Pískovec je také všudypřítomnou součástí zdejší půdy. Stejně jako čedič zajišťuje dobré provzdušnění a vyhřívatelnost půdy, což podporuje zrání. Vína, kterým se daří na písčité půdě, se vyznačují přímočarostí a živou kyselinkou.
mapa Forstu
Již v roce 1828 nechal bavorský král, který v té době vládl Falci, provést průzkum půdy na všech vinicích. Nejlepší vinice dosáhly nejvyššího bodového skóre mezi 55 a 65. Jedna konkrétní vinice, Forster Kirchenstück, získala maximálních 65 bodů.
Forster Kirchenstück
V 18. století postavili obyvatelé Forstu na kopci na této vinici dnešní farní kostel sv. Markéty. V bavorském zemském průzkumu z roku 1830 získala půda "kousek za kostelem" maximální bodové hodnocení 65 za kvalitu půdy.
Kirchenstück má jedinečnou klimatickou polohu díky své poloze na okraji vesnice.
Půda se skládá z červených pískovcových sutí, vápencových sutí, písčité hlíny a čediče. Jedinou odrůdou, která se zde pěstuje, je Ryzlink rýnský. Zde vyráběná vína jsou komplexní, s opravdovým potpourri vůní, jsou plná šťávy, s dobrou mineralitou a dlouho vydrží. Stejně jako tehdy, tak i dnes znalci vína oceňují vína z této nejcennější lokality Falce.
vinice Kirchenstück
Forster Jesuitengarten ('Jezuitská zahrada')
Církevní vinice hrály v dřívějších dobách nejvýznamnější roli v rozvoji vinařství.
Název této vinice Jezuitská zahrada tak uchovává památku jezuitského řádu, který v roce 1764 vlastnil pozemky a byl považován za propagátora vinařství. Půda se skládá z pískovcových balvanů, písčité hlíny a čediče. Husté vrstvy jílu a písku zajišťují optimální rovnováhu vody a absorpci minerálů. Ryzlinky jsou mimořádně jemné, elegantní a vyznačují se harmonickou souhrou ovoce a minerality.
Forster Pechstein
Na rozdíl od názvů ostatních vinic je "Pechstein" geologického původu.
Sopečný. Minerální. Pro svou černou barvu se jediný výskyt čediče ve Falci, čedič Forster, nazývá Pechstein - "smolný kámen". Pechsteinské Ryzlinky díky vlastnostem půdy a mikroklimatu vykazují mimořádnou míru minerality. Ochutnávka odhalí víno bohaté na filigránskou jemnost, štíhlé a dlouhé v chuti. Vůně připomínají citrusy a pazourek.
vinice Pechstein
Forster Ungeheuer ('Příšera')
"Tato příšera mi chutná úžasně," zvolal prý Otto von Bismarck při ochutnávce tohoto vína. Toto široce známé jméno ve skutečnosti pochází z roku 1460 "Ungehuwer". Půda se skládá z balvanů červeného pískovce, čediče a lasturového vápence. Poloha uprostřed svahu poskytuje ochranu před západními větry, což znamená, že hrozny dozrávají dříve a poskytují optimální stupeň zralosti. Hlavními odrůdami, které se zde pěstují, jsou odrůdy Ryzlink rýnský a Scheurebe. Vína se vyznačují jemným ovocem s vynikající mineralitou a obrovskou plností.
Forster Freundstück ('Přátelský kousek')
Malý, ale pěkný. Název má svůj původ ve výrazu "Am Frienacker" z roku 1460. Půdu tvoří červená pískovcová suť, místy proložená vápencovou sutí. Díky zvláštnímu mikroklimatu v této vinici dozrávají hrozny Ryzlinku rýnského mimořádně dobře. Vína vždy vykazují dobrou strukturu, kyselost a mineralitu.