Výběr z bobulí

Výběr z bobulí víno - vzácný přívlastek

Aktivní filtry

Výběr z bobulí

Podle vinařského zákona smí být víno označeno jako výběr z bobulí, pokud mošt dosahuje cukernatosti od 27° NM. Více má už jen výběr z cibéb.Hrozny pro výrobu těchto vín musí být tak zdravé, aby na vinici vydržely vyzrát na požadovaný stupeň cukernatosti. Jen v nejlepších ročnících dochází k souběhu všech důležitých faktorů (nejpříznivější počasí, správně zvolená odrůda, péče o révu), a proto vinaři vyrábějí tato vína vzácně. Bobule jsou prostě štěstí.

 

Sladká a polosladká vína nemusí být fádní

 

Bobule ale nejsou jenom o cukru. Nepředstavujte si žádné fádní tlamolepy, cukrovou vodu. Přítomná sladkost se musí hodnotit jen jako jedna složka celé chuťové komplexnosti.

 

Zásadní slovo je zde VYVÁŽENOST cukru, kyselin, minerálnosti (potažmo slanosti, do každého sladkého jídla přece patří špetka soli). U těchto vín jasně vyniká jejich odrůdový charakter - díky vysoké koncentraci aromatických látek si báječně vychutnáte kořenité tóny Tramínu, mandarinkové tóny Pálavy nebo vlašské ořechy Vlašáků z Mikulovska.

 

Jak sladká vína z Moravy dobyla svět

 

Jak je tato disciplína delikátní, dokazují mezinárodní soutěže vín, na kterých sladká vína dosahují nejvyšších bodů. Je totiž na první dobrou poznat, zda víno nad ostatní vyniká. Vína se vzácnými přívlastky také kdysi moravským vinařům otevřela dveře mezi světovou vinařskou elitu, které do té doby vévodilo maximálně německé Beeren Auslese nebo francouzské Sauternes.

 

Přívlastek výběr z bobulí - k čemu se hodí?

 

Potenciál vín přívlastku výběr z bobulí dramaticky stoupá - a to nejen jejich archivační potenciál (pokud jsou správně skladovaná, mají stabilitu i desítky let), ale i dárkový (vzácné víno = vzácný dar). Darujte vzácná vína jako dárek místo bonboniéry nebo servírujte místo dezertu.

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.