Facebook Pixel

Filtrovat podle

Cena

  • 119 Kč - 2 004 Kč

Barva vína

Obsah cukru

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Přívlastek

Objem

Obsah alkoholu

  • Champagne

    Champagne

    Víno typu Champagne neboli šampaňské je jedním z mnoha druhů šumivých vín, nicméně jen s ním se pojí světový věhlas a uznání. 

     

    Co je to šampaňské víno?

     

    Jako šampaňské víno (raději Champagne) lze označovat jen šumivé víno (sekt), které bylo vyrobeno v proslulé oblasti Champagne AOC na severovýchodě Francie, a sice tzv. šampaňskou nebo také tradiční metodou, tedy sekundární fermentací v lahvi. Ostatní šumivá vína vyrobená touto metodou, není možné nazývat jinak než sekt. Pokud ovšem nejste v Rusku, kde se rozhodli, že můžou evropská apelační pravidla ignorovat, a tak své méně kvalitní sekty dál názývají "šampanskoje". V České republice ale ctíme i rigidní francouzské apelační systém, takže milovníci bublinek u nás vědí, že "šampaňské" je jen opravdové Champagne a ostatní šumivá vína se již do běžného povědomí propsala jako sekt. Teď ještě přestat si je plést s Frizzante nebo Proseccem a zmatení pojmů bude vyřešeno.

     

    Jak se vyrábí šampaňské víno?

     

    Výroba šampaňských vín je náročná a drahá, především proto, že vína zrají ve sklepích dlouho a vyžadují neustálou kontrolu vinařů, výsledek ovšem stojí za to.  

    Základní víno tvoří tři základní šampaňské odrůdy: Chardonnay, Pinot noir (Rulandské modré) a Pinot Meunier (Mlynářka - odrůda barvířka, známe ji velmi dobře díky vinařství Hort, které z ní připravuje jedno ze svých skvělých rosé). Toto základní cuvée se mísí přesně v takovém poměru, aby Champagne od daného výrobce rok co rok splňovalo ty nejvyšší požadavky na kvalitu. Francouzi jsou skutečnými odborníky v umění kupážování vín, to dokazují nejen v Champagne, ale i v jiných apelacích - například ve světově uznávaném Bordeaux.

     

    Víno se rozlije do lahví a do základní kupáže Champagne se dále přidává tzv. tirážní likér, který obsahuje cukr a kvasinky - to proto, aby došlo k druhému kvašení. Kvasinky se živí cukrem a přetvoří jej na alkohol a oxid uhličitý. Jen tak se přirozeným způsobem do vína dostanou bublinky, které si u Champagne tolik užíváme.

     

    Lahve jsou umístěny do speciálních držáků (pupitres) hrdlem dolů v úhlu 45 stupňů. Champagne zraje v lahvi minimálně 3 roky. Ve sklepě pak můžete sledovat usazené kvasinky a důležitou součástí práce sklepmistra je setřásání kvasinek - každou lahev je potřeba (mnohdy ručně, jindy strojově) uchopit a otočit s ní tak, aby se odumřelé kvasinky dostaly do hrdla lahve.

     

    Když je ten správný čas, vinaři zmrazí hrdlo a odříznou ledovou zátku vytvořenou z kvasinek (dégorgement). Díky tomu není víno zakalené. Rozdíl v objemu vína se dorovnává tzv. expedičním nebo také dózážním likérem (liqueur d'expedition), což je víno s přidaným cukrem. Dodatečné slazení neboli dávkování, pomáhá vyvážit chuť Champagne a oslabit velmi vysokou kyselost, která je vyšší u vín, která zrála v chladnějším podnebí. 

     

    Označení šampaňských vín podle stupňu sladkosti

     

    Podle míry doslazení se také určuje, o jaké šumivé víno se jedná:

     

    • Brut Nature, Brut Zéro, Non Dosé - velmi suché

    • Extra Brut - suché (až 6 g/l cukru)

    • Brut - suché nebo polosuché (6-12 g/l cukru)

    • Extra Sec / Extra Dry - polosuché (12 - 17 6 g/l cukru)

    • Dry / Sec - polosladké (17-32 g/l cukru)

    • Demi Sec - polosladké (32-50 g/l cukru)

    • Doux - sladké (od 50 g/l cukru)

     

     

    Druhy šampaňského


    Většina vín typu Champagne nepochází z konkrétních ročníků, pak jsou označena slovy: non vintage. Zákazníci vyžadují stejný prožitek z Champagne bez ohledu na ročník. Proto výrobci kupážují nejen odrůdy, ale dokonce vína různých ročníků.

     

    "Neročníková" šumivá vína zrají v lahvích minimálně 15 měsíců. Ročníková šampaňská vína se vyrábí jen v letech mimořádně dobré sklizně, kdy chtějí vinaři zdůraznit jedinečný charakter konkrétního ročníku. Tento druh šumivého vína nese označení Millésime a ročník.

     

    V Champagni se vyrábí jak bílé, tak růžové sekty založené na třech odrůdách révy:



    Pinot Noir - nositel ovocných tónů

    Pinot Meunier - svěžest, čerstvé tóny

    Chardonnay - dává vínu tělo, plnost


    Mezi další druhy šampaňského patří Blanc de Blancs, Champagne vyrobené pouze z bílých hroznů, tedy z hroznů odrůdy Chardonnay. Růžové šampaňské neboli rosé je jediné růžové víno, které lze vyrobit smícháním červeného a bílého vína.


    Champagne - šumivé víno pro velké příležitosti


    Typické šampaňské je jemné, lehce květinové, s vůní zralých jablek. Mělo by mít také lehce toustovou, máslovou dochuť. Ve srovnání se svěžím italským Proseccem je šampaňské tělnatější, pevnější šumivé víno  s rukopisem vinaře. Cena pravého šampaňského začíná zhruba od 500 Kč za lahev, ale pamatujte, že je to adekvátní cena za tvrdou práci vinaře, který výjimečné víno vyrobil.

     

    Jsou ale případy, kdy šampaňské v obchodech dosahuje cen, jež výrazně převyšují výrobní náklady – k takovým vínům se většinou přistupuje jako ke sběratelským.

     

    Šampaňské bude perfektní na oslavu speciálních událostí ve Vašem životě (svatba, zlatá svatba, narození dítěte v rodině, povýšení, maturita nebo promoce a další). Zákazníci ale kvalitní bublinky bouchají čím dál častěji i na oslavy všedního dne. Champagne je ideálním vínem k párování s pokrmy – díky své bohaté struktuře se hodí k jídlům od lehkých předkrmů až po těžší úpravy mas. Ne nadarmo ho sommeliéři doporučují každému, kdo hledá jedno víno k mnoha pokrmům. Stojí za to vyzkoušet. Přesvědčte se sami o kvalitě šampaňského oproti jiným šumivým vínům a rozhodněte, zda se těší světovému věhlasu zaslouženě. My si myslíme, že si tento požitek skutečně užijete!

  • Prosecco (Gléra)

  • Sekt

  • Cava

  • Crémant

  • Pét-nat

  • Frizzante

Nalezeno 44 produktů.

Zobrazeno 1-12 položek z 44

Aktivní filtry

Šumivé víno

Šumivé víno je druh nápoje obohacený o oxid uhličitý, který vzniká přirozeně během fermentačního procesu (v lahvi nebo v nerezových tancích). Bublinky se objevují jako výsledek zpracování cukru kvasinkami - u tichých vín CO2 uniká z nádoby, ve které víno vzniká, u šumivých se bublinky v nádobě uzavřou a zůstávají v tekutině. Je třeba zdůraznit, že šumivé víno není totéž, co víno sycené oxidem uhličitým - tedy takové, do kterého se uměle přidává oxid uhličitý. Tato vína se nazývají perlivá vína a jedním z nich je například typ vína Frizzante.

 

Prozkoumejte svět šumivých vín s námi - provedeme vás vzrušujícími chutěmi s jemným perlením na patře.

 

Mezi jednotlivými druhy šumivých vín najdeme kromě nejznámějšího šampaňského i mnoho dalších vín. Prosecco, Cava a sekty. Každý z nich odlišuje jiný region výroby a v konečném důsledku i chuť.

 

Šampaňské


Nepochybný král šumivých vín. Skutečné šampaňské pochází pouze z vinařské oblasti Champagne v severovýchodní části Francie. Chladné klima extrémně ztěžuje podmínky pro pěstování vína, a proto hrozny používané k výrobě šampaňského: Chardonnay, Pinot noir a Pinot meunier musí být pevné a odolné. Výroba je založena na šampaňské nebo také tradiční metodě, tedy dvojité fermentaci, z níž druhá probíhá přímo v lahvi.

 

To vše přispívá k jedinečnému charakteru vína a výjimečnému nasycení bublinek. Důvodem, proč se šampaňské pije hlavně na oslavu výjimečných úspěchů, je jeho nákladná a zdlouhavá výroba, která ho čini naprosto výjimečným vínem. Cena šampaňského začíná na 750 Kč, jako například naše nejdostupnější Champagne Jean de la Fontaine.

 

Italská šumivá vína


Prosecco je v posledních letech jednoznačně nejoblíbenějším alkoholickým nápojem. Nízká cena a příjemné osvěžující bublinky způsobily, že zvítězil nad ostatními alkoholy. Prosecco pochází z Itálie z oblasti Veneto a vyrábí se z odrůdy vinné révy zvané Gléra. Degustaci dominují tóny hrušky, jablka, květinové tóny, citrusy a smetana. Míra sladkosti závisí na označení na lahvích:

  • brut znamená suché víno,
  • extra dry znamená polosladké

 

Prosecco je šumivé víno, jehož bublinky se na rozdíl od šampaňského nevyrábí v lahvích, ale ve velkých nerezových tancích. Šumivé víno se stáčí pod tlakem do lahví. Tato výrobní metoda se nazývá metoda charmat, která je mnohem levnější než tradiční metoda pro výrobu Champagne. Díky tomu je cena vína Prosecco nižší a začíná od 190 Kč. Za tuto cenu dostaneme slušné bublinky s lehkým a osvěžujícím charakterem. Čím vyšší je cena Prosecca, tím hlubší a intenzivnější jsou jeho chuťové vjemy.

 

V Itálii najdeme také vína vyráběná metodou druhotného kvašení, které probíhá v lahvích - Franciacorta z Lombardie. Od šampaňského se liší původem, délkou zrání na kalech (18 měsíců), méně často používaným doslazováním vína (dózáž) a možností použití odrůdy Pinot blanc.

 

Lambrusco - šumivé červené víno,  je známé svou intenzivní červenou barvu s příjemnými bublinkami. Překvapí vás možná, že Lambrusco rozhodně není jen levná supermarketová záležitost. Stále častěji se i na českém trhu můžeme setkat se zcela suchým, kvalitním Lambruscem z apelace Lambrusco Reggiano DOC.

 

Cena dobrého Lambrusca se pohybuje kolem 300 Kč. Vůně třešní a třísloviny červeného vína ve spojení s lahodnými bublinkami. Suché Lambrusco vás dostane!

 

Italské Moscato d'Asti z Piemontu je lídrem mezi sladkými bublinkami. Vyznačuje se bohatým ovocným buketem, lehkostí a nízkým obsahem alkoholu (do 5 %).

 

Španělská Cava

Cava se vyrábí hlavně v Katalánsku, v regionu Penedes. Chuťově je nejblíže šampaňskému. Sdílejí stejnou výrobní metodu, tedy tradiční metodu, kdy šumivé víno získává svůj charakter sekundárním zráním na kvasinkovém sedimentu v lahvi. Od šampaňského se odlišuje mnohem teplejším výrobním klimatem, díky kterému hrozny dosahují vyšší cukernatosti a kratší doby zrání (stačí 9 měsíců v lahvi).

 

K výrobě vína Cava se obvykle používají tři odrůdy vinné révy: Macabeo, Parallada a Xarello. Díky nim je víno velmi ovocné, cenově dostupné a má dobrý poměr cena/výkon.

 

Párování s pokrmy

 

Jak říkáme my, milovníci šumivých vín, příležitost otevřít lahev bublinek se najde vždy a i ty nejdostupnější bublinky povýší váš večer na malou oslavu. Suchá šumivá vína se skvěle hodí jako aperitiv k povzbuzení chuti k jídlu a ta sladší jako společník k dezertům nebo svěží pití k bazénu. Nejdůležitější je podávat šumivá vína dobře vychlazená.

 

Sklenice je nejlepší volit ty vysoké, štíhlé typu flétna nebo tulipán. Bublinky z nich neutíkají tak rychle a vůně se nevyvětrá.

 

Pro kombinování šumivých vín s jídlem můžeme popustit uzdu fantazii – s většinou pokrmů si bublinky poradí. Suché, krémové šumivé víno se skvěle hodí k mořským plodům a předkrmům, zatímco sladší šumivá vína doprovodí trochu pikantnější a lépe kořeněná jídla.

Produkt byl přidán do porovnávače.

Na těchto stránkách používáme soubory cookies k analýze návštěvnosti, abychom mohli webové stránky průběžně zlepšovat.
Kliknutím na tlačítko "SOUHLASÍM" dáváte souhlas s použitím cookies.

Produkt byl přidán do košíku.