Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Cena

  • 489 Kč - 640 Kč

Typ produktu

Barva vína

Obsah cukru

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Přívlastek

Objem

Obsah alkoholu

Crémant

Základem slova crémant je výraz crème – tedy smetana nebo šlehačka, protože Crémant bezprostředně po nalití vytváří jemnou a zároveň hustou pěnu připomínající šlehačku.

Crémant je skupina šumivých vín vyráběných stejnou technikou jako šampaňské, ale mimo oblast Champagne. V tomto článku se dozvíte, co je to Crémant, jaký je rozdíl mezi šampaňským a Crémantem, jak se Crémant vyrábí a také zde najdete podrobnosti o devíti různých Crémantech z Francie a Lucemburska. Máte chuť na šampaňské a rozpočet na pivo?

 

 

Aktivní filtry

Crémant

Základem slova crémant je výraz crème – tedy smetana nebo šlehačka, protože Crémant bezprostředně po nalití vytváří jemnou a zároveň hustou pěnu připomínající šlehačku.

Crémant je skupina šumivých vín vyráběných stejnou technikou jako šampaňské, ale mimo oblast Champagne. V tomto článku se dozvíte, co je to Crémant, jaký je rozdíl mezi šampaňským a Crémantem, jak se Crémant vyrábí a také zde najdete podrobnosti o devíti různých Crémantech z Francie a Lucemburska. Máte chuť na šampaňské a rozpočet na pivo?

 

Co je Crémant

Crémant je sekt vyráběný stejnou metodou jako šampaňské, tedy sekundárním kvašením v lahvi. Obvykle ho charakterizuje nižší tlak v láhvi než u vín z oblasti Champagne - tradičně 3,6 atmosféry (šampaňské má zpravidla tlak 5–6 atmosfér). Zákonná norma určuje minimální délku zrání vína na kvasnicích, která činí devět měsíců.

 

Vinařských regionů, kde se smí Crémant vyrábět a nést označení AOC (Appellations d’Origine Contrôlée), je ve Francii osm – BurgundskoAlsasko, Loire, Bordeaux, Limoux, Die, Jura a Luxembourg. Rozdíly mezi Crémanty jsou dány specifiky jednotlivých regionů. Spojuje je stejná metoda, odlišuje především rozdílný terroir a druh použitých odrůd. Alsasko a Burgundsko produkují téměř 80 % celkového množství Crémantu.

 

Jaký je rozdíl mezi šampaňským a Crémantem?

Existuje skupina šumivých vín, která uspokojí vaši touhu po kvalitním bublinkovém moku. U Crémantu se stejně jako u šampaňského používá pracné druhotné kvašení v láhvi. Na výběr je široká škála stylů, protože Crémant se vyrábí v osmi různých apelacích po celé Francii (a najdete ho také v sousedním Lucembursku).

 

 Jak se Crémant vyrábí

Výroba Crémantu ve všech osmi apelacích podléhá těmto společným pravidlům:

  • Sklizeň je vždy ruční.​
  • Hrozny se lisují buď celé či mohou být odstopkovány​.
  • Množství moštu získaného lisováním nesmí přesáhnout 100 litrů moštu na 150 kg hroznů​.
  • Druhotná fermentace musí probíhat pouze v lahvi​.
  • Crémanty musí před odstraněním kalů zrát nejméně devět měsíců na kalech a poté další tři měsíce před uvedením na trh​.

 

Crémant je skvělá alternativa k šampaňskému

Předpisy pro Crémant jsou jen o něco méně přísné než pro Champagne. Kvalita těchto vín částečně vychází z přísných francouzských vinařských zákonů. Ačkoli se regionální předpisy mohou lišit, všechna vína Crémant musí splňovat specifické požadavky. Mezi ně patří ruční sběr hroznů, lisování celých hroznů s omezenou extrakcí moštu (100 litrů šťávy ze 150 kg hroznů - představte si to jako extra panenský olivový olej) a minimálně devítiměsíční zrání na kalech.

Zde jsou podrobnosti o vínech Crémant, abyste si mohli vybrat to, co vám chutná:

 

Crémant d'Alsace

Bílé: Rulandské bílé, Auxerrois, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Chardonnay, Rulandské modré
Růžové: pro růžové se vyžaduje 100 % odrůdy Pinot Noir
Malebný region Alsasko se rozkládá na úpatí pohoří Vogézy v severovýchodní Francii. Vyrábí se zde více než 50 % veškerého francouzského Crémantu.

Hrozny v Alsasku dobře dozrávají díky suchému a slunečnému klimatu, které umožňuje přilehlý horský úkryt. Půdy jsou zde skutečně mozaikovité, vzniklé z aluviálních vějířů, a mohou podporovat širokou škálu odrůd révy vinné. Crémant d' Alsace může být jednoodrůdový (a jako takový označen), ale většina z nich je ve skutečnosti cuvée, jejíž základ tvoří Rulandské bílé.

 

Crémant de Bourgogne

Růžové: Pinot Noir a někdy Gamay
Burgundsko se nachází jižně od Champagne a je chváleno pro své tiché verze vín na bázi Chardonnay a Pinot Noir. Crémant de Bourgogne se vyrábí především v severní oblasti Auxerre (Chablis) nebo jižněji v Rully (Côte Chalonnaise).

Crémant zde může být od svěžích a svěžích severních stylů až po kulatější a plnější vína z jižního Burgundska, kde hrozny mohou dosáhnout větší zralosti. Crémant de Bourgogne se vyrábí tradiční metodou, nejčastěji z odrůd Chardonnay a Pinot Noir, a je podobný svým dražším a slavnějším sousedům ze Champagne. Díky kratším požadavkům na zrání však mohou být tato vína méně komplexní.

Tip, co hledat na etiketě Crémant de Bourgogne
Pokud hledáte skvělou kvalitu, zde jsou dva termíny, které byste měli hledat na lahvi Crémant de Bourgogne.

Eminent: Minimálně 24 měsíců na kvasničných kalech
Grand Eminent: Minimálně 36 měsíců na kalech, povoleno pouze Pinot Noir a Chardonnay (u růžových vín maximálně 20 % Gamay), minimálně 10 % alkoholu, brut nebo brut nature.

 

Crémant de Limoux

Bílé a růžové: Chardonnay, Chenin Blanc, Mauzac (místní název Blanquette), Pinot Noir
Limoux (Languedoc-Roussillon) se nachází v chladnějším a vysokém podhůří Pyrenejí na jihu Francie.

Crémant de Limoux se nejčastěji vyrábí z odrůd Chardonnay a Chenin Blanc. Jako směsné hrozny se používají Mauzac a Pinot Noir. Tato oblast má dlouhou historii výroby šumivých vín. Blanquette Méthode Ancestrale a Blanquette de Limoux jsou dvě tradiční šumivá vína vyráběná převážně z odrůdy Mauzac. U prvního z nich dochází k jedinečnému dokončení prvního kvašení přímo v láhvi, bez povoleného dávkování nebo vylučování použitých kvasinkových buněk.

 

Crémant de Loire

Primární odrůdy: Rulandské modré, Cabernet Franc, Chenin Blanc, Pinot Noir
Další odrůdy: Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Arbois, Pineau d'Aunis, Grolleau, Grolleau Gris
Crémant de Loire se vyrábí v oblastech Anjou-Saumur a Touraine ve svěžím údolí Loiry.

Převažující použití odrůdy Chenin Blanc propůjčuje těmto vysoce kvalitním vínům jedinečnou chuť citronu, kdoulí, hrušek, medu a heřmánku. Ačkoli je zde při výrobě Crémantu povoleno mnoho odrůd, hvězda centrálních vinic Loiry, Sauvignon Blanc, povolena není. Pokud chcete ochutnat Crémant na bázi Sauvignon Blanc, musíte se podívat do Bordeaux, jediné apelace, která jeho použití ve směsi povoluje.

 

Crémant Crémant du Jura, Crémant de Savoie, Crémant de Die a Crémant de Bordeaux

Crémant de Bordeaux: Zejména Merlot spolu s Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec a Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Sémillon a/nebo Muscadelle.
Crémant du Jura: Chardonnay, Pinot Noir, Poulsard, Savagnin, Pinot Gris, Poulsard, Trousseau
Crémant de Savoie: Jacquère, Altesse, Chardonnay, Chasselas, Aligoté
Crémant de Die: Především Clairette, případně s přídavkem Muscat Blanc à Petits Grains a/nebo Aligoté

Díky velké rozmanitosti schválených hroznů lze v těchto regionech získat jedinečné druhy Crémantu. Někdy je díky výrazným rozdílům ve stylu obtížné určit regionální identitu. V oblastech, jako je Bordeaux, jsou tato vína často zastíněna slavnými tichými červenými, bílými a sladkými bílými víny regionu. Crémant z těchto apelací se na exportních trzích hledá obtížněji, ale pokud se vám podaří ho najít, určitě stojí za to si ho dát.

 

Crémant de Luxembourg

Mimo Francii se název "Crémant" ze zákona používá pouze v Lucembursku. Vyrábí se z hroznů vypěstovaných v okrese Moselle pod označením Moselle Luxembourgeoise Appellation. Mezi běžně používané odrůdy patří Riesling, Pinot Blanc, Rivaner (Müller Thurgau), Elbling, Auxerrois, Pinot Noir (pro růžové) a Chardonnay.

 

Jaký je dobrý Crémant?

Crémant se pije vychlazený ze skleniček typu flétna, ideální teplota pro pití je 3 až 7 °C. Crémant vypijte do 5 let od sklizně.

 

Jak párovat Crémant?

Vína Crémant se liší stylem a chutí a zahrnují jak bílé, tak růžové styly. Crémant je obecně vynikajícím doplňkem ke smaženým pokrmům, měkkým sýrům, slaným předkrmům a k rybím polévkám.

 

Kdo jako první vyrobil šumivé víno?

O tom, že prvním regionem ve Francii, kde se začalo vyrábět šumivé víno, nebylo Champagne, ale Limoux, se vedou historicky přesné debaty. Přesto, když se zeptáte Angličana, kdo vynalezl bublinkové víno, řekne vám se stejně přesvědčivým zápalem, že to byli oni. Pokud se zeptáte nás, řekneme "Thank you!" a "Merci!" všem třem! :-D

 

Stále toužíte po šampaňském? Tak se podívejte na naši nabídku šumivých vín ze Champagne →

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.