

Odrůdové složení: Chardonnay, Chenin blanc, Pinot Noir
Sekt se hodí jako doprovod k rybám či plodům moře, lze podávat také jako aperitiv.
Ryby jsou obecně vhodným společníkem pro šumivá, bílá i růžová vína, v závislosti na druhu ryby a její úpravě. K lehkým úpravám sladkovodních ryb, jako je například candát, se výborně hodí právě Crémant. Vyzkoušejte ho také s bohatou rybí polévkou Bouillabaisse.
Terre de Villelongue Brut - AOC Crémant de Limoux je francouzský Crémant. Základem slova crémant je výraz crème – tedy smetana nebo šlehačka, protože Crémant bezprostředně po nalití vytváří jemnou a zároveň hustou pěnu připomínající šlehačku.
Crémant je sekt vyráběný stejnou metodou jako šampaňské, tedy sekundárním kvašením v lahvi. Obvykle ho charakterizuje nižší tlak v láhvi než u vín z oblasti Champagne - tradičně 3,6 atmosféry (šampaňské má zpravidla tlak 5–6 atmosfér). Zákonná norma určuje minimální délku zrání vína na kvasnicích, která činí 9 měsíců. Regionů, kde se smí Crémant vyrábět a nést označení AOC (Appellations d’Origine Contrôlée), je osm – Burgundsko, Alsasko, Loire, Bordeaux, Limoux, Die, Jura a Luxembourg. Rozdíly mezi Crémanty jsou dány specifiky jednotlivých regionů. Spojuje je stejná metoda, odlišuje především rozdílný terroir a druh použitých odrůd. Alsasko a Burgundsko produkují téměř 80 % celkového množství Crémantu.
Výroba Crémantu ve všech osmi apelacích podléhá těmto společným pravidlům:
Produkt obsahuje siřičitany.