-
sicilské vinařství Carlo Pellegrino se představuje
Best of... PELLEGRINO
Běžná cena1 940 KčCena1 699 Kč -241 Kč -
-
Zbývá 8 ks
-
Zbývá 63 ks
-
Zbývá 52 ks
Marsala vhodná k přípravě Zabaglione
Carlo PellegrinoGaribaldi - Marsala DOC - Superiore - Dolce
Cena289 Kč -
Zbývá 26 ks
Zibibbo z Pantellerie se stalo součástí světového dědictví UNESCO
Carlo PellegrinoPantelleria - Passito - Liquoroso DOC, 2021
Cena499 Kč -
Zbývá 6 ks
polosuchá Marsala
Carlo PellegrinoOld John - Marsala DOC - Superiore Riserva - Ambra Semisecco, 1998
Cena899 Kč -
Zbývá 19 ks
-
Zbývá 33 ks
Fortifikované víno
Fortifikované víno je velmi speciální, vhodné ke slavnostním příležitostem. A čím je fortifikované víno tak výjimečné? Je vyrobeno metodou fortifikace, což je proces dolihování či posilňování vín. Víno je doplněno o přídavek koncentrovaného alkoholu - destilátu, ale i vinného moštu nebo bylinek.
Proslulá fortifikovaná vína vznikají z vyzrálých hroznů ze strmých vinic kolem portugalské řeky Douro.
Fortifikované víno? To je Portské i Marsala
Ačkoliv zní název poněkud složitě, určitě každý požitkář vína zná portské. A právě portské je jedním z nejznámějších fortifikovaných vín. Jak vyplývá z názvu, vyrábí se v Portugalsku a najdete jeho nejen červené, ale i bílé modifikace s pestrou škálou sladkosti. V procesu výroby je zapojena taková vínovice, která zastaví přirozené kvašení a ve víně tak zůstane vyšší zbytkový cukr, čímž se docílí také vyššího obsahu alkoholu (19 - 20 %).
S čím párovat portské víno?
Výsledkem je fortifikované víno portské - plné, nasládlé, vhodné jako aperitiv či dezert. Skvěle se kombinuje s celou řadou pokrmů. K portskému rubínové barvy můžete vyzkoušet čokoládové lanýže a dorty nebo uzené sýry. Bílé, nebo i méně obvyklé růžové portské, zkuste s ovocnějšími dezerty jako je citronový koláč.
Jak se snoubí Marsala?
Jako další fortifikované víno můžeme zmínit Marsalu ze Sicílie. Obdobně jako portské je Marsala dolihovaná vinným destilátem (brandy). V Marsale ucítíte sušené meruňky, nebo vanilku, karamel či tabák. Je specialitou místně přidávanou také do pokrmů, především silnějších omáček. Existuje jak červená Marsala, tak i zlatá až jantarová. Je zajímavostí, že Marsala nemusí být vždy sladká, může být totiž i suchá, ač také se zbytkovým cukrem, která je takovou třešničkou na dortu pro gurmány a skutečné vinařské fajnšmekry. Opět se doporučuje pít jako aperitiv, nebo jako dezert. Pokud jej párujete, vsaďte na lehké předkrmy, kuře a olivy u lehčích variant. S tmavými odrůdami zkuste čokoládovou sladkou tečku.
Přečtěte si víc
Všechno, co jste chtěli vědět, a báli jste se zeptat o Marsale, najdete v našich Vínovinách →