Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Aktivní filtry

Fortifikované víno

Fortifikované víno je velmi speciální, vhodné ke slavnostním příležitostem. A čím je fortifikované víno tak výjimečné? Je vyrobeno metodou fortifikace, což je proces dolihování či posilňování vín. Víno je doplněno o přídavek koncentrovaného alkoholu - destilátu, ale i vinného moštu nebo bylinek. 

 

pohled na řeku Douro se sklenkou portského vína

 Proslulá fortifikovaná vína vznikají z vyzrálých hroznů ze strmých vinic kolem portugalské řeky Douro.

 

Fortifikované víno? To je Portské i Marsala

 

Ačkoliv zní název poněkud složitě, určitě každý požitkář vína zná portské. A právě portské je jedním z nejznámějších fortifikovaných vín. Jak vyplývá z názvu, vyrábí se v Portugalsku a najdete jeho nejen červené, ale i bílé modifikace s pestrou škálou sladkosti. V procesu výroby je zapojena taková vínovice, která zastaví přirozené kvašení a ve víně tak zůstane vyšší zbytkový cukr, čímž se docílí také vyššího obsahu alkoholu (19 - 20 %).

 

S čím párovat portské víno?

 

Výsledkem je fortifikované víno portské - plné, nasládlé, vhodné jako aperitiv či dezert. Skvěle se kombinuje s celou řadou pokrmů. K portskému rubínové barvy můžete vyzkoušet čokoládové lanýže a dorty nebo uzené sýry. Bílé, nebo i méně obvyklé růžové portské, zkuste s ovocnějšími dezerty jako je citronový koláč. 

 

Jak se snoubí Marsala?

 

Jako další fortifikované víno můžeme zmínit Marsalu ze Sicílie. Obdobně jako portské je Marsala dolihovaná vinným destilátem (brandy). V Marsale ucítíte sušené meruňky, nebo vanilku, karamel či tabák. Je specialitou místně přidávanou také do pokrmů, především silnějších omáček. Existuje jak červená Marsala, tak i zlatá až jantarová. Je zajímavostí, že Marsala nemusí být vždy sladká, může být totiž i suchá, ač také se zbytkovým cukrem, která je takovou třešničkou na dortu pro gurmány a skutečné vinařské fajnšmekry. Opět se doporučuje pít jako aperitiv, nebo jako dezert. Pokud jej párujete, vsaďte na lehké předkrmy, kuře a olivy u lehčích variant. S tmavými odrůdami zkuste čokoládovou sladkou tečku.

 

Přečtěte si víc

 

Všechno, co jste chtěli vědět, a báli jste se zeptat o Marsale, najdete v našich Vínovinách →

 

Objevte 7 důvodů, proč pít sicilskou Marsalu →

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.