Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Cena

  • 289 Kč - 2 900 Kč

Typ produktu

Barva vína

Obsah cukru

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Přívlastek

Objem

Obsah alkoholu

BIO faktor

Fortifikované víno

Aktivní filtry

Fortifikované víno

Fortifikované víno je velmi speciální, vhodné ke slavnostním příležitostem. A čím je fortifikované víno tak výjimečné? Je vyrobeno metodou fortifikace, což je proces dolihování či posilňování vín. Víno je doplněno o přídavek koncentrovaného alkoholu - destilátu, ale i vinného moštu nebo bylinek. 

 

pohled na řeku Douro se sklenkou portského vína

 Proslulá fortifikovaná vína vznikají z vyzrálých hroznů ze strmých vinic kolem portugalské řeky Douro.

 

Fortifikované víno? To je Portské i Marsala

 

Ačkoliv zní název poněkud složitě, určitě každý požitkář vína zná portské. A právě portské je jedním z nejznámějších fortifikovaných vín. Jak vyplývá z názvu, vyrábí se v Portugalsku a najdete jeho nejen červené, ale i bílé modifikace s pestrou škálou sladkosti. V procesu výroby je zapojena taková vínovice, která zastaví přirozené kvašení a ve víně tak zůstane vyšší zbytkový cukr, čímž se docílí také vyššího obsahu alkoholu (19 - 20 %).

 

S čím párovat portské víno?

 

Výsledkem je fortifikované víno portské - plné, nasládlé, vhodné jako aperitiv či dezert. Skvěle se kombinuje s celou řadou pokrmů. K portskému rubínové barvy můžete vyzkoušet čokoládové lanýže a dorty nebo uzené sýry. Bílé, nebo i méně obvyklé růžové portské, zkuste s ovocnějšími dezerty jako je citronový koláč. 

 

Jak se snoubí Marsala?

 

Jako další fortifikované víno můžeme zmínit Marsalu ze Sicílie. Obdobně jako portské je Marsala dolihovaná vinným destilátem (brandy). V Marsale ucítíte sušené meruňky, nebo vanilku, karamel či tabák. Je specialitou místně přidávanou také do pokrmů, především silnějších omáček. Existuje jak červená Marsala, tak i zlatá až jantarová. Je zajímavostí, že Marsala nemusí být vždy sladká, může být totiž i suchá, ač také se zbytkovým cukrem, která je takovou třešničkou na dortu pro gurmány a skutečné vinařské fajnšmekry. Opět se doporučuje pít jako aperitiv, nebo jako dezert. Pokud jej párujete, vsaďte na lehké předkrmy, kuře a olivy u lehčích variant. S tmavými odrůdami zkuste čokoládovou sladkou tečku.

 

Přečtěte si víc

 

Všechno, co jste chtěli vědět, a báli jste se zeptat o Marsale, najdete v našich Vínovinách →

 

Objevte 7 důvodů, proč pít sicilskou Marsalu →

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.