-
Zbývá 18 ks
Uncle Joseph - Marsala DOC - Superiore - Rubino Dolce, 2015
Běžná cena689 KčCena517 Kč -172 Kč -
Zbývá 35 ksCarlo Pellegrino
Marsala Fine - Rubino Dolce - DOC Sicilia - 0,75 L
Běžná cena289 KčCena217 Kč -72 Kč -
Zbývá 22 ks
Marsala vhodná k přípravě Zabaglione
Carlo PellegrinoGaribaldi - Marsala DOC - Superiore - Dolce
Běžná cena289 KčCena217 Kč -72 Kč -
Zbývá 8 ks
polosuchá Marsala
Carlo PellegrinoOld John - Marsala DOC - Superiore Riserva - Ambra Semisecco, 1998
Běžná cena899 KčCena675 Kč -224 Kč -
Zbývá 12 ks
suchá Marsala
Carlo PellegrinoHoratio - Marsala SOM - Ambra Secco, 2011
Běžná cena539 KčCena399 Kč -140 Kč -
Zbývá 9 ksCarlo Pellegrino
Bip Benjamin - Marsala DOC - Superiore Riserva - Oro Dolce, 2013
Běžná cena699 KčCena525 Kč -174 Kč -
Zbývá 47 ks
-
Zbývá 11 ks
Zibibbo z Pantellerie se stalo součástí světového dědictví UNESCO
Carlo PellegrinoPantelleria - Passito - Liquoroso DOC, 2021
-
Zbývá 21 ks
Fortifikované víno
Fortifikované víno je velmi speciální, vhodné ke slavnostním příležitostem. A čím je fortifikované víno tak výjimečné? Je vyrobeno metodou fortifikace, což je proces dolihování či posilňování vín. Víno je doplněno o přídavek koncentrovaného alkoholu - destilátu, ale i vinného moštu nebo bylinek.
Proslulá fortifikovaná vína vznikají z vyzrálých hroznů ze strmých vinic kolem portugalské řeky Douro.
Fortifikované víno? To je Portské i Marsala
Ačkoliv zní název poněkud složitě, určitě každý požitkář vína zná portské. A právě portské je jedním z nejznámějších fortifikovaných vín. Jak vyplývá z názvu, vyrábí se v Portugalsku a najdete jeho nejen červené, ale i bílé modifikace s pestrou škálou sladkosti. V procesu výroby je zapojena taková vínovice, která zastaví přirozené kvašení a ve víně tak zůstane vyšší zbytkový cukr, čímž se docílí také vyššího obsahu alkoholu (19 - 20 %).
S čím párovat portské víno?
Výsledkem je fortifikované víno portské - plné, nasládlé, vhodné jako aperitiv či dezert. Skvěle se kombinuje s celou řadou pokrmů. K portskému rubínové barvy můžete vyzkoušet čokoládové lanýže a dorty nebo uzené sýry. Bílé, nebo i méně obvyklé růžové portské, zkuste s ovocnějšími dezerty jako je citronový koláč.
Jak se snoubí Marsala?
Jako další fortifikované víno můžeme zmínit Marsalu ze Sicílie. Obdobně jako portské je Marsala dolihovaná vinným destilátem (brandy). V Marsale ucítíte sušené meruňky, nebo vanilku, karamel či tabák. Je specialitou místně přidávanou také do pokrmů, především silnějších omáček. Existuje jak červená Marsala, tak i zlatá až jantarová. Je zajímavostí, že Marsala nemusí být vždy sladká, může být totiž i suchá, ač také se zbytkovým cukrem, která je takovou třešničkou na dortu pro gurmány a skutečné vinařské fajnšmekry. Opět se doporučuje pít jako aperitiv, nebo jako dezert. Pokud jej párujete, vsaďte na lehké předkrmy, kuře a olivy u lehčích variant. S tmavými odrůdami zkuste čokoládovou sladkou tečku.
Přečtěte si víc
Všechno, co jste chtěli vědět, a báli jste se zeptat o Marsale, najdete v našich Vínovinách →