- -72 Kč
- Vyprodáno
Marsala vhodná k přípravě Zabaglione
- Barva vína
- Bílé
- Typ
- Fortifikované
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Sladké
- Obsah alkoholu
- Vysoký - nad 16 % obj.
- Země původu
- Itálie
- Region
- Marsala
- Typ produktu
- Lahve
Tato bílá Marsala je kupáží odrůd Catarratto, Grillo, Inzolia a Damaschino dolihovaná vinným destilátem (brandy). Kromě požitku ve formě sklenky lahodné Marsaly, se tato sicilská specialita používá i přímo do hrnců jako jedna z ingrediencí místních kulinářských receptur.
Toto víno zrálo dva roky v dubových sudech.
Vinařství Carlo Pellegrino
V roce 1880 notář Paolo Pellegrino, vášnivý vinař a milovník Marsaly, založil vinařství, které dnes známe jako jedno z nejdůležitějších na Sicílii. Do vedení společnosti významě zasáhla Josephine Despagne, dcera slavného francouzského enologa ze Sauternes Oscara Despagne, a zároveň manželka Carla Pellegrina. Měla cit pro révu, přinesla do podniku své francouzské znalosti o vinařství, a položila tak základ dnešnímu úspěchu Cantine Pellegrino.
Vinařství se od svého založení soustředí na proslulé fortifikované víno Marsala (obdoba Sherry, Madeiry nebo Portského), které nese jméno po přístavu na jihozápadě Sicílie. Díky Marsale se Cantine Pellegrino dostalo do popředí zájmu o sicilská vína. Dnes však produkuje také velmi kvalitní tichá vína pro Sicílii typických (autochtonních) i netypických odrůd jako je například Syrah.
Více vín z vinařství Carlo Pellegrino, které dodává svá vína i do Vatikánu, najdete zde →
Z Marsaly si kromě míchaných drinků můžete připravit slavný italský dezert žloutkovou pěnu Zabaglione.
Recept na skvělou pěnu Zabaglione
Toto dolce je pojmenované po patronovi patisserií San Giovannim di Baglione. Ozdobit ho můžete ovocem, jedlými květy nebo drtí mandlových sušenek Amaretti.
Připravte si 4 lžíce bílé Marsaly, 8 žloutků, 4 lžíce cukru krupice, jedlé květy, jahody a cukr moučka na poprášení.
Žloutky vyklepněte do mísy, přidejte cukr, dezertní víno a nad párou šlehejte metlou do hustého krému. Marsaly můžete dát klidně víc, záleží na vašich chutích a vašem rozpoložení :-) Krém rozdělte do misek, ozdobte jedlými květy, jahodami (nebo jiným ovocem), poprašte moučkovým cukrem a podávejte.
Používám marsalu hlavně na vaření a tato je v pohodě....
Oblibene
úžasné do tiramisu ...
Produkt obsahuje siřičitany.