Carlo Pellegrino - Pantelleria - Passito - Liquoroso DOC
Carlo Pellegrino - Pantelleria - Passito - Liquoroso DOC
Fotografie produktu je pouze ilustrační, nemusí se shodovat s produktem.

Víno z vinařství Carlo Pellegrino | Pantelleria - Passito - Liquoroso DOC, sladké, 2021

Zibibbo z Pantellerie se stalo součástí světového dědictví UNESCO

Barva je tmavě zlatá. Aroma je intenzivní a komplexní, s mírnými tóny kandovaného ovoce, vanilky a svěžími citrusovými tóny. Chuť je sladká, teplá a velmi jemná. Sladké.
499 Kč
665 Kč/litr Zisk korků: 13
Zbývá 9 ks
Množství:

Kód: PL.160
Doprava zdarma při nákupu nad 2500 Kč
DOPRAVA ZDARMA
PŘI NÁKUPU NAD 2500 Kč
Doručení kurýrem po celém území ČR
DORUČENÍ KURÝREM
PO CELÉM ÚZEMÍ ČR

100% Zibibbo pěstované na keřích a sušeno na rákosových rohožích pod horkým srpnovým sluncem na ostrově Pantelleria. Půda ve vinici je sopečná, písčitá a mírně jílovitá. Vinice se nachází v nadmořské výšce od 0 do 300 m nad mořem. Podnebí je zde typicky středomořské, tzn. mírné zimy, minimum srážek, velmi horká a větrná léta.

 

Hrozny na toto jemné Passito z vinařství Carlo Pellegrino s vůní kandovaného ovoce, vanilky a svěžích citrusů byly sklízeny od konce srpna do poloviny září, rozinky byly jemně lisovány a po fortifikaci víno zrálo v nerezových tancích 5 měsíců.

 

Bílá odrůda Zibibbo, která roste na ostrově Pantelleria na Sicílii, se stala součástí světového dědictví UNESCO. Tato odrůda se používá k výrobě sladkého bílého vína a je také známá jako Muškat Alexandrijský, protože původně rostla v severní Africe.

UNESCO uznalo za součást svého světového dědictví pěstování, ale také společenský význam hroznů, které mají hlubokou hodnotu identity pro obyvatele Pantellerie. Žádné jiné zemi se nikdy nepodařilo dostat pěstování konkrétní vinné révy na seznam UNESCO.

 

ghirlanda-na-pantellerii.jpg

Kultivovaná rovina Ghirlanda na Pantellerii

 

Dnes se Zibibbo pěstuje mimo ostrov pomocí techniky "kordónů", ale v Pantellerii zachovali nezměněnou starodávnou tradici „stromku vinné révy“. Pro získání cukernatosti potřebné pro výrobu likéru Zibibbo (bez přídavku etylalkoholu) se hrozny sklízejí po přezrání a před lisováním se suší na dřevěných roštech. 

 

Analytika

Alkohol - 15,0 % (obj.)
Cukr - 120,0 g/l
Kyselina - 4,0 g/l

 

Párování

Toto víno bude skvělé k italským sušenkám Cantuccini. Dále ho můžete servírovat k dezertům z ricotty, medu a opečených piniových oříšků. Podávejte vychlazené na teplotu 12-14 °C.

Hodnocení
Jak ověřujeme recenze zákazníků? Všechny recenze uvedené v detailu produktů prodávaných v internetovém obchodě Víno-klub.cz pocházejí výhradně od registrovaných zákazníků, kteří daný produkt zakoupili. Po provedení platby se jim tato možnost odemkne v jejich zákaznickém účtu. Přehled o svých recenzích má každý registrovaný zákazník v sekci Vypito. Zákazníci, kteří daný produkt nezakoupili, nemají přístup k jeho hodnocení.
15.08.2024
Petr V

21.12.2023
Tereza H

26.09.2023
František P

Produkt obsahuje siřičitany.

 

Související články na blogu

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.