Zibibbo z Pantellerie se stalo součástí světového dědictví UNESCO
- Barva vína
- Bílé
- Ročník
- 2021
- Typ
- Fortifikované
- Odrůda
- Zibibbo
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Sladké
- Obsah alkoholu
- Vysoký - do 16 % obj.
- Země původu
- Itálie
- Region
- Sicílie
- Typ produktu
- Lahve
100% Zibibbo pěstované na keřích a sušeno na rákosových rohožích pod horkým srpnovým sluncem na ostrově Pantelleria. Půda ve vinici je sopečná, písčitá a mírně jílovitá. Vinice se nachází v nadmořské výšce od 0 do 300 m nad mořem. Podnebí je zde typicky středomořské, tzn. mírné zimy, minimum srážek, velmi horká a větrná léta.
Hrozny na toto jemné Passito z vinařství Carlo Pellegrino s vůní kandovaného ovoce, vanilky a svěžích citrusů byly sklízeny od konce srpna do poloviny září, rozinky byly jemně lisovány a po fortifikaci víno zrálo v nerezových tancích 5 měsíců.
Bílá odrůda Zibibbo, která roste na ostrově Pantelleria na Sicílii, se stala součástí světového dědictví UNESCO. Tato odrůda se používá k výrobě sladkého bílého vína a je také známá jako Muškat Alexandrijský, protože původně rostla v severní Africe.
UNESCO uznalo za součást svého světového dědictví pěstování, ale také společenský význam hroznů, které mají hlubokou hodnotu identity pro obyvatele Pantellerie. Žádné jiné zemi se nikdy nepodařilo dostat pěstování konkrétní vinné révy na seznam UNESCO.
Kultivovaná rovina Ghirlanda na Pantellerii
Dnes se Zibibbo pěstuje mimo ostrov pomocí techniky "kordónů", ale v Pantellerii zachovali nezměněnou starodávnou tradici „stromku vinné révy“. Pro získání cukernatosti potřebné pro výrobu likéru Zibibbo (bez přídavku etylalkoholu) se hrozny sklízejí po přezrání a před lisováním se suší na dřevěných roštech.
Analytika
Alkohol - 15,0 % (obj.)
Cukr - 120,0 g/l
Kyselina - 4,0 g/l
Párování
Toto víno bude skvělé k italským sušenkám Cantuccini. Dále ho můžete servírovat k dezertům z ricotty, medu a opečených piniových oříšků. Podávejte vychlazené na teplotu 12-14 °C.
Produkt obsahuje siřičitany.