- Bílé portské
- Barva vína
- Bílé
- Typ
- Fortifikované
- Odrůda
- Portské
- Objem
- 0,75 l
- Obsah cukru
- Sladké
- Obsah alkoholu
- Vysoký - nad 16 % obj.
- Země původu
- Portugalsko
- Typ produktu
- Lahve
Kvašení probíhá bez slupek, aby se vytvořil jemnější styl vína. Stárnutí probíhá v kombinaci dubových sudů a nerezových nádrží.
DOPORUČUJEME
Podávejte jako samostatně nebo s lehoulinkými dezerty. NÁŠ TIP: Zkuste bílé portské v drinku s ledem, citrónovým plátkem a tonikem!
CO JE PORTSKÉ?
Portské je portugalské fortifikované víno. Vyrábí se z červených odrůd hroznů, které rostou na kopcích sklánějících se k řece Douro (nejvýše položená řeka na Iberském poloostrově, v Portu se vlévá do Atlantského oceánu). Proces výroby je obohacen o vínovici, která zastaví přirozené kvašení, ve víně tak zůstane vyšší zbytkový cukr a docílí se také vyššího obsahu alkoholu (19-20 % obj.) Vznikne tak nádherné, plné a nasládlé víno, které se používá jako aperitiv nebo jako dezert.
Všechna naše portská najdete ZDE.
TYPY PORTSKÉHO
Portské dostanete v několika typech. Nejběžnější jsou základní RUBY a TAWNY, které leží déle na sudu. Vinařství si následně dělají různé kupáže (směsi) – například z jedné vinice nebo 10–40roční kupáže. Jen v těch nejlepších ročnících dělají tzv. Vintage Port, které 2 roky zraje v sudech a následně od 7 let výš pokračuje zráním v lahvi.
O VINAŘSTVÍ WARRE´S
Warre's je jedním z nejznámějších portugalských výrobců portského. Vyrábí řadu portských v různých stylech, včetně Tawny, Ruby a White Port - bílého portského.
Historie společnosti sahá až do roku 1670, kdy dva Angličané, Burgoyne a Jackson, založili v regionu společnost obchodující s vínem, olejem, ovocem a vlnou. V roce 1729 se k firmě připojil William Warre. Na konci 18. století už byla společnost Warre's jedním z největších obchodníků s portským celkovém exportu portského se podílela 10 %. Společnost zůstala výhradně v rodině Warreů až do roku 1905, kdy se partnerem stal Andrew James Symington. Dnes je ve vedení firmy už 13. generace rodiny Symington, který vlastní také slavné Graham´s.
Warre's má vinice po celém údolí kolem řeky Douro. Nejznámější z nich jsou Quinta da Cavadinha, Quinta do Retiro Antigo, Quinta de Telhada. Vinařství má také vlastní experimentální vinici, na které testuje nejnovější postupy v pěstování révy s respektem k přírodním podmínkám, které v oblasti panují.
QUINTA DA CAVANDINHA
Podmínky pro pěstování révy na vinici Cavadinha dovolují pozdní zrání hroznů. Portská odtud jsou proto svěží, elegantní a aromatická s dobrou kyselinkou.
Velká část vinice je osázena starými keři, proto jsou vína tmavá a koncentrovaná. Vyšší nadmořská výška a jihovýchodní expozice svahů zajišťují vysoké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí. Díky tomu mají hrozny pevnější slupky (nositele chutí a vůní).
S věkem si vína z vinice Cavadinha rozvíjejí eleganci a komplexnost. Po několika letech zrání v láhvi získávají ve vůni jemné burgundské tóny.
QUINTA DO RETIRO ANTIGO
Jakoby vytesaná na nejužších kamenných terasách, jaké tu kdy byly postavené, Quinta Do Retiro Antigo je jednou z nejstarších vinic v celém údolí řeky Douro vůbec. Výnosy hroznů jsou neuvěřitelně nízké, vždyť 73 % vinic bylo osázeno na počátku 19. století! Suchem stresovaná réva pak do malého počtu hroznů soustředí to nejlepší, co její desítky metrů dlouhé kořeny dokáží vstřebat z unikátního podloží.
Vína z této vinice vynikají intenzivní barvou – ve středu sklenice jsou až ebenově černá a k postupně k okraji sklenky světlají až do tmavě červené. Vůně představuje to klasické znaky vín z údolí řeky Torto (levý přítok řeky Douro) – tóny fialek a máty ve vůni, zatímco chuť je koncentrovaná a komplexní. Taniny jsou silné a vína vykazují velmi dobrou kyselinu, která přispívá k dlouhému archivačnímu potenciálu stárnutí vín z vinice Retiro.
Produkt obsahuje siřičitany.