Tento eshop používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie.

Více informací
Přijmout všechny cookies Podrobné nastavení
Přijmout zvolené cookies

Filtrovat podle

Typ produktu

Barva vína

Obsah cukru

Značka

Země původu

Region

Ročník

Typ

Odrůda

Přívlastek

Objem

Obsah alkoholu

Cabernet Dorsa

Odrůda Cabernet Dorsa vznikla ve šlechtitelském centru v německém Weinsbergu v Bádensku-Württembersku v roce 1971 a pro pěstování byla uvolněna až v roce 2003. Je to odolná a silná réva, která snáší i nižší teploty a nejčastěji se používá k prohloubení barvy ve směsích červených vín.

 

 

 

Aktivní filtry

Cabernet Dorsa

Odrůda Cabernet Dorsa vznikla ve šlechtitelském centru v německém Weinsbergu v Bádensku-Württembersku v roce 1971 a pro pěstování byla uvolněna až v roce 2003. Je to odolná a silná réva, která snáší i nižší teploty a nejčastěji se používá k prohloubení barvy ve směsích červených vín.

 

Dnes se Cabernet Dorsa pěstuje v oblasti svého původu a také ve Falci a v Porýní. V menším množství se pěstuje také v některých částech německy mluvícího Švýcarska.

Vína z odrůdy Cabernet Dorsa bývají plná a bohatá na třísloviny, mají sytou, intenzivní červenou barvu a schopnost dobře zrát.

 

Původ odrůdy Cabernet Dorsa

Odrůda byla popsána jako kříženec odrůd Dornfelder a Cabernet Sauvignon. Ve stejné době bylo zkříženo několik dalších odrůd s mateřským Cabernetem, včetně Cabernet Dorio a Cabernet Mitos. Cabernet Dorsa je považován za jedno z nejlepších křížení, které dává plná, tříslovinná vína s lehce kořeněnou vůní.

 

Rodičovství odrůdy Cabernet však vyvrací profilování DNA na Kalifornské univerzitě v Davisu. K tomu byly použity řízky zaslané z Weinsbergu v roce 2005. Toto testování ukázalo, že Cabernet Dorsa je křížencem odrůd Blaufränkisch (Frankovka) a Dornfelder. Testy Cabernetů Dorio a Mitos naznačují, že nemají ani žádnou příbuznost s Cabernetem Sauvignon.

 

Charakteristika odrůdy Cabernet Dorsa

Po fermentaci tato vína dlouho zrají a zrání v sudech tomuto procesu pomůže. Malé bobule s tlustou slupkou znamenají, že vína mají přirozeně tmavý pigment, a Cabernet Dorsa se často používá ve směsích pro dodání barvy.

 

Cabernet Dorsa se v malých objemech vysazuje v německých regionech Falc, Porýní a Bádensko-Württembersko a ve švýcarském regionu Aargau. Díky své mrazuvzdornosti a schopnosti přežít nízké teploty je pro tyto oblasti jasnou volbou.

 

Párování odrůdy Cabernet Dorsa s jídlem

Cabernet Dorsa je dobrou volbou k masitým pokrmům, zejména k hovězímu masu a zvěřině. Další dobrou volbou jsou také grilované klobásy s hořčicí nebo dušená hovězí žebra.

Produkt byl přidán do porovnávače.
Produkt byl přidán do košíku.