Cabernet Dorsa
Odrůda Cabernet Dorsa vznikla ve šlechtitelském centru v německém Weinsbergu v Bádensku-Württembersku v roce 1971 a pro pěstování byla uvolněna až v roce 2003. Je to odolná a silná réva, která snáší i nižší teploty a nejčastěji se používá k prohloubení barvy ve směsích červených vín.
-
Skladem 21 ks
-
Vyprodáno
-
Vyprodáno
Cabernet Dorsa
Odrůda Cabernet Dorsa vznikla ve šlechtitelském centru v německém Weinsbergu v Bádensku-Württembersku v roce 1971 a pro pěstování byla uvolněna až v roce 2003. Je to odolná a silná réva, která snáší i nižší teploty a nejčastěji se používá k prohloubení barvy ve směsích červených vín.
Dnes se Cabernet Dorsa pěstuje v oblasti svého původu a také ve Falci a v Porýní. V menším množství se pěstuje také v některých částech německy mluvícího Švýcarska.
Vína z odrůdy Cabernet Dorsa bývají plná a bohatá na třísloviny, mají sytou, intenzivní červenou barvu a schopnost dobře zrát.
Původ odrůdy Cabernet Dorsa
Odrůda byla popsána jako kříženec odrůd Dornfelder a Cabernet Sauvignon. Ve stejné době bylo zkříženo několik dalších odrůd s mateřským Cabernetem, včetně Cabernet Dorio a Cabernet Mitos. Cabernet Dorsa je považován za jedno z nejlepších křížení, které dává plná, tříslovinná vína s lehce kořeněnou vůní.
Rodičovství odrůdy Cabernet však vyvrací profilování DNA na Kalifornské univerzitě v Davisu. K tomu byly použity řízky zaslané z Weinsbergu v roce 2005. Toto testování ukázalo, že Cabernet Dorsa je křížencem odrůd Blaufränkisch (Frankovka) a Dornfelder. Testy Cabernetů Dorio a Mitos naznačují, že nemají ani žádnou příbuznost s Cabernetem Sauvignon.
Charakteristika odrůdy Cabernet Dorsa
Po fermentaci tato vína dlouho zrají a zrání v sudech tomuto procesu pomůže. Malé bobule s tlustou slupkou znamenají, že vína mají přirozeně tmavý pigment, a Cabernet Dorsa se často používá ve směsích pro dodání barvy.
Cabernet Dorsa se v malých objemech vysazuje v německých regionech Falc, Porýní a Bádensko-Württembersko a ve švýcarském regionu Aargau. Díky své mrazuvzdornosti a schopnosti přežít nízké teploty je pro tyto oblasti jasnou volbou.
Párování odrůdy Cabernet Dorsa s jídlem
Cabernet Dorsa je dobrou volbou k masitým pokrmům, zejména k hovězímu masu a zvěřině. Další dobrou volbou jsou také grilované klobásy s hořčicí nebo dušená hovězí žebra.